Lavrov sa Dačićem u Moskvi: Vučić je u Njujorku potvrdio sve sporazume

Šef ruske diplomatije je takođe istakao da su dva ministarstva u stalnom kontaktu, da čvrsto sarađuju u okviru Ujedinjenih nacija i da solidarno glasaju za najvažnije rezolucije u okviru Generalne skupštine UN

  • 80

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Ivica Dačić i Sergej Lavrov ocenili su u Moskvi da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da se saradnja razvija u svim pravcima. Lavrov je rekao da se nedavno u Njujorku sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je „Vučić potvrdio sve sporazume postignute na najvišem nivou“.

Vučić i Lavrov zajedno u Njujorku: Srbija neće postati članica NATO, niti će uvesti sankcije Rusiji

Dačić u Moskvi: Sa Rogozinom o saradnji, a sa Lavrovim o "vrućim temama"

Ruski ministar je podsetio da predstoji zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i ocenio je da „robna razmena između dve zemlje održivo raste“.

Lavrov je rekao i da se očekuje da predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković početkom oktobra učestvuje na Međuparlamentarnoj skupštini u Sankt Peterburgu.

Šef ruske diplomatije je takođe istakao da su dva ministarstva u stalnom kontaktu, da čvrsto sarađuju u okviru Ujedinjenih nacija i da solidarno glasaju za najvažnije rezolucije u okviru Generalne skupštine UN.

Lavrov je, uoči sastanka sa Dačićem, konstatovao da je zadovoljan odnosima Rusije i Srbije, koji se razvijaju u svim pravcima, ali da će na današnjem sastanku razmotriti kako ta saradnja može još više da bude unapređena.

Dačić je, sa druge strane, ocenio da je saradnja Srbije i Rusije na visokom nivou i „možda na najvišem u poslednjih nekoliko godina“.

Srpski ministar je rekao da se nastavljaju sve aktivnosti između dve zemlje, a da će idućeg meseca u Srbiji biti održan Međuvladin komitet za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Srpski šef diplomatije je dodao da još nije odlučeno da li će redovno zasedanje Međuvladinog komiteta biti održano u Beogradu ili Novom Sadu.

- Naš cilj je da se poveća robna razmena. Ona je veća od dve milijarde evra, ali mi smatramo da ona može biti još veća - rekao je Dačić, ističući da postoje i druge oblasti za saradnju.

Srpski ministar se zahvalio predsedniku Vladimiru Putinu i šefu diplomatije Sergeju Lavrovu na doslednoj podršci koju Rusija pruža Srbiji u najvažnijim pitanjima — teritorijalnoj celovitosti i nezavisnosti.

Dačić je rekao da će saradnja dve zemlje biti nastavljena „u duhu prijateljstva i daljeg razvoja naše saradnje“.

Srpski ministar je takođe istakao da će sledeće godine biti obeleženo 180 godina diplomatskih odnosa između naše dve zemlje i da će tim povodom biti organizovani „određeni događaji“.

Daljinac

(Telegraf.rs/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dara

    29. septembar 2017 | 18:47

    Ucvrsceni, tradicionalno dobri i prijateljski odnosi izmedju Srbije i Rusije je vazan i jak oslonac za nasu malu zemlju.

  • Miki

    29. septembar 2017 | 15:32

    Rusija uvek uz braću Srbe.Hvala Rusiji što nam pomaže.

  • analia

    29. septembar 2017 | 15:31

    Ovaj sastanak je veoma znacajan,i verujem da ce se doneti vazne odluke,koje ce doprineti napretku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA