Naivno je misliti da će Srbija postati članica EU samo ukoliko prizna Kosovo: Joksimović o uslovima za pristupanje Uniji

Ono što je proces pristupanja EU jesu reforme, to su takozvani kriterijumi Kopenhagena - vladavina prava, borba protiv korpucije, reforma pravosduđa, ekonomski kritierijum i dobra uprava, poručila je ministarka evropskih integracija

  • 15

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović izjavila je da su reforme najbitniji segment evropskih integracija Srbije. Ono što je proces pristupanja EU jesu reforme, to su takozvani kriterijumi Kopenhagena - vladavina prava, borba protiv korpucije, reforma pravosduđa, ekonomski kritierijum i dobra uprava, poručila je ona.

ČETIRI SATA RAZGOVORA O PUTU SRBIJE U EU: Vučić se sastao Anđelinom Ejhorst (FOTO)

Na jesen Evropu očekuju dva važna izbora: Srbija je najpametnija investirala

Joksimović je gostujući na TV Pink danas ocenila da je naivno misliti da će Srbija postati članica Evropske unije samo ukoliko prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, naglasivši da su reforme te koje su najbitnije u procesu pristupanja EU.

- Postoji teza koja se širi, ja bih rekla prilično neodgovorno - ako priznamo Kosovo, mi ćemo odmah postati članica EU, to je naivno razmišljanje. To prvo nije tačno - naglasila je Joksimović.

Tako naivno razmišljanje, smatra ona, šire oni koji Srbiji ne žele uspeh u procesu evrointegracija, te im dobro dođe da "zamajavaju stvarnost".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Joksimović je gostujući na TV Pink ukazala na to da je poglavlje 35 o normalizaciji odnosa sa Prištinom za nas "dodatna politička okolnost koja nije olakšavajuća".

- To je činjenica. Mi se s tim borimo zbog sebe i pre svega zbog naših interesa na KiM", rekla je Joksimović. Treba, kako je naglasila, biti realan.

- Ja kad kažem realan ili bilo ko kad kaže realan, odmah se umeću značenja - ''aha, idete na priznjanje'' ili da ste i ste izdajnik nekih interesa. Ne, mi moramo da uvažimo činjenicu da su brojne zemlje priznale nezavisno Kosovo, ali brojne i nisu priznale njegovu nezavisnost - to je realnost -  napomenula je Joksimović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema njenim rečima, samo postojanje Briselskog dijaloga dokazuje priznavanje činjenice da Srbija i neke druge zemlje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, te bi Srbija trebalo da pronađe neki model kako da pomiri te "paralelne realnosti".

Na komentar da je "opšte mesto" da će Srbija morati da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU u okviru poglavlja 31, Joksimović je rekla da "opšta mesta i jesu opšta mesta jer niko diskutije o njima i svi prihvataju a priori kao ispravna", da se tako serviraju, te je najlakše "bombastično reći" da će Srbija morati da uvede sankcije Rusiji.

- Poglavlje 31 znači usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Tek kad ste članica EU, učestvujete u procesu donošenja odluka. Niko i ne očekuje i poglavlje nije tako postavljeno da kandidat mora da se uskladi u potpunosti jer kandidat ne učestvuje u donošenju odluka. To niko ne očekuje. Postoje očekivanja da se u ovoj fazi više uskladimo, to ne znači da uvedemo sankcije Rusiji - naglasila je Joksimović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona je, međutim, rekla da je problem i poražavajuće to kada Srbiju predstavljaju kao nekog ko će biti "trojanski konj ruskih interesa" u EU.

Srbija ne treba da bude eksponent ničijih interesa, osim sopstvenih, ističe ona.

Joksimović je ponovila da bi Srbija do kraja godine mogla da otvori još tri poglavlja koja se odnose na kompanijsko pravo, budžetske i finansijske odredbe i ekonomske odnose sa inostranstvom.

Navodeći da je potpuno legitimno pitanje koje je postavio predsednik Aleksandar Vučić o tačnom datumu ulaska u EU, ona podseća da je predsednik Saveta EU Donald Tusk jasno rekao da kada Srbija sprovede reforme vrata EU neće biti zatvorena, odnosno biće otvorena.

- Vodimo realnu politiku, nismo ni evrofanataci, ni evroskeptici, mi smo evrorealisti - poručila je Joksimović.

Osvrnula se i na najnovije istraživanje koja pokazuje da 49 odsto građana podržava evrointegracije, a da je prošle godine godina ta podrška iznosila 41 odsto, ocenvši da će podrška varirati.

- Ljudi razumeju. Politika nećemo ništa, nećemo nigde, ni sa kim ne donosi ništa dobro - poručila je Joksimović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA