AKO NIJE VIZA - ŠTA JE ONDA: Zovu nas u EU, a naplaćivaće nam ulaz

Sećanje ispred ambasada, konzulata... Dugi spiskovi komplikovanih birokratskih procedura, osećaj izolacije i neizvesnosti... Sve se to vratilo poput bumeranga građanima Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, kada je prošlog četvrtka stigla vest iz Brisela, da će nam za putovanje u Šengenski prostor trebati odobrenje, koje ćemo plaćati

  • 36

Odluka organa Evropske unije o mogućem uspostavljanju novog sistema za ulazak u Šenegenski prostor izazvala je brojne negativne komentare građana na Zapadnom Balkanu. U trenutku, kada ulazak Srbije i drugih zemalja u okruženju u EU deluje kao daleka budućnost, bezvizni režim ostaje najveća tekovina evro-integracija. Samim tim, građani najavu iz Brisela gledaju kao ataka na slobodu kretanja i sa pravom postavljaju pitanje - šta je to, ako ne uviđenje viza?

Ako putujete u EU, od sada morate da odgovorite na OVA pitanja

Fali ti jedan papir! Evropska komisija prelomila - za put u Šengen zonu samo uz odobrenje

Sećanje ispred ambasada, konzulata... Dugi spiskovi komplikovanih birokratskih procedura, osećaj izolacije i neizvesnosti... Sve se to vratilo poput bumeranga građanima Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, kada je prošlog četvrtka stigla vest iz Brisela, da će nam za putovanje u Šengenski prostor trebati odobrenje, koje ćemo plaćati.

Šta je to, ako ne viza?

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Najavljeni novi sistem ulaska u Šengenski prostor ne znači povratak viza, poručio je danas evropski komesar za migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos građanima Zapadnog Balkana.

- Zapadni Balkan je ključni region i blizak partner EU. Sve naše namere su u cilju očuvanje te bliskosti i partnerstva, kao i pojednostavljivanja kretanja i kontakata među ljudima između EU i Zapadnog Balkana - kaže Avramopulos.

On je podsetio da je pre godinu dana Evropska komisija predložila uspostavljanje Evropskog sistema za odobrenje putovanja i informacija ( ETIAS) kako bi se osnažili evropski kapaciteti kada je reč o bezbednosti i migracionim rizicima koji su bili zasnovani na povećanom broju putnika bez viza.

Foto: Profimedia/Abaca

Pojačana sigurnost je, navodi komesar Avramopulos, za dobrobit i EU i zemlja koje imaju bezvizni režim kako bi se očuvala recipročna kretanja.

- ETIAS nije viza već jednostavan i jeftin, za putnike pogodan mehanizam koji se odnosi na sve zemlje čiji građani bez viza putuju u Šengenski prostor, uključujući i SAD i Kanadu - navodi evropski komesar za unutrašnja pitanja.

Dimitris Avramopulos u svojoj poruci građanima Zapadnog Balkana kaže da je novina samo mali proceduralni korak koji će u ogromnom broju slučajeva olakšati putovanje u EU, učvrstiti zajedničku bezbednost izbegavajući pri tom birokratiju i zadržavanja prilikom ulaska u EU.

Uprkos ovom objašnjenju, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja ne krije zubnjenost odlukom Brisela. On za portal Telegraf.rs kaže da taj potez EU sigurno ima neke veze sa migrantskom krizom.

- Nisu izbeglice poreklom iz Srbije. One prolaze kroz Srbiju, ali dolaze iz zemalja EU. I Bugarska i Rumunija su članice Unije i izbeglice koju ulaze u našu zemlju su došle iz EU, a ne iz Turske - podseća Crnobrnja.

Foto: Medija centar Beograd

On kaže da je poruka EU veoma čudna.

- Mislim da ta poruka nije upućena nama, već ka građanima EU, da organi Unije vode računa o tome da zemlje koje nisu članice EU, ne mogu da šalju svoje građane tek tako u Šengen zonu - rekao je Crnobranja za Telegraf.rs.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    24. oktobar 2017 | 19:19

    Uveli nam rigorozne ekonomske sankcije, brutalno nas bombardovali, priznali nezavisnost KiM (23 od 28 zemalja) i još hoće da nam ograniče ulazak u EU a mi i dalje, uporno, hoćemo sa njima. Možemo mi i bez EU da budemo uredjeno društvo. Ovo što radimo graniči se sa mazohizmom, jer je očigledno da nas većina zemalja EU ne želi u svom društvu! Ponašamo se kao devojka koju momak hoće da "otkači' pa je maltretira, a ona mu kaže - " Što me više biješ, sve te više volim"

  • Volim svoju zemlju 🇷🇸

    24. oktobar 2017 | 21:33

    Isto trebamo i mi njima tako. Mi nismo u eu i mozemo sami da uredjujemo nase zakone prema strancima. I njima viza za Stbiju!

  • Pacov

    24. oktobar 2017 | 16:55

    Sve dok vlada kriminal i sve dok su ubice na slobodi nema nama ulaska u EU. Kad se ne bude gledalo koje bogat, a ko ne i kad budemo svi ravnopravni e tek onda možemo ući u EU. Do tad neka nam skidaju kožu sa ledja jer bolje nismo zaslužili. Možda i udjemo u EU kad uhapse ubicu Andree Bojanić!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA