≫ 

Od 1999. godine na udaru su i živi i mrtvi: Dačić u Vašingtonu upoznao javnost o tragičnom stanju prava na veroispovest Srba na Kosovu

- Pripadnici svih crkava i verskih zajednica u Srbiji koriste ustavne verske slobode, ali takva situacija nije prisutna i na Kosovu i Metohiji - rekao je Ivica Dačić

  • 0
Pogrom na Kosovu, Kosovo, Crkva Sveti Đorđe na Kosovu u Prizrenu Foto: Profimedia/AFP

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Vašingtonu u obraćanju na Ministarskoj konferenciji o verskim slobodama da pripadnici svih crkava i verskih zajednica u Srbiji koriste ustavne verske slobode, ali da takva situacija nije prisutna i na Kosovu i Metohiji te da tamo sistemskim naporima treba podići svest o verskim slobodama.

Počinje nova faza odnosa Srbije i SAD: Brnabić na sastanku sa američkim senatorom o budućnosti dve zemlje (FOTO)

Naglasio je da su u našoj južnoj pokrajini nažalost, "delovanjem privremenih organa lokalne samouprave, pripadnici srpskog naroda, njihova crkva i njihovo kulturno-istorijsko nasleđe pod udarom većinskog stanovništva i njihove šovinističke ideologije već gotovo dve decenije".

- Podsetiću da su od juna 1999. podjednako na udaru svi elementi prisustva srpske zajednice i istorije - ljudi živi i mrtvi (rušenje grobalja), kulturna baština, crkve i manastiri, uz uništavanje i druge vidove devastacije verskih, kulturnih, istorijskih tragova slovenstva i pravoslavlja, uključujući verbalne i fizičke napade, pa i ubistva sveštenika Srpske pravoslavne crkve - rekao je Dačić, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je podsetio da su od četiri izuzetna verska objekta koja se nalaze na listi svetske baštine UNESKO, a to su Pećka patrijaršija, te manastiri Visoki Dečani, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, opstala samo tri, jer su bila pod punom fizičkom zaštitom NATO snaga, tj. KFOR-a.

Još je tragičnije stanje prava na veroispovest gde ono direktno zavisi od sredine u kojoj se verski objekat nalazi-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Još je tragičnije stanje prava na veroispovest srpskog stanovništva, gde ono direktno zavisi od sredine u kojoj se verski objekat nalazi - istakao je Dačić.

On je u svom obraćanju naglasio da Srbija prepoznaje sedam tradicionalnih verskih zajednica, ali da u njoj istovremeno deluje čak 28 verskih zajednica na osnovu Zakona o crkvama i verskim zajednicama koji im garantuje sva prava i prunu versku i kanonsku jednakost.

Dačić i Bolton o neophodnosti unapređenja odnosa 

Prvi potpredsednik Vlade je u razgovoru sa Džonom Boltonom, savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost izrazio je interes Srbije da se bilateralni odnosi sa SAD dodatno unaprede i podignu na viši nivo, posebno imajući u vidu savezništvo dve zemalje u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Foto: Profimedia/Alamy

Bolton se složio sa ocenom ministra Dačića o neophodnosti daljeg unapređenja bilateralnih odnosa na svim nivoima, te posebno istakao otvorenost aktuelne administracije SAD za blisku saradnju sa Vojskom Srbije i Ministarstvom odbrane.

Šef srpske diplomatije iskoristio je sastanak da izrazi opredeljenost Srbije, kao garanta regionalne bezbednosti i stabilnosti, ka njihovom daljem jačanju, te je u tom smislu preneo spremnost naše zemlje na otvorenu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - Albanci KAMENOVALI Srbe koji slave slavu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA