3

Nisu Haradinaj i Tači to slučajno rekli, to je njihov cilj još od Prizrenske lige

Nije Tači slučajno rekao da su na Košarama hteli da sruše granicu između albanskog naroda i dve albanske države, izjavio je šef srpske diplomatije

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas da nije prvi put da je neki kosovski zvaničnik Preševo i Bujanovac nazvao istočnim Kosovom, podsećajući da su to njihovi ciljevi od Prizrenske lige do danas.

Dačić: Garantujem da će takozvano Kosovo priznavati manje od 100 zemalja

Dačić je, upitan da prokomentariše izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o istočnom Kosovu, rekao da ne zna šta je konkretno rekao na albanskom, ali da nema dileme oko izjave.

- Ovo nije prvi put i nije ništa novo. Kada je Isa Mustafa bio premijer i primio predsednike opština Bujanovac i Preševo, kao i predstavnike političkih partija iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, oni su takođe upotrebili izraz da je primio predstavnike istočnog Kosova. Ja sam zbog toga reagovao saopštenjima i pisao Evropskoj komisiji - rekao je Dačić novinarima.

Foto: Vladimir Milovanović

Šef diplomatije je kazao da ono ne upotrebljavaju slučajno te termine.

- Nije Tači slučajno rekao da su na Košarama hteli da sruše granicu između albanskog naroda i dve albanske države, nije slučajno Rama govorio o tome da će se formirati Velika Albanija. Ne znam ko je ono govorio da će do Niša da dođu. To su sve njihovi ciljevi od Prizrenske lige do danas - podvukao je Dačić.

On je naglasio da samo onaj koji to neće da vidi, onaj koji to neće da sankcioniše, onaj koji to pusta ili toleriše, koji to podržava na zapadu, neće na to da reaguje.

- Kada Tači danas kaže i preti puškama, treba da svi mi znamo da će ipak morati da pita one čije su te puške. Srbija na to ne reaguje na takav način da ne podgreva atmosferu, već je smiruje - ukazao je šef srpske diplomatije.

Foto: Vladimir Milovanović

Kada je reč o neformalnoj reakciji NATO na privođenje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Ðurića, Dačić je rekao da je dat nalog šefu Misije pri NATO da ustanovi da li postoji neko zvanično reagovanje ili je reč samo o novinskim tekstovima.

Podsetio je da postoji jasna procedura obaveštavanja o prelasku administrativne linije i da je Srbija ispoštovala te procedure.

- Te procedure su bile deo dijaloga koji je vođen. Marko Ðurić je učestvovao u dijalogu kada su se te stvari dogovorale. Jedan deo se tiče mogućnosti da se odredi po jedna osoba koja će moći brže i operativnije da prelazi administrativniju liniju. Jedna od njih je Ðurić, a sa njihove strane Edita Tahiri. Srbija je u potpunosti ispoštovala proceduru - podvukao je on.

Dačić je kazao, vezano za nezavično reagovanje NATO u kojem se tvrdi da Priština nije tražila dozvolu za akciju na severu pokrajine, ukazao da je to važno pitanje za nas jer je NATO preuzeo obavezu na sebe.

Foto: Vladimir Milovanović

Podsetio je da su Aleksandar Vučić, Hašim Tači i Ketrin Ešton, pre potpisivanja sporazuma išli u sedište NATO kako bi on garantovao da neće biti dozvoljeno nikakvim oružanim snagama da dolaze na teritoriju severa, bez odobrenja Kfora i obaveštavanja šefovaa lokalne samuprave.

- Ako je ovo zvanična izjava NATO, onda je to još jedan stari pokušaj simetrije krivice - svi su pomalo krivi - kritikovao je Dačić, dodajući da je i Bedžet Pacoli rekao da je sramota šta su uradili Ðuriću.

Upitan za Samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji, Dačić je kazao da još nije donetab odluka o tome ko će iz Srbije na njemu učestvovati.

Podsetio je da Srbija nikada ne učestvuje na skupovima na kojima je Kosovo, a gde se govori o drzavama, već samo gde se koristi formulacija „učesnici u procesima o Zapadnom Balkanu“.

- Poziv je upućen šefu države, a samit okuplja šefove država ili vlada. Zato je pitanje za predsednika i premijerku ko će na njemu učestvovati - rekao je Dačić.

NEĆEMO MENJATI STAV PREMA RUSIJI

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da Srbija neće menjati svoj stav prema Ruskoj Federaciji.

Dačić je, na konferenciji za novinare posle susreta sa šefom diplomatije San Marina Nikolom Rencijem, rekao da očekuje da će EU nastaviti sa konstantnim nametanjem obaveze da moramo, mnogo ranije nego što bi pristupili Uniji, da usaglašavamo u potpunosti našu spoljnu politiku.

- Mi smo sami krivi, jer smo ih navikli, pošto smo na početku usaglasili više od 90 odsto naših akata. Ali tada je bila situacija drugačija, nije bila kriza u Ukrajini. Sada je taj procenat uaglašenosti opao i zbog toga stalno vrše pritisak da moramo da se pridružujemo merama prema Ruskoj federaciji i drugim državama - kazao je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP/ Ognjen Stevanovic

Šef diplomatije je istakao da Srbija prema prijateljima ne može da se ophodi na takav način i da to nije u nacionalnom interesu.

- Ne možemo da tražimo pomoć oko Kosova i Metohije, a s druge strane se pridružujemo sankcijama. To ne bi bilo ni moralno, ni politički pošteno - podvukao je Dačić.

ČESTITKA ĐUKANOVIĆU NA POBEDI

Dačić rekao je danas da, pošto je na predsedničkim izborima u Crnoj Gori pobedio Milo Ðukanović iz partije koja je na vlasti, ne očekuje da će doći do promene u odnosima dve zemlje, ali da treba da se usresrede na rešavanju osnovnih pitanja koja su od interesa dva naroda.

- Mislimo da naši odnosi treba da budu što sadržajniji i baziraju se na rešavaju osnovnih pitanja koja su od interesa dva naroda, a ne da se bavimo velikim globalnim temama i pitanjima - naglasio je Dačić.

On je rekao da je zbog toga, pored čestitke na pobedi, upućena i želja za daljim jačanjem i unapređenju naših odnosa.

Prema njegovim rečima, treba se usresrediti na praktično rešavanje otvornih pitanja koja se tiču onoga što je za Sbriju najvažnije, a to su građani Crne Gore srpskog porekla.

Upitan za izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tradicionalnom prijateljstvu sa Crnom Gorom, Dačić je kazao da se radi o nekim novim, nametnutim prijateljstvima.

- Ne verujem da su tradicionalna i ne verujem da su iskrena. Kada je reč o našim odnosima, to su odnosi tradicionalnog, iskrenog prijateljstva, podrške srpskog i crnogorskog naroda. Interesi nam nisu suprostavljeni, već su nam zajednički -  zaključio je Dačić.

SPORAZUMOM PROTIV ZLONAMERNIH KRITIKA

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i državni sekretar za spoljne poslove San Marina Nikolo Renci potpisali su danas Ugovor između vlada dve zemlje o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak.

- Ovaj ugovor je važan i za Srbiju i San Marino, kako bismo sprečili neke zlonamerne kritike koje često dolaze od nekih zemalja koje su izmislile razne poreske rajeve - rekao je ministar Dačić i primetio da su oni veliki, pa je njima to izgleda dozvoljeno, a drugima nije.

Foto: Tanjug/MSP/ Ognjen Stevanovic

- Veoma cesto smo mi izloženi kritikama i Renci je na tu temu rekao da bi on voleo da San Marino prestane da bude poreski raj, a da bude samo raj - kazao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Rencijem, prvim šefom diplomatije San Marina u poseti Beogradu u poslednjih 13 godina.

Renci je ocenio da će potpisani sporazum zasigurno značajno poboljšati komeracijalne i ekonomske odnose dve zemlje.

Ukazao je da San Marino ima sa 24 zemlje potpisan takav sporazum, i da je on značajan jer pokazuje koliko je San Marino napredovao u usklađivanju sa međunarodnim pravilima.

- Mi imamo veoma složen proces saradnje sa EU preko specifičnog sporazuma. Svakog meseca San Marino odlazi u Brisel da bi vodio razgovore zajedno sa Monakom i Andorom. Uvereni smo da je to sporazum koji poštuje posebnosti malih zemalja i s druge strane zadovoljava očekivanja EU - rekao je Renci dodajući da taj sporazum može da dovede do situacije u kojoj bi bili zadovoljni Unija i male zemlje.

Foto: Tanjug/MSP/ Ognjen Stevanovic

Podsetio je da je San Marino od 2008. prošao velike reforme i da se usaglasio sa međuanrodnim zahtevima u oblasti borbe protiv pranja novca, kao i svih pojava koje mogu da dovedu do poremećaja na tržištu.

- To nam je omogućilo da budemo u potpunosti transparentni u delovanju, a naše znanje i brzina pružanja usluga su zanimljivi onima koji žele da investiraju u San Marinu - kazao je on.

Dačić je ocenio da dve zemlje treba dalje da unapreduju bilateralnu saradnju.

- Bez obzira što je San Marino u okruženju EU i Italije, ipak možemo da nađemo odgovarajuće načine kako da bilateralno sarađujemo u ekonomiji, obrazovanju, kulturi, trgovini, finansijskoj oblasti - rekao je on.

- Mislim da je to veoma značajan podsticaj i važna poseta, koja može da da podsticaj daljem razvoju odnsoa. Imamo dobre bilateralne odnose, ali oni nisu dovoljno razvijeni - konstatovao je Dačić povodom posete Rencija.

Foto: Tanjug/MSP/ Ognjen Stevanovic

Rekao je da dve zemlje treba da unaprede politički dijalog, razmenjuju što više poseta, i da traže načine za saradnju u različitim oblastima.

Ukazao je da je spoljnotrgovinska razmena sa tom zemljom prošle godine iznosila svega 300. 000 evra.

Ukazao je da je San Marino na referendumu odbio da pokrene inicijativu za članstvo u EU, ali i da se radi o zemlji koja ima mnogo veći dohodak po glavi stanovnika nego što ima Srbija.

- Voleli bismo da San Marino ovde zadrži ambasadu - rekao je Dačić dodajući da San Marino ima veoma dobra iskustva pre svega iz oblasti finansija i saradnje sa evropskim institucijama.

Preneo je da je sagovornika upoznaos a probleima oko Kosova i Metohije, podsećajući da je San Marino u „opštoj euforiji koja je vladala na početku, kada je došlo do jednostranog proglašenja nezavisnosti, priznao Kosovo“.

- Pošto je od tada prošlo 10 godina upoznao sa ga celom istorijom slučaja, problemima koje imamo, odnosnom prema našoj kulturnoj bastsini, koja nije samo srpska, već je hrišćanska, sa stavovima mnogih zemalja koje nisu priznale ili koje povlače odluke o priznaju, kao i Vatikana koji nije priznao nezavisnost Kosova - rekao je on.

Foto: Tanjug/MSP/ Ognjen Stevanovic

Poseta, kako je kazao, je bila prilika i za ažuriranje bilateralne agende.

Ukazao je da San Marino ima jako razvijen industrijski sektor, koji je, u vreme bankarske krize, održao jako visok nivo nacionalnog dohotka.

- Ovim danas smo otvorili novi list saradnje između naše dve zemlje i nadam se da ćemo moći da napredujemo još bolje, napravimo memorandum o razumevanju gde bi definisali šta može da nas interesuje u budućnosti - kazao je Renci.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Bujanovac, Hašim Tači, Ivica Dačić, Kosovo i Metohija, Marko Đurić, Ministar spoljnih poslova, NATO, Preševo, Ramuš Haradinaj, Rusija, San Marino
Najnoviji komentari
 • M
  Mladen

  Da a Nacertanije po Garasaninu je bio sta????

 • M
  Moguće...

  Nije nerealno to što pričaju. Čekali 140 godine i ostvarili san o Kosovu republici. Kako se mi kao narod osipamo a njih ima kao pleve težiće da se prošire. U tome će im dosta pomoći i peta kolona iz Srbije koja se i sad utrkuje ko će pre da ih prizna.

 • D
  Dragan R

  Oni do Niša..... Pa kako su krenuli, ustvari već su tu...

Vulin do daljeg nije dobrodošao u Hrvatsku

Palma: Savet bezbednosti UN da istraži ko je Srbiju bombardovao kasetnim bombama (FOTO)

Irena Vujović rešavala rebuse: Kako se snašla, saznajte u sutrašnjoj "Kontraviziji"

Čanak predao hašku presudu Vojislava Šešelja, cilj da mu se oduzme mandat

Tači napokon priznao: Rada Trajković mi je prijateljica (VIDEO)

Da li ste vi premijer Kosova ili Albanije? Haradinaj na manžetnama poneo simbol albanskog dvoglavog orla

Novo iživljavanje Albanaca u Kosovskoj Mitrovici: Napali novinarku nakon konferencije Marka Đurića (VIDEO)

Srpske političke dinastije: Neke su prisutne više od veka, a neke se pripremaju da budu i duže

Šešelj ne odustaje: Mi idemo u Hrtkovce

Američki ambasadori u Srbiji i Hrvatskoj na sastanku u Beogradu: Evo o čemu su razgovarali (FOTO)

Hrvatska ministarka u drami zbog dolaska Vulina u Jasenovac

Situacija u vezi "slučaja Šešelj" iz dana u dan sve bizarnija: Brnabić o odnosima sa Hrvatskom

Za Beograd mu dobar, za Srbiju nije: Janković objasnio zašto ne prihvata Đilasov predlog

Gojković: Kako da kaznim Šešelja?

Vučić razgovarao sa Sorošem: Tri teme u fokusu (FOTO)

Da li se Šešelj rvao sa policijom? Stefanović otkrio detalje iz Skupštine

MUP doneo odluku o najavljenim mitinzima u Hrtkovcima: Nema okupljanja!

Glišić se oglasio o smenama u redovima SNS: Treba podvući crtu

Bruka srpskih diplomata u Parizu: Sledeće nedelje odluka o opozivu

Spremni za 5, očekujemo više od 2: Joksimović o proglavljima, ne o ocenama u školi

Bajkerske naočare i kaciga: Evo kako se Palma priprema za moto skup (VIDEO)

Drugi čovek Paraćina istovremeno direktor privatne firme koja je 2017. prihodovala skoro pola miliona evra od Opštine

Nećete verovati gde je Skot sreo Šešelja! Za sve postoji prvi put - samo je napisao na Tviteru

Mir i stabilnost u regionu najvažniji za Brnabić i Mogerini: Premijerka još fokusirana i na vladavinu prava i slobodu medija

Kosovo je najvažnije pitanje i na ovom sastanku sam se borio za Srbiju: Vučić posle razgovora sa Mogerini

Pretnje srpskoj ambasadorki u Hrvatskoj: Štovana, da smo mi na čelu države tu notu biste pojeli!

Grabar-Kitarović tvrdi: Vučića su lagali za paljenje zastave

ZSO će biti formirana isključivo kako je dogovoreno u Briselu: Poruka sa današnjeg sastanka u Zvečanu (FOTO)

Zagreb nedostupan: Andrej Plenković nije hteo da se javi na telefon Ani Brnabić

Mogerini stigla u Beograd: Pre sastanka sa Vučićem i Brnabić, došla je u ovu zgradu (FOTO)

Da li su bezbednosne kamere snimile kako Šešelj gazi hrvatsku zastavu?

MUP nije dobio zahtev za istragu protiv Šešelja: Stefanović o incidentu koji je izazvao lider radikala

Srbi svesni situacije na Kosovu, hoće kompromis, ali neće ličnu žrtvu: Rezultati najnovijeg istraživanja

Raspad Dosta je bilo i u Skupštini: Formirana nova poslanička grupa

Mogući zajednički trening pripadnika policija Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata: Novi ambasador se sastao sa Stefanovićem (FOTO)

Šešelj opisao do detalja skandal koji je izazvao u Skupštini i poručio da neće odustati od "radikalskog uranka" u Hrtkovcima (FOTO)

Koji je zajednički interes NATO i Srbije: Održan sastanak u Vladi Srbije (FOTO)

Dijalog sa Beogradom iscrpljen, idemo u završnu fazu: Kosovska vlada usvojila platformu (FOTO)

Delegacija NATO kod Vučića: Evo šta kažu o vojnoj neutralnosti Srbije (FOTO)

Udovičić se oglasio o navodima da bi mogao biti smenjen

Da li će Hrvatska nastaviti dijalog sa Srbijom: Ovo je stav Plenkovića (VIDEO)

Srbija ima zahtev za Mogerini: Tražimo objašnjenje