Međunarodna zajednica dala dozvolu Dačiću da sruši spomenik u Preševu!

Iz međunarodne zajednice i EU stiglo zeleno svetlo premijeru da ukloni spomenik podignut borcima OVPMB, ukoliko ga Albanci s juga sami prethodno ne sklone

  • 5

ZELENO SVETLO! Iz Evropske unije stiglo je odobrenje premijeru Srbije Ivici Dačiću da slobodno, ukoliko Albanci s juga Srbije sami ne uklone spomenik OVPMB u Preševu, sruši spornu građevinu, saznaje Telegraf.rs!

- Iz EU stižu pozitivni signali po Srbiju, a premijeru Dačiću dato je zeleno svetlo da sruši spomenik ako Albanci sami to neučine. Da premijer nije dobio dozvolu Evrope, sigurno ne bi toliko samouvereno najavljivao da će do 17. januara sve biti sređeno - kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

Srpski premijer pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Albance na jugu Srbije da uklone spomenik borcima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca u centru Preševa.

- Želim mirno rešenje, ako Albanci imaju problem, neka dođu na razgovor kod predsednika njihove Vlade, a to sam ja – poručio je Dačić.

Ova izjava naslanja se na intervju koji je premijer dao Telegrafu, u kojem tvrdi da nije čovek koji preti iz prazne puške.

Dačić je ranije, takođe za naš portal, potvrdio da će sporni spomenik u Preševu biti srušen do 16. januara.

- Ja sam svoje rekao! Neću ići na razgovore u Brisel dok se ne sruši spomenik. On će sigurno biti srušen do 16. januara, milom ili silom! – poručio je Dačić.

Da je zeleno svetlo stiglo potvrđuju i reči ambasadora Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denia, koji je komentarišući problem oko spomenika pripadnicima bivše OVK u Preševu, izjavio da je to isključivo unutrašnje pitanje Srbije.

- To pitanje treba da bude rešeno dijalogom u okviru srpskih zakona i institucija – naglasio je Denio.

Istovremeno, Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, izjavila je da je problem spomenika pripadnicima ilegalne OVPBM unutrašnja stvar Srbije i ne treba ga vezivati za dijalog Beograda i Prištine.

- To je unutrašnje pitanje i mi očekujemo da ga centralne i lokalne vlasti rešavaju u skladu sa zakonom i to tako da izbegnu nepotrebno podizanje tenzija - rekla je ona.

(D. Z. / Foto: M. Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aaa

    10. januar 2013 | 19:26

    EU igra ,,Riziko na Balkanu'' u pauzi za rucak.

  • Предраг

    10. januar 2013 | 21:49

    Да ли за све морамо да чекамо да нам Европа одобри да урадимо?

  • SMVT!!!

    10. januar 2013 | 21:20

    SRAMOTA, rusi i sravni sve sa zemljom....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA