Funkcioneri u Srbiji prošle godine primili 556 poklona: Najskuplji 120.000 dinara

Aleksandar Vučić dobio je 31 poklon, od kojih nijedan nije zadržao u ličnoj svojini, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković dobila je 25 poklona, a guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković dva

  • 3

Prošle godine funkcioneri su prijavili 556 primljenih poklona u vezi sa vršenjem javne funkcije, objavila je danas Agencija za borbu protiv korupcije u Katalogu poklona, u kojem se navodi da je Ministarstvo odbrane primilo i prijavio najveći broj poklona - 140, zatim Predsednik Republike - 71, VOA - 32, a Vlada Srbije - 31 poklon.

 

NIKOLIĆ, VUČIĆ I PAJTIĆ NE PADAJU NA POKLONE: Evo ko od političara rado prisvoji DAROVE kada ih dobije!

 

Vrednost poklona, kako se navodi, kreće se od 100 dinara do 120.414 dinara, koliko vredi najskuplji, dok za 145 poklona novčana vrednost još nije utvrđena, odnosno procena je u toku.

 

U Katalogu koji je objavljen na sajtu Agencije je navedeno da je poklone primilo 50 funkcionera, među kojima su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, ministri u vladi, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković...

 

Inače, funkcioneri mogu da zadrže poklone čija vrednost ne prelazi pet odsto prosečne mesečne zarade u Srbiji bez poreza i doprinosa, ali su dužni da to prijave telu u kome obavljaju funkciju, koji zatim to dostavlja Agenciji.

 

Kako je navedeno, predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je 71 poklon, nijedan nije zadržao u ličnoj svojini, a on je i jedini funkcioner koji je dobio poklon od stranog fizičkog lica i to od dece iz vrtića iz Vukovara.

 

Premijer u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić dobio je 31 poklon, od kojih nijedan nije zadržao u ličnoj svojini, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković dobila je 25 poklona, a guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković dva.

 

Među ministrima, najviše poklona prošle godine dobio je bivši ministar odbrane Bratislav Gašić, 130 njih, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić 29, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić 22, ministar unutrašnjih poslova Nebojsa Stefanović 20, ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović 16, dok je novi ministar odbrane Zoran Ðorđević dobio pet poklona.

 

Šta je važnije? Ukrasni papir ili sam poklon?

 

Ministri Aleksandar Antić, Snežana Bogosavljević Bošković i Vanja Udovičić dobili su prošle godine po jedan poklon.

 

Ministri su, takođe, manje poklona zadržali u ličnoj svojini, njih 78, dok su 142 poklona preneli u javnu svojinu.

 

Predsednik Pokrajinske vlade u tehničkom mandatu Bojan Pajtić primio je šest poklona i nije ih zadržao u ličnoj svojini, a predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor dobio je prošle godine dva poklona.

 

DRESOVI, FUDBALSKE LOPTE, VINO, KNJIGE... Evo šta sve srpski političari dobijaju NA POKLON

 

Kada je reč o vrsti poklona, funkcioneri su primili više protokolarnih poklona, njih 340, nego prigodnih, kojih je bilo 216.

 

Novčana vrednost najvećeg broja poklona je u kategoriji od 1.000 do 2.200 dinara, ukupno 257, od kojih su funkcioneri 140 poklona zadržali u ličnoj svojini, dok je 117 poklona prešlo u javnu svojinu.

 

Među poklonima najviše je bilo pića, pa su funkcioneri dobili 86 pića, zatim 57 knjiga, 47 slika, 39 ukrasnog posuđa, 24 medaljona, zlatnika, srebrnjaka ili dukata, 19 umetnina, 15 satova...

 

Foto: Instagram

Foto: Instagram

 

U Katalogu se konstatuje da se u 2015. godini nastavlja trend izrazito malog odziva organa javne vlasti da prijave poklone Agenciji, te da je svega 39 organa prijavilo poklone, što je ipak nešto više u odnosu na 2014. godinu, kada je poklone prijavilo 33 organa.

 

- Ministarstvo odbrane je organ koji je primio i prijavio najveći broj poklona - 140, zatim Predsednik Republike - 71, VOA - 32, Vlada Srbije - 31... Reč je o institucijama koje su i prethodnih godina prijavile najviše primljenih poklona i za koje se može reći da su najažurnije u pogledu ispunjavanja ove obaveze. Većina organa poklone je prenela u javnu svojinu, a Ministarstvo odbrane je organ koji je najviše poklona zadržao u ličnoj svojini, 61 poklon - navodi se u Katalogu.

 

U pogledu odnosa funkcija i primljenih poklona najveći broj poklona su primili funkcioneri na republičkom nivou, ukupno 470, na lokalnom nivou poklone su uglavnom prijavljivali gradonačelnici, dok je na pokrajinskom nivou svega osam prijavljenih poklona.

 

Najveći broj poklona u 2015. godini darivala su pravna i fizička lica iz Srbije, ukupno 191. Slede pravna i fizička lica iz Rusije, koja su poklonila 30 poklona, Italije - 19, Kine - 17, Mađarske - 15, Rumunije - 13...

 

Prošle godine sedam međunarodnih organizacija je darivalo poklone funkcionerima 12 poklona.

 

Najveći broj poklona, 97, funkcioneri su primili u decembru, dok su najmanji broj njih primili u januaru 28 poklona.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA