40 DANA VLADE: Ministri vraćali ukradene bicikle, otvarali roštiljijade i kitili trubače!

Nova vlade otpočela mandat pričom o minusima u budžetu i najavom zaduživanja, a nastavila promocijama po roštiljadama i Olimpijadama. Jedini veliki plus - hapšenja u "aferi Agrobanka"

  • 0

Vlada Srbije, s Ivicom Dačićem na čelu, "napunila" je prvih četrdeset dana rada.

PRVI UTISAK: Za to vreme videli smo manje ozbiljnih poteza od kojih bi građani Srbije mogli da vide konkretnu vajdu, a više promotivnih scena koje su nalikovale pozorišnim, poput  uručivanja bicikla koji je neki građanin Srbije ukrao od zalutalog Japanca ili otvaranje roštiljade u Leskovcu.

DRUGI UTISAK: Na ekonomskom planu, onom od koga se živi, građani Srbije ostali su šokirani podacima o zatečenom stanju koje je im je ministar finansija Mlađan Dinkić sasuo u lice još prvih dana vlade. Ni ministar nije bio ništa manje šokiran, iako je ne tako davno, sedeo i u prethodnoj vladi. Rupa od 2,2 milijarde nedostajućeg novca u budžetu, potreba za novim zaduživanjem i sve češće pominjanje bankrota, krajnje je pesimističan šlagvort za novog premijera i njegov tim.

TREĆI UTISAK: Na spoljnopolitičkom planu smo takođe vrlo brzo dobili šamarčinu jasnim signalima iz EU da do sledeće godine ne možemo računati na datum pregovora o pristupanju EU.

Krenimo redom.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević svoj mandat otpočeo je tako što je u jednom danu otpustio 1.658 agronoma, zaposlenih da savetuju poljoprivrednike, i to SMS-om ili putem mejla!

Knežević je obrazložio da saveti stručnjaka nisu neophodni i da bi taj novac bilo bolje upotrebiti za saniranje posledica suše. Kasnije je demantovao postojanje spornih SMS-ova.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, kako i dolikuje resoru koji vodi, otvorio je 23. leskovačku roštiljijadu na poznatoj Širokoj čaršiji u prepoznatljivom dekoru, uz vatromet, trubače i mažoretkinje. Samo nek je veselo, poručivalo je nasmejano lice ministra, koji je, da ne grešimo dušu, u Leskovcu bio i po partijskom zadatku - da ubedi lokalnog lidera SPS da formira vlast s naprednjacima, umesto DS.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posetio je, u prvih mesec dana delovanja Vlade, 52. Dragačevski sabor trubača u Guči u društvu holivudskog glumca Armana Asantea i tom prilikom je izjavio da je nivo javne bezbednosti i bezbednosti u saobraćaju u Guči veoma visok.

Možda preterujemo, ali od novog premijera smo očekivali malo više od toga da bude dežurni policajac i lovi pijane goste posle Sabora trubača.

A da je Srbija bezbedna zemlja, Ivica Dačić je dokazao i u slučaju ukradenog bicikla Japanca Rija Asadžija kojim je krenuo na put oko sveta, a koji mu je nakratko "pozajmljen" u Beogradu.

Premijer Dačić iskoristio je priliku i da sa šalom Srbije oko vrata i u nacionalnom dresu bodri naše reprezentativce zajedno s ministarkom sporta Alisom Marić na Olimpijskim igrama u Londonu, gde je sreo i crnogorskog premijera Igora Lukšića.

Da ne bude da je (samo) bio u provodu, posetu Ostrvu Dačić je iskoristio da se sastane s najvišim britanskim zvaničnicima i da razgovora sa šefom engleske diplomatije Vilijamom Hejgom.

Kada je reč o konkretnim potezima kojima se može pohvaliti nova Vlada, na polju borbe protiv kriminala i korupcije, najveću pažnju javnosti privlače hapšenja u aferi "Agrobanka".

Dobra stvar su i nove mere Vlade Srbije za pomoć poljoprivrednicima kako bi se ublažile posledice suše.

Ministarstvo zdravlja usvojilo je odluku o višim cenama lekova, čime je omogućeno da se neophodni medikamenti ponovo pojave na tržištu i čak smanje cene pojedinih lekova.

I to je sve.

Politički analitičar Branko Radun kaže za Telegraf da je 40 dana kratak period da bi se moglo reći da li je nova Vlada kompetentna. Kao najveći uspeh Dačićevog kabineta vidi to što se borba protiv korupcije pokrenula s mrtve tačke, a najveći minus pripisuje manjkavostima u ekonomskoj politici zemlje.

- U Srbiji raste broj siromašnih i nezaposlenosti, beda je na svakom koraku, sve ostalo je u padu, a nikakve konkretne mere Vlade Srbije u tom smeru još nismo videli, sem praznih obećanja iz Ministarstva finasija - kaže Radun.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA