≫ 

Dijalog Beograda i Prištine se nastavlja, ali prvo o realizaciji Briselskog sporazuma

- Priština sa zapadnim zemljama stalno radi na afirmaciji takozvane nezavisnosti Kosova - podsetio je Ivica Dačić

  • 1

- Dijalog Beograda i Prištine se nastavlja, ali prvo treba razgovarati o realizaciji Briselskog sporazuma, da bi se uopšte moglo pričati o drugim stvarima-  rekao je ranije danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Gotov nacrt zaključaka Evropske unije o Srbiji: Evo za šta nas hvale, a zbog čega kritikuju

On je dodao da Priština sa zapadnim zemljama stalno radi na afirmaciji takozvane nezavisnosti Kosova.

Ministar je još jednom potvrdio saznanja Srbije o dokumentu iz Prištine, spisku gde 24 zemlje treba "pritisnuti" da promene stavove o nezavisnosti KiM i naveo da smatra kako postoje jasni planovi ko je zadužen za koju zemlju, ko sa kim razgovara.

Takođe, dodao je da su angažovali i dve lobističke firme, iz Francuske i SAD.

Upitan šta će biti odgovor Srbije, Dačić je rekao da je on svakako vidljiv - a to je da trenutno sve više zemalja povlači priznanje nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

- Mislim da je sve to jedna tvrđava na lažnim osnovama i čardak ni na nebu ni na zemlji. Zato i kažem da je većina zemalja na svetu bila pod pritiskom i raznim nekim nekad i nepristojnim ponudama, za rukovodstva u tom momentu očigledno pristojnim, a mnogi od tih iznuđenih papira sada ni ne postoje u arhivama zemalja - rekao je ministar na Tv Prva i dodao da se čudi što se njegovi prethodnici time nisu bavili.

Sve je to, kaže, deo lobiranja, ali Srbija, smatra, treba da nastavi sa svojom politikom kompromisa i da ne pristaje na ucene.

- Želimo kompromis, a ako ga oni ne žele, nastavićemo borbu do kraja - poručio je Dačić.

Komentarišući spekulacije da bi EU mogla da uvede vize građanima Srbije, ministar je rekao da su to dezinformacije, i da tek pojedine zemlje imaju određene primedbe što Srbija ukida vize za prijateljske zemlje, tvrdnjama da se povećao broj migranata.

Migranti na granici sa Mađarskom-Foto: Tanjug/AP

- Iskreno, to se ne bazira na tačnim statističkim podacima, da je povećan broj migranata zbog toga što smo mi neke zenmlje oslobodili viza, to je mali broj zemalja. Mi ćemo, svakako, pratiti stanje i ukoliko dođe do toga, redukovaćemo tu odluku - rekao je on.

Ipak, Dačić je poručio da to nije problem, već da je siguran da tim zemaljama smeta to što sve veći broj zemalja povlači priznaje Kosova.

- Oni to povezuju. Kao mi nekim zemljama ukidamo vize, i onda oni zato povlače priznanje. To je smešno, mi smo ukinuli vize Kini, Indiji, Iranu.Te zemlje Kosovo nisu ni priznale - zaključio je ministar spoljnih poslova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Браћурда

    19. jun 2018 | 12:16

    Какав бре више дијалог и са ким, прво што се исти води са терористима, а надамо се неком решењу погодном за Србе што је парадокс. Требамо војску да ојачамо, вратимо редован војни рок и спремимо се за будућа времена јер ми у окружењу и Европи немамо пуно пријатеља. Нису Швајцарци глупи са војним роком, а важе за државу која једва да је ратовала, а Срби који су против војног рока са причом "иди ти да ратујеш" и слично, сутра би променили веру да им Шћиптари дођу пред врата.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA