Brnabić: Digitalizacija jedan od ključnih prioriteta, ona je motor inovacija, konkurentnosti i ekonomskog razvoja

- Za Vladu Srbije, digitalizacija je jedan od ključnih prioriteta, ona je motor inovacija, konkurentnosti i ekonomskog razvoja - istakla je Brnabić

  • 0

U okviru Investicionog samita Zapadnog Balkana koji u Londonu organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), predsednica Vlade Ana Brnabić govorila je danas na panelu o povezivanju u regionu, o digitalnoj agendi za region Zapadnog Balkana.

Premijerka Srbije u Londonu: Evo šta je poručila na Investicionom samitu Zapadnog Balkana (FOTO)

Brnabić je rekla da je unapređenje regionalne političke i ekonomske saradnje jedan od prioriteta Srbije.

Ona je istakla značaj usvajanja Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana, koji je usvojen na Samitu u Trstu. Pored trgovine, investicija i mobilnosti, taj plan obuhvata i digitalno povezivanje.

- Za Vladu Srbije, digitalizacija je jedan od ključnih prioriteta, ona je motor inovacija, konkurentnosti i ekonomskog razvoja - istakla je Brnabić, navedeno je u saopštenju.

Foto: srbija.gov.rs

- Upravo zato, razvoj elektronskih komunikacija je isto tako važan kao i građenje putne i železničke infrastrukture - naglasila je Brnabić u izlaganju i ocenila da je digitalna revolucija ključna razvojna šansa za region, koja će unaprediti standarde i kvalitet života svih građana Zapadnog Balkana.

Govoreći o važnosti digitalizacije u javnoj upravi, predsednica Vlade je ocenila da je upravo oblast eUprave prostor za unapređenje saradnje na Zapadnom Balkanu.

- Cilj uvođenja i razvoja eUprave jeste da ona bude servis građanima i privredi - naglasila je Brnabić i navela da je Srbija napravila značajne rezultate u implementaciji eUprave, a u narednom periodu cilj je što bolje povezivanje eUprava u regionu.

Vlada Srbije prepoznala je značaj novih tehnologija za razvoj poslovanja i preduzetništva. IT sektor u Srbiji razvija se velikom brzinom, i naš izvoz u ovoj oblasti dostigao je milijardu evra godišnje. Među prioritetima, Brnabić je izdvojila povećanje korišćenja informacionih i komunikacionih tehnologija, i digitalizaciju svih faza proizvodnje.

Foto: srbija.gov.rs

Kada je reč o digitalizaciji u oblasti poslovanja, najznačajniji rezultati, koji su važni privrednicima i investitorima, su ukidanje pečata u platnom prometu, ukidanje papirnih faktura, elektronska registracija preduzeća, elektronske poreske prijave, kao i poreske olakšice za start-ap preduzeća.

Premijerka Brnabić je istakla da su digitalizacija i obrazovanje dva ključna stuba za razvoj i napredak našeg društva i celog regiona. U okviru reforme obrazovnog sistema, Vlada Srbije posebno je posvećena razvoju obrazovanja za IT.

Pored uvođenja Informatike kao obaveznog predmeta u 5. razredu osnovne škole, povećanja upisnih kvota na tehničkim fakultetima i programa prekvalifikacija za juniore programere, planira se i digitalizacija obrazovanih sadržaja u školama. U planu je i otvaranje još sedam novih naučno-tehnoloških parkova u celoj zemlji, pored onih u Beogradu i Nišu, kao mesta koja na najbolji način spajaju digitalizaciju, obrazovanje, kreativnost i inovacije.

Foto: srbija.gov.rs

- Srbija je ponosna na svoje talente i domaće kompanije i institucije koji su postali svetski lideri u oblasti tehnologija i inovacija: Nordeus, BioSens, Seven Bridžis Genomiks - samo su neki od primera koji na najbolji način pokazuju zašto je važno moderno obrazovanje, ohrabrivanje inovacija i jačanje eko sistema za razvoj preduzetništva i start ap kompanija, koje će kreirati novu vrednost zasnovanu na znanju - zaključila je premijerka Brnabić u obraćanju.

VIDEO: Ministarka Ana Brnabić za Telegraf o razvoju e-uprave i IT sektora

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA