Američka agencija AP upozorava: Hapšenje Đurića će raspaliti tenzije između Beograda i Prištine

Agencija navodi da animozitet Beograda i Prištine od nedavno raste

  • 85

Američka agencija AP izvestila je o hapšenju direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, uz ocenu da će taj potez verovatno "raspaliti tenzije između dva neprijatelja, koji su vodili brutalni rat 1999."

HAOS NA SEVERU KOSOVA: Vučić se obratio naciji, Đurić povređen prilikom privođenja (FOTO) (VIDEO)

Agencija navodi da animozitet Beograda i Prištine od nedavno raste, zbog povećanog pritiska EU da "dva neprijatelja" postignu kompromis o velikom broju otvorenih pitanja.

Agencija prenosi, pozivajući se na novinsku agenciju Tanjug, da je kosovska policija prethodno zabranila ulazak na Kosovo ministru odbrane Srbije, glavnom pregovaraču Beograda u Briselskom dijalogu, generalnom sekretaru u kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministru kulture.

Navodi da je ministar kulture Vladan Vukosavljević ocenio za Tanjug da je potez kosovskih vlasti "besmislen i pogrešan". Vukosavljević je, dodaje AP, objasnio za Tanjug da je krenuo na Kosovo kako bi posetio srpske pravoslavne manastire, koji se tamo nalaze.

AP je naveo, pozivajući se na javni servis Srbije, da je kosovska policija uhapsila "srpskog zvaničnika", koji nije dobio dozvolu za ulazak na Kosovo.

Dodaje da je policija koristila suzavac i šok bombe protiv Srba koji su se u Kosovskoj Mitrovici okupili na tribini o unutrašnjem dijalogu o KiM.

AP napominje da se na objavljenom video snimku hapšenja Đurića vide kosovski policajci u crnim uniformama s mitraljezima i u pancirima kako izvode "muškarca s lisicama na rukama" iz zgrade i vode ga ka oklopnom vozilu.

Prikazana je, dodaje, i sala za konferencije u zgradi u severnoj Mitrovici s prevrnutim stolovima i stolicama. Prenosi agencija i izjavu srpskog poslanika Milovana Drecuna koji je rekao da je "iznenađujuća brutalna policijska akcija".

- Možda žele da isprovociraju reakciju Srbije - navodi AP da je rekao Drecun.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ika

    27. mart 2018 | 00:21

    To i jeste vas cilj zlikovci provokacije pa da srbi nasednu i na kraju budi krivi

  • Mr.x

    27. mart 2018 | 05:34

    Ma podici bodljikavu zicu i napraviti meki pojas zatvoriti sve kao izraelci

  • Goca

    27. mart 2018 | 12:32

    Nije Srbija kriva za ovaj nemili dogadjaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA