TELEGRAF ISTRAŽUJE: Top 10 ključnih stvari koje Srbiji donosi datum pregovora (INFOGRAFIKA)

Popravljanje imidža Srbije u svetu, priliv investicija, otvaranje novih radnih mesta i ekonomski oporavak zemlje samo su neki od boljitaka koji nas očekuju, saglasni su premijer i ministri

  • 6

Dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora s Evropskom unijom za Srbiju bi značilo ojačavanje njene međunarodne pozicije u svetu, ubrzavanje reformi, ekonomski oporavak, povećanje obima investicija, a samim tim i otvaranje novih radnih mesta, saglasni su premijer i ministri u Vladi Srbije.

Telegraf je istraživao šta će konkretno za Srbiju značiti dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa Evopskom unijom i došao do podataka da će njegovo dobijanje omogućiti da država bude funkcionalnija, a doprineće i imidžu države u svetu, čime će se ojačati njena pozicija u međunarodnim odnosima.

Što se ekonomskih parametara tiče, nakon dobijanja datuma usledeo bi slobodan protok roba, kapitala i ljudi, porastao bi broj stranih investicija, kao i broj novih radnih mesta.

Datum bi, takođe, uticao na povoljnije kredite, ali i lakši pristup EU fondovima, što bi sve ukupno dovelo i do kakvog-takvog ekonomskog oporavka Srbije.

Premijer Ivica Dačić za Telegraf kaže da bi dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU bilo od velike važnosti, ali i koristi za Srbiju.

- Srbija bi dobijanjem datuma znatno popravila svoj imidž u svetu, ubrzao bi se proces reformi, došlo bi do povećanja stranih investicija, što bi za sobom povuklo i otvaranje radnih mesta, a sve to i još mnogo toga doprinelo bi ekonomskom oporavku države - kaže premijer Srbije Dačić.

Ministarka enregetike i potpredsednica Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović kaže za Telegraf da bi dobijanje datuma bilo do velike važnosti za Srbiju, jer bi onda njena budućnost bila sigurnija.

- Datum za otpočinjanje pregovora poboljšao bi imidž Srbije u svetu, došlo bi do otvaranja novih radnih mesta, kao i priliva investicija, ali borba protiv kriminala i korupcije osnovna je stvar za priliv investicija - kaže ona, i dodaje da je najveći procenat trgovinske razmene Srbije sa zemljama EU:

- Samo dobijanje datuma znači dalje usaglašavanje naših zakona sa onim u EU i to je još jedna od dobrih stvari za Srbiju.

Vicepremijer Aleksanndar Vučić izjavio je ranije da bi dobijanje datuma Srbiji puno značilo za njenu ekonomsku i pravnu sigurnost.

- Mi smo drugi dan posle potpisivanja sporazuma u Briselu dobili najozbiljnije ponude za ulaganja u FAP, kao i najave mnogih drugih investicija - kazao je Vučić u Vladi Srbije.

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže za Telegraf da će dobijanje datuma za Srbiju značiti dolazak investitora i popravljanje imidža u svetu.

- Sporazum Beograda i Prištine značiće dugoročni mir u regionu i doprineti većim investicijama i većem zapošljavanju u Srbiji, jer je velika stvar za svaku zemlju da ima dugoročnu političku stabilnost. Ovaj sporazum, koji će doprineti dobijanju datuma Srbije za početak pregovora o članstvu u EU, ohrabriće one najveće kompanije koje su i najskeptičnije da dođu u Srbiju. Dobijanje datuma za početak pregovora u junu doprinelo bi daljem padu kamata na evro obveznice, što se pokazalo i na primeru dugih zemalja, jer svaki znak dodatne stabilnosti smanjuje kamate. Srbija prvi put posle 12 godina ima šansu da poboljša svoj “imidž”, kako bi došlo što vise investitora - kaže Dinkić.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar KM

    29. april 2013 | 15:07

    A koliko para treba da damo samim ulaskom u EU,to narodu ne pricate

  • Milan Tepic

    29. april 2013 | 14:48

    Sve je to tacno ako gledamo sa Albanske strane.Sto se tice Srpske strane,nema Ustava i zakona Srbije i gase se sve institucije drzave Srbije na Kosovu i Metohiji.Katastrofa i veleizdaja zemlje.

  • Paharita

    29. april 2013 | 16:46

    Sta nama znaci datum?! Sta nam znaci to sto cemo biti u boljoj poziciji za pristup EU fondovima..........opet cete sve pokrasti narod ce gladan ostati. Da niste unistili sve sto je Tito napravio i ostavio ,tolike fabrike.....imali bi mi dovoljno i bez EU.Niste morali nista novo praviti dovoljno bi bilo da ste sacuvali sto je ostalo od Tita !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA