(EKSKLUZIVNI SNIMCI IZ DRONA) SKOPLJE NA NOGAMA: 100.000 građana na ulicama protestuje "Za jedinstvenu Makedoniju" (FOTO) (VIDEO)

Na ulice 43 makedonska grada izašlo je preko 250 hiljada ljudi, dok se procenjuje da je samo ulice oko parlamenta u Skoplju prekrilo oko 100 hiljada građana

  • 82

Briselska četvorka, predvođena evropskim komesarom Johanesom Hanom dočekana je danas u Skoplju protestom pristalica pokreta "Za zajedničku Makedoniju" i vladajuće VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog. Na ulice 43 makedonska grada izašlo je preko 250 hiljada ljudi, dok se procenjuje da je samo ulice oko parlamenta u Skoplju prekrilo oko 100 hiljada građana.

Rusija ne da Balkan Evropskoj uniji, ali i OVE SILE vrebaju iz senke

ONI MOGU DA ZAPALE BALKAN, teroristi na vratima Srbije: Džihadisti - pritajeno zlo koje vreba

Han je sa trojicom evroparlamentaraca doputovao u Skoplje u nastojanju da pomogne Makedoniji da izađe iz višegodišnje političke krize i povišenih tenzija, posebno nakon decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora.

Makedonija, naime, ni tri i po meseca od tih izbora nema vladu, nema predsednika Skupštine, a nisu raspisani ni redovni lokalni izbori, jer to nije imao ko da učini.

Han je od predsednika Ðorđa Ivanova ranije tražio da preispita svoju odluku o tome da ne da mandat opozicionom lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je parlamentarnu većinu obezbedio uz podršku albanskih partija DUI i BESA.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Demonstranti su uzvikivali parole poput "Ne damo Makedoniju" i "Nećemo dozvoliti albanizaciju države".

Ivanov smatra da bi davanje mandata socijaldemokratama ugrozilo suverenitet države, a vladajuća VMRO-DPMNE tražila je od Zaeva da se odrekne "tiranske platforme", koju je Zaev prihvatio, a koja unapređuje položaj Albanaca u Makedoniji.

Iz kabineta Ivanova ranije danas je saopšteno da predsednik, koji boravi u službenoj poseti Mađarskoj, neće stići na sastanak sa Hanom.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ivanov je, kako su preneli makedonski mediji, predložio Hanu da razgovara sa organizatorima protesta, koji su ušli u petu nedelju, a koje organizuje građanska inicijativa "Za jedinstvenu Makedoniju", što je evropski komesar odbio.

Inače, Ivanov, koji dolazi iz redova VMRO-DPMNE, nalazi se pod pritiskom međunarodne zajednice da mandat dodeli Zaevu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Otkazan je i planirani sastanak sa predstavnicima albanske partije DPA, koju predvodi Menduh Tači, a razlog je pretrpan raspored briselske četvorke.

U međuvremenu, iz DPA je saopšteno da oni podržavaju napore EU u rešavanju političke krize u Makedoniji.

Inače, na putu od skopskog aerodroma do sedišta Misije EU u Skoplju, Hana i evroparlamentarce su dočekali bilbordi i makedonske zastave, koje su postavili organizatori građanske inicijative "Za jedinstvenu Makedoniju".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na bilbordima je pisalo "Makedonija će pobediti", Odbaciti platformu Tirane", "Pokaži poštovanje"...

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    21. mart 2017 | 21:46

    Pružiti ruku Makedoncima.Bez saveza nema nam spasa od arnauta.Zajedno do konacne pobede!

  • Timocanin

    21. mart 2017 | 21:43

    Pa nije narod priznao Kosovo ,nego prodana vlast . Svuda je u igri novac . Mi smo isti narod i tu je kraj . Drzite se Makedonci , samo slozno .

  • Teslina naslednica

    21. mart 2017 | 21:41

    Izdrzite braco, znamo mi da vas niko nije pitao kada se priznavalo Kosovo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA