Ljajić: Ne bih bio u koži ni Dačića ni Vučića

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić izjavo je da "ne bi bio u koži ni Dačića, ni Vučića, kad je reč o kosovskom dijalogu", ali da na malom prostoru koji imamo moramo naći rešenje

  • 1

Ministar trgovine i telekomunikacija, i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, gostujući na RTS-u, rekao je da se ishod pregovora Beograda i Prištine neće znati sve do drugog aprila.

- Kada se ponovo budu sreli Ivica Dačić i Hašim Tači, ako na stolu ostane isti dokument, on će biti odbijen, to je sasvim sigurno, jer je sa stanovišta Srba koji žive na severu Kosova neprihvatljiv, a neprihvatljiv je i sa stanovišta Vlade Srbije - rekao je Rasim Ljajić.

Na pitanje kako procenjuje pregovaračku poziciju Srbije, Ljajić odgovara da se ne morate baviti politikom da biste videli našu pregovaračku poziciju, jer ona nimalo nije povoljna, a stanje nije jednostavno.

- Ne bih bio u koži ni Dačića, ni Vučića, jer će najveća stranka imati najveću odgovornost, ali na tom malom prostoru koji imamo moramo naći rešenje. Situacija zamrznutog konflikta uopšte nam ne odgovara, naročito odlaganje. Neće biti smaka sveta, živeće se i posle toga, borićemo se, ali to nije dobro rešenje, posebno ako u nedogled budemo odugovlačili taj proces - tvrdi Rasim Ljajić.

O tome ko je taj ko će na kraju doneti konačnu odluku prihvata li se ponuda Brisela i Prištine, kaže da će sutra u parlamentu biti poslaničkih pitanja, i da će to biti glavna tema.

- Vlada će se izjasniti, najveća stranka imaće najveću odgovornost, i premijer, i verujem da ne bi trebalo da dođe do strančarenja i politike, jer ovo je šansa za rešenje iza kojeg će stati najveći broj poslanika... Svako rešenje mora biti obrazloženo - rekao je Ljajić.

Najmanje loše rešenje

Što se tiče mogućnosti da pregovori propadnu, i da li to može biti uvod u novi egzodus, tvrdi da u tu opciju ne veruje, iako neko iskustvo ukazuje na takve scenarije.

- Suviše je ovde involvirana međunarodna zajednica i to bi bila teška blamaža za nju, mnogo više nego za privremene institucije u Prištini - tvrdi Ljajić.

On kaže da treba razgovarati zrelo, pragmatično, bez emocija, da bi se došlo do najmanje lošeg rešenja.

O nastavku evropske priče Srbije, ministar je rekao da ako bi se rukovodili istraživanjima javnog mnjenja, treba sve prekinuti, u smislu puta ka Evropi.

- Svako ko kaže da postoji drugi put treba jasno da kaže koji je to put, i svako ko se raduje sadašnjoj krizi u EU, nije u pravu, jer to i nas pogađa - istakao je Ljajić.

O tome je li sada sasvim izvesno da smo stigli i do formule "nema datuma − ima izbora", rekao je da mu se čini da je sada na stolu priča o rekonstrukciji Vlade, da je istaknuto da će se nakon 2. aprila to izlagati i da nema razloga da se u to ne veruje.

Neizvesnost najgora opcija

O rekonstrukciji kao boljoj opciji u odnosu na izbore, Ljajić kaže da se mora mnogo raditi jer su izazovi veliki.

Što se tiče mišljenja nekih analitičara, da bi izbori u ovom trenutku, sa ovoliko otvorenih pitanja, bili neka vrsta političkog dezerterstva Vlade, ministar je rekao da o čemu god se raspravljalo, nejasnoće se moraju otkloniti, tako da nema neizvesnosti, jer je ona loša za koaliciju, za unutrašnju politiku i za strane investitore koji ne znaju na čemu su.

Odgovarajući na pitanje da li će njegova stranka u slučaju rekonstrukcije tražiti nešto više, kaže da to nije realno.

- Nije realno da mi kao stranka tražimo više, mi ćemo samo tražiti poštovanje dogovora, kojih inače nije ni bilo, jer ja sve radim na reč - kaže Ljajić.

Na pitanje zašto mu je, kada je reč o oceni njegovog rada u Vladi, posebno stalo do mišljenja Aleksandra Vučića, Ljajić odgovara da je dogovor o ulasku u Vladu pravljen sa SNS-om, i "da ima tu vrstu obaveze i odgovornosti, zbog toga mu je stalo, to je jedini razlog, ali da se isto ponašao i kada je bio sa DS-om".

Ne pljujem u bunar iz kog sam pio vodu

O tome u čemu je ova Vlada bolja od prethodne, čiji je član takođe bio, kaže da je više puta govorio da neće da "pljuje u bunar iz kog je pio vodu". Isto tako kaže da nikada ne bi loše govorio o sadašnjoj Vladi.

Obe su vlade, kaže Ljajić, aktivne u vremenu velikih kriza, ali je ova Vlada otvorila nekoliko krupnih političkih pitanja, poput Kosova, a da je to uradila prethodna vlada, takođe bi se suočila sa velikim problemima. Napominje i otvaranje borbe protiv korupcije, kao zaslugu ove Vlade.

O tome koliko politika ima u sadašnjoj Vladi, odgovara da najveća stranka u Vladi nema mesto premijera, što je bio slučaj u prethodnoj vladi, ali da ne zna koliko je u oba slučaja postignuta politička ravnoteža.

- Ovde postoji manji broj stranaka koje aktivno nose politiku Vlade - kaže Ljajić.

O tome da se stiče utisak da će ga politička realnost staviti u neposrednoj budućnosti na teške probe, kaže da bi voleo da se na svim nivoima održe izbori.

- Možda bi to bila prilika da, da se našalim, izađemo iz komplikovane situacije u kojoj se kao stranka nalazimo, jer u uslovima kakvi jesu pokušavamo da budemo lojalni. Mislim da ne bi bilo fer da u Beogradu uskraćujemo podršku listi na kojoj smo izabrani, a što se tiče države, ja sam i tu teška srca doneo ovu odluku, ali se to pokazalo ispravnim... Što se tiče Vojvodine, mi tu podržavamo zahteve opozicije i SPS-a - rekao je Rasim Ljajić.

(M. B. / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sentinel

    28. mart 2013 | 06:57

    Resenje je samo jedno! Po istom zapadnom principu ojacati znaci mimo eu jer sa njima se moze samo ojaditi kao do sad i onda silom proterati svu siptariju sa nase zemlje isto kao sto oni rade i proterati zauvek bez mogucnosti povratka a za to nek zahvale svom zapadu i svom ponasanju a eveopa nek prvo osudi zlocine i progobe siptara pa tek onda moze da se javlja sa svojom satanistickom politikom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA