BITKA ZA GLAS: Političari u kampanji sade drveće, dele pomorandže, kokoške i jaja (FOTO)

Političke partije u predizbornim kampanjama posežu za svakojakim trikovima i tako za glas daju građanima kokoške, kobasice, novac, jaja i testeninu uz već tradicionalno deljenje upaljača i olovaka

  • 6

Političari i političke partije na sve moguće načine pokušavaju da zadobiju poverenje birača i tako dobiju glas više od svojih takmaca u izbornoj borbi. Tako u predizbornoj kampanji možemo videti da stranke dele upaljače, hemijske olovke, kalendare, ali i sade drveće, daruju voće i povrće, kobasice, testeninu, kokoške i jaja, a iz Agencije za borbu protiv korupcije kažu za Telegraf.rs da Zakon o finansiranju političkih aktivnosti zabranjuje da stranke sprovode takav vid kampanje!

Iako su poslednji parlamentarni izbori održani 6. maja 2012. godine, u Srbiji, čini se, neprestano traje predizborna kampanja, jer građani malo-malo izlaze na birališta i biraju sastav lokalne vlasti u svojim mestima.

Lokalni izbori, ako je sudeći po kampanji koju stranke u tom periodu rade, ni najmanje se ne razlikuju od predizbornih kampanja na parlamentarnim izborima, a svedoci smo da političari i političke partije vode rovovsku borbu za svaki glas, i da hemijske olovke, upaljači i kalendari kao predizborni stranački materijal nije više interesantan građanima, već im dele kokoške, jaja, testeninu, kobasice, a nađe se i koja "hiljadarka" da ode u džep birača.

Trenutno su najaktuelniji izbori u beogradskoj opštini Voždovac, a u kampanji smo do sada mogli da vidimo kako predstavnik SDPS-a Ivan Bauer građankama deli pomorandže, demokrate kafu sa natpisom Dragan Đilas, a da lideri SPS-a i PUPS-a sade drveće kod Sportskog centra "Šumice".

Da pomorandže i sadnice drveća nisu jedini politički "poklon" biračima, pokazuju i drugi rekviziti koje su stranke delile, pa su tako za glas davani kokoške i jaja u Kostolcu, naočare u Kovinu, kobasice u Vrbasu, bežični telefoni u Zemunu, novac u Novom Sadu, a ulje, šećer i brašno deljeno je širom Vojvodine.

- Liberalno demokratska partija građanima ne deli samo kokoške već i testeninu i jaja. Za glas nude i hiljadu dinara – tvrdi Ivan Savić iz kostolačkog SNS-a.

U Agenciji za borbu protiv korupcije za Telegraf podsećaju da Zakon o finansiranju političkih aktivnosti zabranjuje strankama da sprovodi takav vid kampanje.

Član odbora Agencija Zoran Stojiljković navodi za Telegraf.rs da je za tako nešto teško naći dokaze i naterati ljude da svedoče.

- Do nas dođu samo glasine. O tome niko ne želi da govori pod imenom i prezimenom, a da bismo pokrenuli postupak, potreban je makar snimak. Iako je svaka vrsta deljenja humanitarne pomoći zabranjena, stranke su očigledno spremne na sve - kaže Stojiljković, i dodaje da će Agencija krajem januara izaći u javnost sa analizom stranačkih izveštaja za poslednjih pet lokalnih izbora u Srbiji.

(D. Z.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    12. decembar 2013 | 08:20

    Jaja? Da kompletiraju ono što će narad dobiti posle glasanja?

  • Jelena

    12. decembar 2013 | 08:28

    Ko sto nas narod kaze: "Dok te mamim šećerom te hranim"

  • BALKANSKI SPIJUN

    12. decembar 2013 | 09:56

    A vid ovog s lopatom:) u imeee ocaaa i sinaaa i svetoga kofera AMIN!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA