DSS: Nismo vas podržali da izdate Kosovo! SNS: Ne brani se Kosovo iz Londona

  • 6

Poslanici Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije su tokom popodnevne rasprave u parlamentu razmenili oštre optužbe. Poslanici DSS rekli su da nisu podržali vlast da bi ona izdala Kosovo, a naprednjaci su odbacili takve tvrdnje poručivši da protivnici briselskog sporazuma ne mogu braniti Kosovo iz stanova u Beogradu ili Londonu.

Polemiku je u Skupštini Srbije, tokom rasprave o Vladinom izveštaju, u okviru kojeg je i briselski sporazum, započeo poslanik DSS s Kosova i Metohije Marko Jakšić, koji je poslanike pozvao da uskrate podršku sporazumu kojim se, kako smatra, "guraju deca kosovskih Srba u žutu kuću Hašima Tačija".

- Da nije bilo DSS, naprednjaci i njihov predsednik Tomislav Nikolić nikad ne bi bili na vlasti, ali mi vas nismo podržali da izdate Kosovo i prodate teritoriju - rekao je Jakšić.

Replicirao mu je šef poslanika SNS Veroljub Arsić, koji je rekao da niko nije prodao ni izdao Kosovo niti Srbe u pokrajini, već da je najveći problem to što su "takozvani najveći protivnici sporazuma oni koji imaju stanove u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji".

- Je l' to taj patriotizam, da li se tako čuvalo Kosovo? - upitao je Arsić.

Da je "lako baviti se insinuacijama, prevarama i uzbunjivanjem javnosti" uveren je poslanik SNS Zoran Babić, koji je Jakšiću poručio da se ne bavi takvim stvarima.

- Nadam se da ovde sede ljudi koji znaju da čitaju, ako ne na srpskom onda barem znaju na engleskom: nigde u sporazumu ne piše ni prodaja ni predaja srpske zemlje - poručio je Babić i dodao da mnogi protivnici sporazuma i "takozvane patriote" imaju stanove u Londonu i u drugim evropskim gradovima.

- Ako Babić misli da imam stan u Londonu, ja mu ga ovde javno i pred svima poklanjam - uzvratio je Jakšić.

On je potom citirao reči predsednika Srbije da se neće smiriti dok Kosovo ne vrati u okvire Srbije i dodao:

- Mislim da se sad sigurno smirio.

U žustru polemiku uključio se i poslanik DSS Miloš Aligrudić uz opasku da će da govori na arapskom, što ipak nije učinio.

- Krajnje je uvredljivo za poslanike koji imaju sporazum pred sobom. Molim vas da nas spasete ovakvih kvalifikacija pošto svi znamo da čitamo i možemo da pročitamo Član 14, po kojem su se Beograd i Priština dogovorili da neće blokirati jedni druge u evrointegracijama, a da bi neko postao član EU mora prvo da postane država - rekao je Aligrudić.

Pošto je predsedavajuća Vesna Kovač obavestila Aligrudića da će mu vreme koje je potrošio neosnovano na repliku oduzeti od vremena poslaničke grupe, Aligrudić je glasno negodovao, pa mu je ona rekla: "Samo nemojte da vičete na mene."

- Vičem, jer nećete da me čujete, ne možete da mi uzmete vreme od poslaničke grupe, možete da me kaznite -  poručio je Aligrudić predsedavajućoj Vesni Kovač.

Tokom polemike u međusobnim optužbama poslanika SNS i DSS ko je kriv za situaciju u kojoj se Kosovo i Metohija sad nalazi, Arsić je podsetio poslanike DSS da je "Kosovo proglasilo nezavisnost u vreme kada je njihov lider Vojislav Koštunica bio premijer Srbije".

- Nije Nikolić pustio Fljoru Brovinu i braću Mazreku iz zatvora, koji su ponovo ubijali Srbe na Kosovu u martu 2004. godine već Koštunica. Pušten je i čovek koji je priznao da je silovao devojčicu, kakve ste vi to patriote - rekao je Arsić.

Podsetimo, i tokom prvog dela rasprave o sporazumu o odnosima sa Prištinom, Skupština Srbije bila je poprište neumesnih izjava i sukoba, o čemu više možete pročitati OVDE.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubica

    26. april 2013 | 22:43

    A sto Jaksic nije nudio stan na poklon u Beogradu?

  • Marina Marković

    27. april 2013 | 00:21

    Sve vas treba proterati iz Sbrije,svi ste krivi sto se uopste nalazimo u ovakvoj situaciji...u minut do 12 reagujete...priznali ste Kosovo za shaku dolara i sad glumite neke patriote...niste pitali narod sta misli o svemu tome...referendum i da pitate narod da li je za EU ili ne...

  • Horacije

    27. april 2013 | 00:09

    DSS je oduvek bio i ostao jedina prava partija u Srbiji...onakva kakve imaju i Britanija i SAD i Francuska i sve druge ozbiljne zemlje na zapadu. Doslednost, transparentnost i zastupanje nacionalnih interesa -ali onih pravih, na vrlo jasan i decidiran nacin. Ostale partije lice vise na partije neke africke zemlje kojom rukovode određeni ambasadori, nego na evropske i razvijene zemlje. Tesko nama. ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA