Vreme čitanja: oko 2 min.

Komedija "Koferče" u "Madlenianumu": Ljubinka Klarić kao spajperista

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored dvoje supružnika glumačku podelu u ovoj urnebesnoj komediji čine: Gorica Popović kao Predsednik Rusije aktuelni, Petar Mihailović, Miljan Prljeta, Danina Jeftić, Ivan Ćirić, Vukašin Jovanović, Bogdan Bogdanović i Dubravko Jovanović na snimku

  • 0
Predstava "Koferče" Foto: Madlenianum

Na našu scenu se vraća crna komedija Jurija Poljakova "Koferče", koja je nažalost nikad aktuelnija s obzirom na politička dešavanja u svetu. Publika će moći da je vidi u nedelju, 19. maja u 19.30 časova, na Velikoj sceni Madlenianuma, a ulogu snajperiste u ovom komadu igra glumica Ljubinka Klarić.

Autor se bavi večnom temom: vlast i mali čovek. Jurij Poljakov silinom svog ubojitog humora potvrđuje da snaga šefa države nije u „atomskom koferčetu“, već u poštovanju prema vlastitom narodu. Rediteljka Olja Đorđević je u radu na predstavi, između ostalog, prenela misao da je planetarno važno da se ukaže dostojanstvo svakom pojedincu. Ona je, gradeći humor, ne iz žuči i jeda već iz životne radosti, ponela glumce u građenje jedne pitke, pomalo bajkovite, a ipak snažne i društveno odgovorne predstave. Jer, šta bi bilo kada bi zaista došlo do, ne bilo kakvog, već atomskog rata?

Predstava govori o pobuni malog čoveka protiv represivne vlasti i nepravednog sistema, koji guta upravo takve male ljude, i večita je tema počev od najvećih dela svetske književnosti do holivudskih filmova. Taj mali čovek koji se, nekom iznenadnom, često i njemu nerazumljivom hrabrošću izdvoji – daje i nama nadu da je pobuna moguća, da i mi možda možemo uticati na tok istorije. Mihail Stražarenko (igra ga Marko Gvero) jedan je od tih ljudi. Pogrešan izbor profesije, pogrešan izbor žene (Jelena Ćuruvija Đurica) sa kojom će provesti život, pogrešna noga na koju je ustao tog dana, sve to dovodi do odluke da je neophodno učiniti nešto, preseći začarani krug sumorne svakodnevice u kojoj mu jedino zadovoljstvo pričinjavaju pecaroški izleti i povremeni tanjir loše skuvanog boršča.

ljubnika klarić mizantrop beogradsko dramsko pozoriste Ljubinka Klarić Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

Mihail, kao uzor svima nama, jednog dana odlučuje da kaže „ne” tom svetu koji ga guši ali, kako to biva u dobro napisanim komedijama, on to čini na neprimeren, nedovoljno isplaniran i pomalo trapav način koji dovodi do niza komičnih situacija.

Pored dvoje supružnika glumačku podelu u ovoj urnebesnoj komediji čine: Gorica Popović kao Predsednik Rusije aktuelni, Petar Mihailović, Miljan Prljeta, Danina Jeftić, Ivan Ćirić, Vukašin Jovanović, Bogdan Bogdanović i Dubravko Jovanović na snimku. Umesto Vanje Nenadić u ulozi Nadežde, bivše sportistkinje, a sada snajperiste debituje Ljubinka Klarić.

Ljubinka Klarić se od ove sezone pridružila ansamblu Opere i teatra Madlenianum, kada je imala uspešnu premijeru u komediji "Godišnjica", reditelja Petra Jovanovića. Ova predstava je na repertoaru 14. maja od 19.30 časova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA