Plenković U STAVU MIRNO zbog Srbije: SAD i EU pritiskaju Hrvatsku zbog poglavlja 26

Koordinisana akcija SAD i EU zbog hrvatske blokade u vezi sa otvaranjem poglavlja 26

  • 89

Jasno je da se Evropskoj uniji nije dopalo to što je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi, ali je sve iznenadila reakcija američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, koji je o ovome razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Evropska komisija povela je koordinisanu akciju s ciljem da se što pre reši taj problem zbog kojeg Hrvatska ima rezervu na otvaranje poglavlja 26 sa Srbijom i da se početkom iduće godine to poglavlje i otvori.

DALEKO JE EU: Srbija neće pre 2027. postati članica! Komšije bliže cilju

Ako je današnja Hrvatska promoter evropskih vrednosti, ja te vrednosti neću deliti

Prvo je reagovala nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je na zajedničkoj konfereniciji za novinare sa Plenkovićem rekla da snažno podržava spremnost Hrvatske na razgovor sa Srbijom, ali i da otvorena bilateralna pitanja dve zemlje treba rešavati bilateralno.

- A, ako Nemačka može da pomogne, ona će to učiniti - kazala je Merkelova i poslala jasnu poruku.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Gotovo da nije sleteo u Zagreb, Plenković je dobio poziv koji se ne odbija. Razgovor hrvatskog premijera sa odlazećim američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom izazvao je veliku pažnju stranih diplomata akreditovanih u Zagrebu. Tamošnji mediji su razgovor uporedili sa reagovanjem američke administracije u periodu kada je Slovenija blokirala hrvatski put u EU.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

No, ni najvažnija članica EU nije sedela skrštenih ruku. Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer je odmah posle razgovora sa hrvatskim kolegom Davorom Ivom Štirom, najavio da bi “vrlo brzo” moglo da dođe do otvaranja poglavlja 26.

- Nadam se da će što je pre moguće doći do otvaranja sva tri poglavlja, kako bi zadržali verodostojnost procesa proširenja, posebno kada se radi o zapadnom Balkanu - rekao je Štajnmajer, istakavši da one zemlje koje ispunjavaju svoje obveze moraju videti da se njihovi napori isplate.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Jasne poruke Berlina podržao je i Brisel. Dodatni pritisak na Vladu Hrvatske je usledio i od same Evropske komisije.

Iz svega navedenog dolazi se do potvrde interne depeše nemačkog Ministarstva spoljnih poslova u koju je Dojče vele imao uvid.

Taj nemački radio, prenosi da se sa hrvatskom blokadom pristupnih pregovora Evropske unije sa Srbijom, može očekivati sličan razvoj kao u prvoj polovini godine, i da će sadašnja vlada u Zagrebu na kraju "popustiti, baš kao i prethodna".

Protokoli u koje je Dojče vele imao uvid, pokazuju da je Hrvatska – nakon niza prigovora, dodatnih objašnjenja i novih zamerki – dan pred termin za otvaranje poglavlja, Srbiji prebacila i to što nema Strategiju kulturne politike.

Nacrt te strategije u Beogradu je najavljen za iduću godinu, no Evropska komisija smatra da strategija prevazilazi obaveze prema EU, to jest, da je to isključivo stvar Srbije.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mislim

    16. decembar 2016 | 21:25

    Pa dobro ,malo i njima po usima . Tolike godine u istoj drzavi , valjda hoce da kazu da su oni bolji .Eto ,treba biti realan a ne Srbiju uvijek okrivljavati za sva zla .Nadam se da ni Srbija nece nekog komsiju blokirati koje kakvim poglavljima .

  • poli

    16. decembar 2016 | 20:05

    Umesto podrske iz EU hrvatima stizu samo kritike,za bolje i nisu .

  • Oklopi

    16. decembar 2016 | 14:54

    Kordinisana akcija EU i SAD morala bi rezultirati opamećivanjem Hrvatske i njenim pristankom da se otvori Srbiji poglavlje 26.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA