≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Aleksandar Vučić i njegova supruga Tamara priredili su večeru za Čarlsa i Kamilu u Domu garde s puno zvanica

Vreme čitanja: oko 10 min.

Princ od Velsa boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji tokom koje će se sastati sa predsednikom, premijerom i prestolonaslednikom Srbije, a posetiće i mnoge srpske svetinje. Pratite posetu naslednika krune Velike Britanije iz minuta u minut

Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola doputovali su u Beograd u okviru šire posete Srbiji i regionu. Tokom boravka u Srbiji oni će razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem. Njihov avion sleteo je u 11:30h na beogradski aerodorom Nikola Tesla gde im je priređen doček. Telegraf.rs će uživo pratiti posetu bračnog para kraljevske porodice iz Velike Britanije!

MISTERIOZNI SUSRET TITA I ČARLSA: Princ od Velsa bio je na TAJNOM ZADATKU u Jugoslaviji! OVO je MORAO da uzme od Broza

TREBAJU LI SRBI DA VOLE PRINCA ČARLSA? Evo šta je BRITANSKI MONARH uradio za HILANDAR, a Srbija mu to NEĆE ZABORAVITI!

20.00 - Čarls i Kamila kod Vučića na večeri

Princ od Velsa i njegova supruga, vojvotkinja od Korvnola večeras su gosti na večeri koju u njihovu čast priredio premijer Aleksandar Vučić. Njega je pratila supruga Tamara Vučić.

Foto: Guliver/British Embassy in Serbia via Getty Images Foto: Guliver/British Embassy in Serbia via Getty Images

Večeri u Domu garde, na kraju prvog dana posete britanskog prinčevskog para Srbiji, prisustvuju ministri u vladi Srbije, zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života i predstavnici diplomatskog kora.

Vučić je, kako je ranije najavljeno, princu od Velsa poklonio ikonu Belog anđela, a reč je o replici čuvene freske iz manastira Mileševa, koja je na listi svetske baštine UNESKO i nosi Prvu kategoriju zaštite.

Ova replika rađena je u ikonopisačkom ateljeu ženskog manastira Sv. Vaskrsenja Hristovog u Kaću, u Eparhiji bačkoj i tradicionalno je obložena 24-karatnim zlatnim listićima i finalno ukrašena srebrnim filigranom prizrenske škole.

Pogledajte kako je bilo na večeri:

17.05 - Princ Čarls stigao u Beli dvor

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Posle srdačnog dočeka, princ Čarls je princezi Katarini poljubio ruku. Čarls je pitao prestolonaslednika Aleksandra: - Znači ovo je mesto o kome ste mi pričali? Princ Aleksandar mu je objasnio da je ovo prvi srpski kraljevski dvor. Princeza Katarina je izjavila da joj je drago što su sada došli i inostrani mediji kako bi videli kako je Srbija predivna zemlja. Susretu je prisustvovao sin Aleksandra Karađorđevića, princ Petar i unuka princa Aleksandra i princeze Katarine, Elison Endrjuz.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Podsetimo, princ Aleksandar je za goste iz Britanije spremio na poklon ikonu Svetog Đorđa, zaštitnika Engleske, kao i vina iz porodične vinarije Karađorđevića i oplenačke regije. Princeza Katarina je vojvotkinji Kamili namenila srpski ručno rađeni šal i torbu. Dve porodice povezane su rodbinskim i kumovskim vezama. Britanska kraljica Elizabeta, majka princa Čarlsa, bila je kuma na krštenju princa Aleksandra zajedno sa svojim ocem, britanskim kraljem Džordžom VI. Kum na krštenju kralja Petra II, oca princa Aleksandra bio je britanski kralj Džordž V, a kraljev izaslanik na tom krštenju u Beogradu bio je budući britanski kralj Džordž VI, otac kraljice Elizabete i deda princa od Velsa. Baka princa Aleksandra, kraljica Marija bila je unuka kraljice Viktorije, a princ Aleksandar i princ Čarls su zajedno pohađali školu u Škotskoj.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

16:45 Nakon posete Hramu Svetom Savi, princ Čarls i njegova supruga Kamila zajedno sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem posetili su dizajn inkubator "Nova iskra". Princ Čarls, ministar Verbić i britanski ambasador Denis Kif razmenili su tom prilikom poklone. Kako je navedeno na sajtu "Nove iskre", to je jedinstveno mesto susreta vodećih kreativnih profesionalaca, i kompanija otvorenih ka inovativnim pristupima poslovanju i razvoju proizvoda.

Dizajn inkubator funkcioniše od 2012. godine i čine ga grupa menadžžera i preduzetnika u kulturi sa raznolikim, decenijskim iskustvom u lokalnim, regionalnim i međunarodnim projektima koji su razvili jedinstvenu platformu koja integriše tri glavna nivoa aktivnosti. To su "coworking" inicijativa u regionu Jugoistočne Evrope, inovaciona platforma koja obuhvata edukativne programe i lokalne i međunarodne projekte iz polja kreativnosti, inovacija i društveno odgovornog dizajna i trening programi iz domena kreativnog poslovanja koji su namenjeni savremenim kompanijama i klijentima, dizajnerima i preduzetnicima.

16:30 Naslednik britanske krune završio je posetu Hramu Svetog Save i po izlasku prišao okupljenim ljudima i pozdravio se sa njima i rekao da mu je drago što je u Srbiji posle trideset godina

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ljudi su mu aplaudirali i vikali dobrodošao. Dok je princ Čarls izlazio iz Hrama oglasila su se zvona.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Vladika Arsenije poklonio mu je ikonu Svetog Save

15:30 Princ Čarls posle sastanka sa srpskim patrijarhom Irinejom stigao je  do Hrama Svetog Save. Princ je  ponovo dočekan uz hleb i so koji su mu doneli dečak i devojčica u narodnim nošnjama. Ispred Hrama ga je dočekao  Vladika Arsenije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Princ će  obići  Hram, a vodič će mu biti protoneimar hrama dr Vojisav Milovanović. U hramu će obići radove na mozaiku Hristovog vaskrsenja.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U kripti Hrama upoznaće se sa životopiscima, a biće mu priređen i koncert crkvene muzike. 15:05 Princ od Velsa razgovara u zgradi Patrijaršije sa srpskim patrijarhom Irinejom. Sastanak traje neuobičajeno dugo, van svakog protokola

15:00 - MISTERIJA ČARLSOVOG PRSTENA KOJI JE DONEO U SRBIJU! Nosi ga na malom prstu, s njim je oženio Dajanu i NEPROCENJIVO je blago (FOTO) 14:50 - Princ od Velsa sastao se danas u Beogradu sa srpskim patrijarhom Irinejom. Princ Čarls, poznat kao veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama, učestvovao je prethodno u Konaku knjeginje Ljubice, u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

14:30 - Kada je čuo OVU PRIČU O BEOGRADU princ Čarls "pao je na teme" i još više zavoleo Srbiju! 14:00 - BRITANIJA I SRBIJA SU ISTORIJSKI SAVEZNICI! Evo o čemu su razgovarali Nikolić i princ Čarls

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

13: 50 - IZNENADILI BEOGRAĐANE: Princ Čarls i Kamila prošetali Kalemegdanom i UČILI SRPSKU ISTORIJU

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

13:40 -  Princ Čarls posetio je KONAK KNEGINJE LJUBICE, a odmah nakon njega u ovu zgradu ušao je i patrijarh srpski Irinej. Oni će učestvovati u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice u Srbiji.

Sastanku prisustvuju patrijarh srpski Irinej, muftija Muhamed Jusufspahić, rabin Isak Asijel, Ivica Damjanovich kao predstavnik beogradskog nadbiskupa i velečasni Robert Foks u ime anglikanske crkve.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Princ od Velsa će nakon posete Konaku obići i patrijaršiju gde će razgovarati sa poglavarom SPC, a nakon toga odlazi i Hram Svetog Save.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

13:38 - "Dobro jutro Srbija! Danas Njihova Kraljevska Visočanstva počinju dvodnevnu posetu ovoj prelepoj zemlji", objavljeno je na njihovom Tviter nalogu po dolasku u Srbiju.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

13:35 - Prinčevski par je, osim šetnje Beogradskom tvrđavom i Velikim stepeništem, imao priliku da vidi i izložbu na Savskom šetalištu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

13:24 - Princ Čarls obišao je tvrđavu Kalemegdan, gde mu je vodič kroz kratku istoriju Beograda bila profesorka Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

13:15 - Naslednik krune Velike Britanije i vojvotkinja Kamila uputili su se ka Kalemegdanu, gde će prošetati ovim delom Beograda.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

13:00 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i princ Čarls položili su vence na spomenike BRANIOCIMA BEOGRADA i na groblju KOMONVELTA.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

12:43 - Predsednik Srbije uručio je britanskom princu Čarlsu i njegovoj supruzi vojvotkinji od Kornvola prigodne poklone u znak dobrodošlice u Srbiji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Princ od Velsa će od presednika dobiti sabrana dela Vilijama Šekspira na bibilijskom papiru, na ćirlici, u izdanju Zavoda za udžbenike sa dodatkom Šekspirovih dela koja do sada nisu bila objavljena na srpskom jeziku.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik će britanskom princu takođe pokloniti fotomonografiju o hrišćanskom nasleđu Kosova i Metohije na engleskom jeziku, i umetnički ručni rad drvorez sa motivima Hilandara Marije Jovanović. Vojvotkinja će dobiti ogledalo sa ramom u drvorezu sa motivima pirotskog ćilima. 12:22 -  Pogledajte kako su PRINC ČARLS i VOJVOTKINJA KAMILA dočekani u Srbiji

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

12:02 - Kraljevski par iz Londona na ulazu u zgradu na Andrićevom vencu dočekali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

11:55 -  Princ Čarls i vojvtkinja Kamila stigli u zgradu Predsedništva Srbije gde će ih primiti Tomislav Nikolić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

11:35 - Kraljevski par iz Velike Britanije je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Pored Vučića na aerodromu su i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i britanski ambasador u Srbiji Denis Kif.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola su dočakani sa pogačom i solju, a na crvenom tepihu su i deca u tradicionalnoj srpskoj nošnji.

11:30 - Avion je sleteo na pistu, čeka se izlazak princa Čarlsa i Kamile.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

11:00 - Počela je priprema doček princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

10:05 - 78,81 odsto učesnika u anketi Telegrafa smatra da Srbi treba da vole princa Čarlsa jer je pomagao Srbima i učestvovao u obnovi Hilandara, dok 20, 97 odsto smatra da ga ne treba podržavati, a 8,22 odsto nije imalo komentar!

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

9: 58 - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pokloniće britanskom prestolonasledniku princu Čarlsu, koji danas dolazi u poseti Srbiji, ikonu Belog anđela.

Foto: Wikipedia/Tsnena Foto: Wikipedia/Tsnena

Ikona Belog anđela predstavlja repliku čuvene freske iz manastira Mileševa, koja je na listi svetske baštine UNESKO, i nosi I kategoriju zaštite.

Ova replika rađena je u ikonopisačkom ateljeu ženskog manastira Sv. Vaskrsenja Hristovog u Kaću, u Eparhiji bačkoj.

Daska na kojoj je ikona izrađena je od lipovog drveta. Tehnika slikanja koja je čini specifičnom i krajnje tradicionalnom jeste oslikavanje jajčanom tehnikom. Ikona je tradicionalno obložena 24- karatnim zlatnim listićima. Finalno je ukrašena srebrnim filigranom prizrenske škole. U filigranskom rišeljeu aplicirani su Svarovski cirkoni.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Tokom dvodneve posete imati niz susreta, a jedino javno obraćanje princa Čarlsa biće drugog dana posete na prijemu u Narodnoj skupštini.

- Poseta je posvećena miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa - rekao je britanski ambašador u Srbiji Denis Kif na brifingu za novinare uoči posete.

On je ocenio da poseta dolazi u dobrom trenutku s obzirom na aktuelni trenutak približavanja Srbije EU i činjenicu da se bilateralni odnosi dobro razvijaju bez obzira na neslaganja o nekim pitanjima.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Na početku zvaničnog programa princ i predsednik Nikolić će kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta odati poštu zajedničkim borbama, iskušenjima i žrtvama vojnika, ali i građanki i građana Srbije i Velike Britanije tokom Prvog svetskog rata.

Princ od Velsa, veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama, učestvovaće u Beogradu u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice a potom će se odvojeno sastati i sa patrijarhom Irinejom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Princ će, između ostalog, posetiti i Hram Svetog Save, čiji istorija takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije - kazao je Kif.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vojvotkinja od Kornvola će prvog dana boravka u Beogradu posetiti projekat porodicne nege koji podržavaju UNICEF i Fondacija Novak Đoković.

Princ i vojvotkinja će između ostalog obići i Kalemegdan a posetiće i princa Aleksandra Karađorđevića i njegovu suprugu u kraljevskom dvoru na Dedinju.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Na kraju prvog dana posete princ Čarls i njegova supruga će biti gosti na večeri koju u njihovu čast priređuje premijer Vučić.

Drugog dana zvanične posete Srbiji, njihova kraljevska visočanstva će posetiti Novi Sad, gde će uživati u lokalnim kulinarskim specijalitetima, umetnickim delima i kulturnom nasleđu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Posetiće Galeriju Matice srpske u kojoj će Britanski savet (British Council) kroz projekat "Moving Museums" predstaviti rad umetničkih radnika iz Velike Britanije koji zajedno sa kolegama iz regiona Zapadnog Balkana rade na privlačenju nove, mlade publike u muzeje i galerije.

Princ će zatim posetiti Manastir Kovilj, u kome je monaška zajednica uključena u organsku proizvodnju razlicitih proizvoda (poput meda i rakije), ali i program rehabilitacije "Zemlja živih".

Vojvotkinja će biti gošća događaja na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrešće se i sa proizvodacima hrane i pica iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Druge večeri svog boravka u Beogradu, princ Čarls i njegova supruga Kamila će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde će zvanice biti ljudi iz kulturnog, javnog, sportskog života.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.

Princ od Velsa je poslednji put boravio u Beogradu 1978. godine, a na Kosovu je bio 1999. godine. Poslednji put je sa vojvotkinjom od Kornvola bio u regionu 2007. godine kada su posetili Bosnu i Hercegovinu.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja pa ja pa ja

    16. mart 2016 | 14:34

    Kako god i sta, ovo je lijepo vidjeti.

  • Milenko

    16. mart 2016 | 12:28

    Dočekani su kako dolikuje, uvek smo bili dobri domaćini takvi ćemo i sad biti... Samo je sad potez na princu Čarlsu da se pokaže kao dobar gost i oduži se Srbiji na lepom dočeku i gostoprimstvu, nekim lepi gestom i investicijama...

  • Narator

    16. mart 2016 | 13:20

    Bravo Vucicu tako se to radi. Ti si pravi primer kakav jedan Srbin treba da bude. Niko od prethodnika nije uradio nista kao ti. Zelim da na izborima ponovu uzmes apsolutnu vlast. A ovi koji te kritikiju neka se samo zapitaju sta su prethodnici radili, jedino gospodin Vucic radi u interesu gradjana. Vucic do pobede..... Ziveo Vucic i njegova cela porodica.... I mi Srbi treba da budemo okrenuti zapadu iskreno, ok je rusija istina je da su nam braca po veri, ali treba biti u koraku sa evropomm

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA