IZMEĐU ČEKIĆA I NAKOVNJA: Pritisci Trampa i Putina na Srbiju se pojačavaju iz dana u dan

Evidentno je da uprkos najavama iz predizborne kampanje američkog predsednika Donalda Trampa o resetovanju odnosa između SAD i Rusije, ta vrsta agende nije zaživela. Njihovi odnosi beleže negativan trend - rekla je Aleksandra Joksimović

  • 42

Visoki zvaničnik SAD Hojt Brajan Ji izjavio je u ponedeljak u Beogradu da zemlja poput Srbije, koja želi članstvo u EU, mora jasno to da pokaže a ne da balansira između dve strane. On je izrazio zabrinutost zbog percepcije da je Srbija jednom nogom na putu ka EU a drugom na putu ka savezu sa Rusijom. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u međuvremenu da su to provokativne izjave usmerene na podrivanje rusko-srpske saradnje.

Šta je Trampov specijalac posle Beograda rekao u Prištini (FOTO)

Šta EU kaže o izjavi Trampovog specijalca da Srbija ne može da sedi na "dve stolice"

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aksandra Joksimović izjavila je danas da je zbog sve jačih i oštrijih tenzija izmeđ SAD i Rusije, Srbija pod konstantnim pritiskom obe strane i da se čini da se ti pritisci pojačavaju iz dana u dan što predstavlja vrlo neugodnu poziciju za Srbiju.

- Evidentno je da uprkos najavama iz predizborne kampanje američkog predsednika Donalda Trampa o resetovanju odnosa između SAD i Rusije, ta vrsta agende nije zaživela. Njihovi odnosi beleže negativan trend - rekla je Aleksandra Joksimović agenciji Beta.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Komentarišući izjavu američkog zvaničnika Hojt Brajan Jia da Srbija "ne može da sedi na dve stolice", ona je podsetla da je Ji i ranije više puta govorio javno o uticaju Rusije na Zapadnom Balkanu naročito o osetljivosti pitanja u vezi sa Ruskim humanitarnim centrom.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Čini se da se priča prelama na Ruskom humanitanom centru i da obe strane ovo vide kao neku vrstu simbolike i opredeljivanja koje bi Srbija, zarad sopstvene pozicije morala da pokuša da izbegne. Neutralnost kao takva mora biti percepirana sa obe strane da bi bila prihvaćena - istakla je Joksimović.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Prema njenim rečima, reč je o vrlo komplikovanoj međunarodnoj poziciji u kojoj se moraju pratiti razvoji dogadjaja da bi se donosile pravilne odluke, a otopljavanje odnosa izmedju Rusije i zapadnih partnera, čini se sve manje izvesnim.

- Za Srbiju je najvažnije da se nastavi tema unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i pronađu modeli odnosa Beograda i Prištine koji bi omogućili Srbiji da se u budućnosti okrene demokratskim reformama i spoljnom strateškom cilju a to su evropske integracije - ocenila je predsednica Centra za spoljnu politiku.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Volim svoju zemlju 🇷🇸

    25. oktobar 2017 | 14:50

    Velika je razlika, Putin pomaže, Tramp zlostavlja.

  • Ilija

    25. oktobar 2017 | 15:12

    Ni Rusija ni daleko bilo amerika,samo Bog braco Srbi,to nam je jedini put ka spasenju... VERUJTE.

  • Vitez koja

    26. oktobar 2017 | 09:09

    Da smo na vreme dali baze Rusima, niko tamo nebi smeo da pipne pa ni ovi Amerikanci. Tada bi pitanje Kosova bilo smešno.Srpsko i ničije više. Tako i za Krim. Tresla se gora rodio se mis.došao čovek uzeo njegovo i ćao bre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA