ZORANA PROTIV ZORANA: Evo oko čega su se sada sukobili ministri, ko "više voli" decu i zašto različito tumače različite zakone

Tri meseca nakon što su imali žestok okršaj, ministri Zoran Đorđević i Zorana Mihajlović su ponovo u klinču. Ključ sukoba oko najave da (ne)će treće dete dobijati naknadu do punoletstva je u dva različita zakona: ministarka tumači građanski zakonik, a ministar zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom

  • 7

Vlada Srbije usvojila je na poslednjoj sednice Predlog zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Za predlog su tada glasali i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i ministar rada Zoran Đorđević, da bi posle dva dana ušli u novi duel vezano za ovu tematiku. Naime, pre samo tri meseca, oni su imali žestok okršaj zbog zakona o rodnoj ravnopravnosti. Šta je uzrok novog sukoba?

LOŠA VEST: Nema naknade za treće dete do punoletstva

Odgovor na ovo pitanje je da su njih dvoje govorili o dva različita zakona: ministarka Mihajlović o građanskom zakoniku, a ministar Đorđević o zakonu o finansijskoj podršci porodicama s decom.

Naime, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najavila je nedavno povećanje roditeljskog dodatka za svu decu, ali i predlog novog građanskog zakonika, koji će predviđati mesečnu naknadu za treće dete sve do njegovog punoletstva.

Ona je rekla da će novim zakonom država povećati roditeljski dodatak za prvo, kao i za svu ostalu decu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Planirano je i povećanje za drugo, treće i četvrto dete, koja će se kao i dosad, isplaćivati u 24 mesečne rate - rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, značajno je i to što ubuduće isplata naknade više neće zavisiti od mogućnosti i volje poslodavaca jer će se isplaćivati direktno na račun porodilje.

Mihajlović je rekla se predlogom budućeg Građanskog zakonika predviđaju značajne demografske podsticajne mere, kojim će naknadu za treće dete steći majka koja rodi treće dete, a to pravo bi se gasilo punoletstvom deteta, dok će vlada odlučiti da li će to biti simbolična pomoć ili isplata u visini jedne plate.

Ove njene navode, oštro je demantovao ministar Đorđević.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Budućim zakonom je predviđeno da prva mera bude povećanje dodatka za prvo dete sa 39.000 na 100.000 dinara. Nije tačno da se roditeljski dodatak povećava za svu decu, već samo za prvo dete, za ostalu ostaje isti iznos. Apsolutno je nerealno da građanski zakonik predviđa naknadu za treće dete do punoletstva, jer se taj zakon uopšte ne bavi finansijskom podrškom porodici i demografskim pitanjima - rekao je Đorđević i dodao da nije istina ni da je Vlada Srbije razmatrala stvaranje demografskog fonda.

Na njegove reči, ponovo se oglasila Mihajlović.

Ona je izjavila danas da je do nesporazuma između ministra za rad Zorana Ðorđevića i nje došlo zato što su govorili o dva različita zakona - Zakonu o finansijskoj pomoći porodicama koji je već u parlamentu i Građanskom zakoniku koji je još u raspravi i o kojem je govorila.

Mihajlović je gostujući na RTS-u rekla da bi trebalo dugoročno da se razmišlja o socijalnoj politici, jer je briga o deci briga celog društva.

Objašnjavajući kako je došlo do pomenutog nesporazuma, Mihajlović je kazala da je ministar Ðorđević govorio o Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji ne predviđa mere o kojima je ona govorila.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Tu nema problema, ministarstva nisu feudi već moraju da rade zajedno - naglasila je Mihajlović i dodala da je cilj da se živi bolje.

Ministarka građevinarstva ističe da određena davanja za treće dete postoje u državama kao što su Crna Gora i Mađarska i da mora dugoročno da se razmišlja o socijalnoj politici, jer je briga o deci briga celog društva.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milk

    5. decembar 2017 | 14:41

    Najbitnije je da su se oni uhlebili, a deca i majke ma to nijebitno

  • Mirka

    5. decembar 2017 | 18:48

    A sta je sa penzijom za majke koje imaju troje dece,da li se o tome tazmislja

  • Avramije

    5. decembar 2017 | 18:52

    Au, pa ova zena se svadja i sama sa sobom .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA