ODREKLI SE TITA, KUNU SE U LENJINA I MARKSA! Ušli smo u ŠTAB SKOJA - novih komunista SRBIJE. Evo šta nam se dogodilo

Savez komunističke omladine Jugoslavije želi da aktivno učestvuje u političkom životu Srbije. Kažu ne oslanjaju se na prošlost, a u Tita ne gledaju kao na ikonu jer mu zameraju određene političke odluke. Okrenuti su budućnosti i svoju partiju smatraju jedinom alternativom koja nema konkurenciju. Evo ko su oni

Posle Drugog svetskog rata kada je Jugoslavijom vladao Josip Broz i njegova komunistička partija biti SKOJEVAC bila je čast i privilegija, nakon smrti maršala i raspada KPJ ovaj "pokret" pao je u zaborav, a na političku scenu stupili su razni pokreti i političke partije. Ipak ovih dana svedoci smo da se SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije) ponovo budi, ali nisu to ona Titova deca, to su sada "neki novi klinci" što bi rekao Đorđe Balašević, a Telegraf.rs se uputio pravo u njihov štab odakle vam donosi priču o novom SKOJ-u!

INCIDENT NA FAKULTETU POLITIČKIH NAUKA: Zviždali Majklu Devenportu pre početka njegovog predavanja (FOTO)

Svojim ilegalnim akcijama po Beogradu, novi SKOJ skrenuo je pažnju na sebe i baš kao nekad ponovo, bar na momente oživeo duhove ilegalaca i junaka iz partizanskih filmova i tv serija. Dovoljan motiv da im "odemo na noge" i da vidimo ko su oni i za šta se bore današnji komunisti u Srbiji?!

TITO OJADIO SRBIJU I OSTAVIO U DUGOVIMA DO GUŠE! Plaćamo 300 miliona KREDITA - KOMUNISTI nas zadužili 8,8 milijardi evra

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Novi SKOJEVCI, kako kažu sem imena, nemaju mnogo toga zajedničkog sa starim ogrankom KPJ, "odrekli su se Tita", nemaju nikakve veze s njim, ali ni sa njegovim naslednicima, "kunu" se u Lenjina i druge ideale, ali ipak imaju 7 sekretara SKOJ-a i "izdaju časopis Komunist". Ovo je priča o njima...

"IDE TITO PREKO ROMANIJE" i "BANDO CRVENA" - ORI SE BEOGRADOM! Rat partizana i desničara zbog rehabilitacije Nedića (FOTO)

Oni su na Fakultetu političkih nauka pred početak predavanja šefa Evropske unije u Srbiji Majkla Davenporta uzvikivali ,, okupacija, ovo nije demokratija, mi smo prisiljeni na vas"! Prekinuli debatu o američkoj spoljnoj politici u hotelu Metropol početkom ovog meseca. Žustri su protivnici rehabilitacije srpskog premijera iz Drugog svetskog rata Milana Nedića, ipak postavlja se pitanje ko su zapravo oni koji pažnju javnosti privlače svojim istupima?

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

DRAŽA OD KOLJAČA DO HEROJA: Veliki rat PARTIZANA i ČETNIKA na INTERNETU! (FOTO)

Da bi dobili odgovore koji celu Srbiju zanimaju uputili smo se kod njih, u njihov štab u Ustaničkoj ulici, gde su nas dočekali lideri ovog pokreta, a sa nama je razgovarao Aleksandar Đenić. Ovaj komunista ima 25 godina i danas je jedan od najžešćih boraca za ideje "crvenih", a kada se uzme u obzir činjenica da on ne može pamtiti Tita i njegovo vreme sasvim je logično zašto se današnji SKOJ "odrekao Broza".

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

BESNEO RAT PARTIZANA I ČETNIKA: Ustaše i četnici zajedno ste bežali, ODJEKIVALO je tokom REHABILITACIJE ČIČA DRAŽE! (FOTO)

- Biti SKOJEVAC danas znači boriti se protiv društva u kojem živimo jer je to društvo eksploatacije gde mladi ljudi nemaju perspektivu i nemaju nikakvu budućnost. Sva sredstva za proizvodnju moraju biti u kolektivnim rukama, odnosno da sve ono što je privatizovano mora biti nacionalizovano, odnosno radnici su vlasnici celokupne imovine - kaže nam Đenić, skoro u dahu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Koje su ideje i ciljevi današnjih SKOJEVACA?

- Borimo se protiv politike evroatlanskih integracija, protiv MMF-a i Svetske banke. Protiv krupnog kapitala...

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Koliko imate članova?

- SKOJ u Srbiji broji sedamnaest hiljada članova. Ali ukoliko neko želi da joj se priključi moraćete da ispoštuje kandidatski staž jer nije dovoljno samo da popunite pristupnicu već da budete usredsređeni i na partijske aktivnosti.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Da li su članovi SKOJ-a samo omladinci ili tu ima i starijih?

- Sa jedne strane imamo ekstremno mlade ljude uglavnom "drugove#, a s druge tu su i ekstremno stariji građani, tako da nam nedostatak srednje generacije predstavlja donekle najveći problem. No, voleli bi i da nam se pridruže mlade "drugarice" u većem broju, jer su one trenutno neprimetne.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kako nam kaže Đenić Centralni komitet partije i dalje bira sekretarijat od sedam članova (7 sekretara SKOJA), ali je to slučajnost, a ne imitacija prošlosti jer se " današnji SKOJ prošlosti ne vraća, pa tako ni drugu Titu.

- On kod nas ne zauzima posebno mesto, čak ni na zidu - tvrdi Đenić.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Da li posećujete grob Josipa Broza Tita?

- Njegov grob ne posećujemo, a sam naš slogan "Nismo tu zbog nostalgije već zbog budućnosti", govori sve.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Da li nešto i šta zamerate Josipu Brozu Titu?

- Titu zameramo to što je u određenom trenutku vodio politiku zapadnog imperijalizma ali mu odajemo priznanje za organizovanje Narodnooslobodilačke borbe. To je nešto što mu niko ne može oduzeti.

Foto:Telegraf.rs Foto:Telegraf.rs

S obzirom na to da ne gledaju u pravcu Tita, kako nam kažu u "NOVOM ŠTABU KOMUNISTA", ne sarađuju ni sa njegovim unukom Josipom Joškom Broz ali pre svega zbog toga što on "zagovara političke ideje koje se direktno kose sa komunističkim".

U SKOJ-u podvlače da nemaju političke ideale, a pozivaju se na Marksa i Lenjina pre svega zbog kritike samog kapitalističkog društva.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Kakve su aktivnosti SKOJ-a?

- Pored okupljanja i druženja na lokalu članovi SKOJ-a učestvuju na sastancima u određenim zemljama s obzirom na to da smo članica Međunarodnog komunističkog pokreta. Sastajemo se sa sličnim pokretima u Istanbulu, Vijetnamu, a predstoji nam i učešće na 12. evropskom sastanku komunističkih omladina u Rimu. Tesnu saradnju imamo sa komunističkim partijama Grčke i Turske.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

 

Koja je parola koja spaja sve ove partije koje ste nabrojali?

- Sve nas spaja parola: "Proleteri svih zemalja, ujedinite se".

Da li ste uzeli recept od Grka kako da se bolje pozicionirate na domaćoj političkoj sceni, imajući u vidu da je komunistička partija Grčke ušla u parlament?

- Drugovi iz Grčke su jedan svetao primer kako se pravi široki front sa narodnim masama. Inače, jedno od glavnih okupljanja i ključnih aktivnosti SKOJ-a u Srbiji jeste organizovanje antifašističkog kampa.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Da li ćemo SKOJ videti na nekoj izbornoj listi 24. aprila?

- SKOJ ima želju da izađe na izbore ali nas u toj nameri remeti nedostatak novca koji je potreban za kampanju. Ipak , bez obzira na izbore, članovi partije nastojaće da svojim svakodnevnim aktivnostima pokažu da je SKOJ jedina prava alternativa i jedini izlaz. Mi naš program moramo da približimo masama, naša ekonomija se zasniva na planskoj ekonomiji shodno istorijskim okolnostima. Mi nudimo ekonomski program koji će sve strukturne stubove društva nacionalizovati. Mnogi žele da nas predstave kao neke ljude iz prošlosti ali mi nismo ti. Mi smo nastali kao reakcija na sadašnje okolnosti.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kako ste sa samo 25 godina opredelili za ideje koji nosi komunizam, a dete ste kapitalizma?

- Smatram da sa sadašnjim stanjem u društvu ono nema perspektivu u budućnosti i rešio sam da istražuje zašto je to tako i našao sam odgovore u komunizmu. Želim da istaknem da SKOJ ni po jedinom pitanju nije ekstreman i ideje te partije ne smatramo nemogućim i neutemeljenim. Svoje stavove i ideologiju SKOJEVCI će prenositi pre svega mladima i u  političkoj školi Ivo Lola Ribar koja je počela sa radom prošle nedelje.

(Čedomila Đurić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    27. februar 2016 | 10:36

    Obavestitte ih, da Jugoslavija ,vise - ne postoji... (A nije lepo, ni sprdati se, sa imenom, zbog koga su,neki - ginuli.)...

  • Arona

    27. februar 2016 | 10:19

    Ha ha pozdravio ih Izet Fazlinovic

  • blok63

    27. februar 2016 | 10:36

    komunizam dokazano gori od fasizma

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA