Dačić: Srbija preduzima posebne mere u borbi protiv terorizma

- Srbija je spremna da u koordinaciji sa partnerima širom sveta doprinese suzbijanju teorističkih pretnji i fenomena stranih terorističkih boraca na nacionalnom, regionalnom, evropskom i globalnom planu - rekao je šef srpske diplomatije

  • 1

Srbija se nalazi u specifičnom okruženju kada je reč o terorističkim pretnjama, a poseban izazov je Kosovo, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je u Madridu prisustvovao sastanku na visokom nivou Komiteta Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma i zaustavljanje protoka stranih boraca.

- Srbija se nalazi u specifičnom okruženju u kojem postoje jaki centri preko kojih se afirmiše agresivna ideologija Islamske države, uključujući vrbovanje i slanje stranih terorističkih boraca na krizna žarišta. Poseban izazov je teritorija autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, na kojoj je fenomen stranih terorističkih boraca izražen u velikoj meri - kazao je Dačić.

JEZIVO PROROČANSTVO IVICE DAČIĆA: Evo kako će Srbija izgledati za 100 godina i šta će biti sa Srbima!

Dačić je naveo i da je Srbija preduzela "brojne mere na strateško-političkom, normativnom, institucionalnom i operativnom planu" kako bi ojačala kapacitete za sprečavanje tokova stranih terorističkih boraca i aktivnije doprinela zajedničkoj borbi, vodeći računa i o obavezama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Printskrin: google.com/maps, Tanjug/AP Printskrin: google.com/maps, Tanjug/AP

- Preduzimaju se i pojačane mere na operativnom planu, koje, između ostalog, imaju za cilj podizanje bezbednosti spoljnih granica i otežavanje ulaska stranih terorističkih boraca ili njihov tranzit preko Srbije, praćenje i onemogućavanje putovanja u konfliktna područja, kao i stvaranje uslova za uspostavljanje baza podataka radi onemogućavanja kretanja i efikasnijeg nadzora", rekao je Dačić.

U govoru koji je dostavljen medijima, Dačić je rekao da Srbija i kao predsedavajuća OEBS veliki značaj pridaje problemu terorizma i regrutovanja stranih boraca.

NAJBOLESNIJA ODLUKA DŽIHADISTA: Mladencima poklanjaju ODRUBLJENU ŽENSKU GLAVU!

- Srbija je spremna da u koordinaciji sa partnerima širom sveta doprinese suzbijanju teorističkih pretnji i fenomena stranih terorističkih boraca na nacionalnom, regionalnom, evropskom i globalnom planu. Posebnu pažnju pridajemo institucijama iz sistema Ujedinjenih nacija kao neospornog lidera u svetskim okvirima i na ovom planu - istakao je Dačić na sastanku u Madridu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA