≫ 

Kijev spreman da sudi Kusturici: Ali, to nije najgore što može da se desi

Iz Ambasada Ukrajine poručili da je za žaljenje da se "jedan čovek, koji teži da se smatra kulturnom elitom Republike Srbije i srpskog naroda, spušta do takvih niskih činova kao što je podržavanje agresora"

  • 4
Monika Beluči, Siniša Mali, Emir Kusturica Foto: Milena Đorđević

Srpskom režiseru Emiru Kusturici, koji je u nedelju tokom koncerta "No smoking orkestra" odgržao govor na Jalti kojim je pozvao na separatizam, Ukrajina je spremna da sudi, posle čega bi mogao da se suoči sa petogodišnjom zabranom ulaska na teritoriju te zemlje, pišu Novosti.

Kusturica proglašen za "izdajnika" zbog koncerta na Krimu: Stavljen na crnu listu

To su poručili iz Ambasade Ukrajine u Beogradu, pišu Večernje novosti.

Kusturica je, između ostalog, tada rekao da je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom „prirodan, organski proces“ i pozvao građane Krima da razvijaju svoje poluostrvo kao "deo velike Rusije", umesto što čekaju odobrenje spolja za svoje odluke.

Iz Ambasade naglašavaju da je stav zvaničnog Kijeva nepromenljiv u konkretnom slučaju — svaka osoba koja prekrši zakone te zemlje, odnosno Zakon o privremeno okupiranim teritorijama, kao i svaka osoba koja počini krivično delo — poziv na separatizam u Ukrajini, biće osuđena i dobiće zasluženu kaznu prema važećem zakonodavstvu.

Jedan tip sankcija je zabrana ulaska na teritoriju Ukrajine na period od pet godina, a predstavnici Ukrajine, koji nisu imenovani, rekli su za beogradski list da će o meri odgovornosti koja će biti presuđena Kusturici ukrajinska strana "na vreme obavestiti sprsku javnost".

Foto-ilustracija: Wikipedia/DDima

Iskoristili su priliku i da se direktno obrate režiseru i muzičarima, izrazivši žaljenje u pismu što se "jedan čovek, koji teži da se smatra kulturnom elitom Republike Srbije i srpskog naroda, spušta do takvih niskih činova kao što je podržavanje agresora".

U Ambasadi konstatuju da je situacija još gora kada se postavi pitanje "kakvo pravo ima jedan čovek da diktira stranoj državi gde treba da budu njene granice2.

- Zar nije logičnije da kulturna elita jedne države brine o svom narodu i njegovom prosperitetu, a ne da se raduje što se na teritoriji njegovog prijatelja — Ukrajine — vodi rat? - pitanju iz ukrajinske ambasade.

Naglašavaju i da Ukrajina ostaje prijatelj Srbije, "uprkos Kusturičinim kontroverznim izjavama".

- Ostajemo čvrsto na svojoj poziciji podrške sprskom narodu, kada je reč o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije - poručuju iz Ambasade.

(Telegraf.rs/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MANEŠTANI

    15. septembar 2017 | 20:56

    Nekada je mudrije prešutiti šta misliš. To su kompleksne stvari između naše Slavenske braće koje začinjava zapad. Isto je bilo i na našim prostorima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA