STANKOVIĆ: Problem spomenika rešiće se mirno

- Ušlo se u redovnu legalnu zakonsku proceduru i nadležni državni organi će sa institucijama lokalne samouprave reagovati - rekao je predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu

  • 5

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković izjavio je da će se problem spomenika u Preševu poginulim pripadnicima rasformirane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM), koji se pretvorio u kamen spoticanja u odnosima Srbije i albanske nacionalne manjine, biti rešen na miran i civilizovan način.

Stanković je na RTS-u izneo mišljenje da nema razloga za tenziju između Srba i Albanaca.

- Srbija ima svoje zakone i ona će na osnovu njih rešiti problem spomenika. Ušlo se u redovnu legalnu zakonsku proceduru. Nadležni državni organi će zajedno sa institucijama lokalne samouprave reagovati - rekao je Stanković.

On je istakao da su zvaničnici Srbije u redovnom kontaktu sa lokalnom samoupravom u Preševu.

- Svakodnevno se čujemo sa rukovodiocima lokalne samouprave. Veoma su korektni odnosi i bez tenzije. Razgovarali smo sa svim albanskim liderima - kazao je Stanković.

Upitan da objasni kakav je dogovor postignut u vezi sa spomenikom, Stanković nije želeo da iznosi detalje, rekavši samo da je Srbija dala "veoma korektan predlog, zasnovan na zakonu".

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi ocenio je da je situacija u vezi sa spomenikom pripadnicima OVPBM u Preševu neizvesna i izrazio nadu da će biti doneto obostrano prihvatljivo rešenje.

- Mislim da bi trebalo stvoriti povoljnu atmosferu, izbegavati ultimatume i rokove. Trebalo bi više prostora i šansi dati da se ne dođe do intervencije i da se nađe rešenje koje ima civilizacijske konture i koje bi odgovaralo državi - rekao je Halimi.

Prema njegovim rečima, nije bilo razgovora zvaničnih razgovora u vezi sa uklanjanjem spomenika već "samo prepucavanje".

Halimi je dodao da je problem u vezi sa spomen-pločom rezultat "dijametralno različite percepcije sukoba 2001".

Predsednik Opštinskog odbora Partije za demokratsko delovanje Bujanovac Šaip Kamber naglasio je da problem albanske nacionalne manjine datira još od 2001, jer "država 12 godina izbegava realizaciju programa donetog u vreme Vlade Zorana Ðinđića" u vezi sa potpunom integracijom Albanaca.

- Mi 12 godina imamo državne institucije koje su potpuno čiste od Albanaca. Albanci, iako čine više od 30 odsto stanovništva, nisu zastupljeni u institucijama - rekao je Kamberi, koji smatra da država o ovom regionu brine samo u situacijama kada se događaju incidenti.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA