≫ 

Šta je američki ambasador zaista rekao o podeli Kosova? Delavi oštro odgovorio: Ignorišite lažne vesti

- Kosovo treba da odredi šta su njegovi ciljevi, mora da pokuša da postigne konsenzus o tim ciljevima - napisao je Delavi

  • 5

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi na Tviteru je danas negirao da je u intervjuu KTV-u rekao da je pitanje podele Kosova i razmene teritorija sa Srbijom deo političkog dijaloga u Briselu.

Srbija ima još figura na tabli, igraćemo do kraja: Vučić o Kosovu i zapaljivim Kolindinim, Tačijevim i Haradinajevim izjavama

- Ignorišite lažne vesti. Evo šta sam rekao: Kosovo treba da odredi šta su njegovi ciljevi, mora da pokuša da postigne konsenzus o tim ciljevima. I to je ono na šta sam sada fokusiran - napisao je Delavi.

Prema prištinskim medijima, međutim, Delavi je na insistiranje novinara da kaže, da li isključuje mogućnost podele Kosova, naveo:

- Rekao sam da ne želim da govorim o tome što može da bude deo konačnog sporazuma. Neću da govorim o tome šta mislim kako treba voditi briselski dijalog, niti šta bi se desilo ako bi se promenila forma dijaloga. Ako govorimo o tome šta bi trebalo da se desi ovde to je da treba da postoji veće učešće kosovskih političkih predstavnika u tome. Svako treba da bude uključen u razgovor o svim pitanja - naglasio je on.

Upitan da li to znači da će svaki sporazum oko kojeg se saglase Beograd i Priština biti prihvatljiv za američku administraciju, Delavi je ponovio da neće da odgovori na to pitanje.

- Izvinjavam se. Vi ste vrlo kreativni i ja kada razgovaram sa nekim postavim pitanje na nekoliko različitih načina, ali opet to je isto pitanje i ja ne želim da nerviram gledaoce - rekao je američki diplomata, preneli su prištinski mediji.

Ova izjava Delavija je protumačena u prištinskim medijima da on ne isključuje mogućnost podele Kosova, odnosno razmene teritorija.

VIDEO: Proslava Dana nezavisnosti Amerike u ambasadi SAD u Beogradu 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    20. jul 2018 | 16:39

    Грешка,господине Делави,од Србије се тражи признање независности аутономне покрајине Косово,п ита се власник територије Србија,која поставља услове,а не пита се Косово које ПРОСИ ПРИЗНАЊЕ,па се још усуђује да УСЛОВЉАВА... То је болесна,изокренута ситуација,а Америку која функционише по ЗАМЕНИ ТЕЗА треба детаљно обавестити,јер очигледно је несавесно и преварно обавештена. Не могу да верујем да Ви,господине Делави,не знате да је Косово аутономна покрајина Србије која никада у историји није била независна држава,па нема право на отцепљење по још једном кршењу међународног права,наиме , мањина из суседне државе Албаније нема право да анектира део суседне државе за себе. Пунктум. Желим Вам свако добро,и непристрасност у изјавама,што је врхунски домет културе амбасадора.

  • Cika Velja

    20. jul 2018 | 16:53

    Cilj Kosova,ustvari siptara,je da tamo nema nijednog Srbina,i da zbog tog sva teritorija pripadne njima! Koji od ovih ciljeva moze da se spoji sa 21. vekom???

  • Milojko

    20. jul 2018 | 20:51

    Samo je Haradinaj protumačio onako kako njemu odgovara i uputio poziv na ratno rešavanje a od mira i stabilnosti ni traga ni glasa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA