Dačić: Srbija NEĆE dozvoliti formiranje VOJSKE KOSOVA!

- To može da ima određene posledice po bezbednost u regionu zato što je svojevremeno, kada je prekinut rat na Kosovu, bilo predviđeno da na Kosovu jedine oružane snage budu međunarodne snage, odnosno Kfor - kaže srpski šef diplomatije

  • 9

Srbija je zainteresovana za mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, ali je protiv formiranja vojske Kosova i o toj temi bi trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti UN, poručio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je, odgovarajući na pitanja učesnika 88. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO (PS NATO), čija je tema "Srbija, Zapadni Balkan i Evroatlantska zajednica", istakao da je Srbija protiv formiranja vojske Kosova jer to nije u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

- To može da ima određene posledice po bezbednost u regionu zato što je svojevremeno, kada je prekinut rat na Kosovu, bilo predviđeno da na Kosovu jedine oružane snage budu međunarodne snage, odnosno Kfor - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/Ognjen Stevanović Foto: Tanjug/Ognjen Stevanović

Dačić je podsetio da je, prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, premijer Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Hašim Tači, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i on lično boravili u sedištu NATO gde su im predstavnici te vojne organizacije dali garancije da neće biti dolaska oružanih formacija Albanaca na sever Kosova bez saglasnosti Kfora.

- To je komplikovana materija i mislimo da bi o tome trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti UN. To (formiranje Vojske Kosova) se ne želi jer se smatra da to više nema veze s materijom i da je to samostalna stvar koju uređuje vlast u Prištini. To je tema oko koje postoje nesaglasnosti - rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je ponovio da je Srbija zainteresovana za mir i stabilnost na KiM i nastavak dijaloga s Prištinom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko NS

    31. mart 2015 | 14:03

    A pitaće Srbiju dal' mogu da formiraju vojsku?!Pitali Srbiju dal' mogu da formiraju državu?!Nisi pitali Srbiju na čijoj su teritoriji formirali državu.Pitali su Usa,Nemačku,Englesku i dr.I oni su rekli-formirajte državu na teritoriji Srbije.Oni su formirali državu a vi ste potpisali ugovore o normalizaciji odnosa sa tom državom na našoj teritoriji!Da li u tim ugovorima ima zabrana formiranja vojske.Nema. Formiraće i vojsku i nema potrebe da pričaš ono u šta ni sam neveruješ.I još će Srbi sa Kosova služiti u toj vojsci. Tako će biti uz tvoje aktivno učešće u tome.Kako se to zove ti najbolje znaš.

  • GORKI

    31. mart 2015 | 20:34

    O ČEMU TO TI PRIČAŠ. PA ONA JE FORMIRANA .

  • Sergej Danilovič

    31. mart 2015 | 17:24

    Ha ha ha.a pitace te neko Napravice formacije i nazvace ih Vatrogasna drustva.i mi cemo biti zadovoljni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA