DAČIĆ: Treba nam Balkanski savet, ali nije to nova Jugoslavija

- Sigurno da nam je BiH bliža nego Litvanija, a Litvanac, kada dođe u Srbiju, ima veća prava nego neko kad dođe iz Hrvatske. Mislim da to nije pravedno - rekao je premijer Srbije

  • 6

Države Balkana ne moraju da se vole međusobno, ali treba da sarađuju, jer im je to u zajedničkom interesu, izjavio je premijer Ivica Dačić i predložio osnivanje Balkanskog saveta radi jačanja saradnje.

- Države ovog regiona treba da pokušaju da naprave Balkanski savet koji ima ulogu da deluje zajedno i da budemo jači. Nije to nova Jugoslavija. Sigurno da nam je Bosna i Hercegovina bliža nego Litvanija, a Litvanac, kada dođe u Srbiju, ima veća prava nego neko kad dođe iz Hrvatske. Mislim da to nije pravedno - rekao je Dačić za TV stanicu Al Džazira.

Države i narodi regiona moraju da sarađuju bez obzira na istorijske simpatije ili antipatije, napomenuo je Dačić i podsetio na svoju inicijativu za susrete na nivou Vlade radi praktične komunikacije i poboljšavanja odnosa.

Upitan o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je rekao da "Srbija neće sigurno sama sebi pucati u glavu time što će reći: 'Mi ćemo prekinuti pregovore.' To bi najviše nama išlo na štetu".

Premijer Srbije je rekao da će nastaviti razgovore sa predstavnicima Prištine i ako Ramuš Haradinaj postane premijer Kosova.

- Ako bi bio premijer, ja ne bih imao kud. Dijalog se ne vodi s onim s kim se slažete, nego s onim s kim imate probleme - rekao je Dačić.

On je istakao da je dijalog s Prištinom jedini prioritet za budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

- Ja nisam opčinjen Evropskom unijom. Ja ne mislim da je to idealna tvorevina, ali ne vidim za Srbiju bolju mogućnost - rekao je on i dodao da Srbija može da izađe iz EU ako oceni da tamo nije dobro.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gandalf

    10. januar 2013 | 15:51

    E moj Ante... Vi ste gospodo u dva svetska rata bili na pogrešnoj strani, a da zapravo niste izgubili. Vi sposobni, mi naivni, sve o.k., nema ljutiš... Samo nemoj plakati kao da.vas je zlo najveće snašlo jer nije. Da ne bi te Jugoslavije videli biste šta je zlo i šta znači biti poražen.

  • konfederacija

    10. januar 2013 | 20:01

    Mnogi iz bivsih You Republika to i zele samo oni nemaju prava na rec jer su zastraseni od pojedinaca! To ce i bit solucija za Balkanske zemlje! Samo nece proci dok svetska kriza koja traje ne eksplodira! Nazalost, kroz to mora se proc, tada ce doc do tog saveta a mozda i do Konfederacije!!! I fasisticku Njemacku svi su mrzeli a danas joj svi lizu zadnjicu...

  • Cica

    10. januar 2013 | 12:11

    Jeste, Ante. Sve je bas tako... Kako ti ono rece "bolan". Budalo! :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA