MILANOVIĆ: Mnogi Hrvati su u zatvoru zbog zločina u "Oluji" i "Bljesku"

- U zatvorima u Hrvatskoj nalaze se mnogi koji su počinili ratne zločine, a ja bih bio najsrećniji da se tako nešto nije ni dogodilo - kaže hrvatski premijer

  • 1

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je prilikom posete Beogradu da se u zatvorima u toj zemlji nalaze mnogi koji su počinili ratne zločine tokom "Bljeska" i "Oluje", a da bi bio najsrećniji da se tako nešto nije ni dogodilo.

Odgovarajući na pitanje da li će biti procesuirani ratni zločini počinjeni tokom "Bljeska" i "Oluje" bez obzira na oslobađajuću odluku Tribunala u Hagu za hrvatske generale, Milanović je rekao da on lično nikada nije bežao od odgovornosti za nefunkcionisanje hrvatske vlasti na sopstvenoj teritoriji posle, kako je rekao, oslobođenja zemlje.

- To sam nazvao hrvatskom sramotom i neodgovornošću. To je jedno, ali svako preterivanje je drugo - ocenio je premijer Hrvatske.

On je podvukao da su mnogi koji su odgovorni za zločine, a ne radi se samo o jednoj osobi, traženi, mnogi procesuirani, a da su u zatvorima u Hrvatskoj već godinama i neki visoki oficiri hrvatske voijske.

To je, dodao je, odradilo hrvatsko pravosuđe, a ne neko treći i to, kako je naglasio, ne navodi zato što je ponosan na to već, zato što je to činjenica.

- Bio bih najsrećniji kao čovek i političar da se to nije dogodilo, ali jeste. Imamo to što imamo - rekao je Zoran Milanović.

On je, međutim, podvukao da treba naglasiti i to da se u Knin, koji nije na granici sa Srbijom i koji je stotinama kilometara daleko od Srbije, vratilo mnogo građana srpske nacionalnosti.

- To su naši građani, ako hoćete i naši birači i oni se ne bi vratili tako duboko u hrvatsku trerotoriju da se ne osećaju sigurno, a sigurnost je temeljni ljudski poriv možda i pre onoga na šansu i jednakost - rekao je premijer Hrvatske.

On je zaključio da je jedan od tih temeljnih poriva i onaj na predvidivost što, kako je naglasio, današnja Hrvatska i pruža.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bili piton

    16. januar 2013 | 20:33

    Tačno je da su mnogi Hrvati u zatvoru, ali nisu generali, predsednici republike, predsednici skupštine..........Gospodin Milanović baca prašinu u oči, jer meša babe i žabe. Nisam rad što ga vidim u Beogradu, rano je za bilo kakve odnose, pogotovo dok Hrvati slave proterivanje 250.000 Srba, kao državni praznik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA