Nema više zezanja, pada toplotni rekord Srbije iz 2012. godine

Od sutra u Srbiji opet đavolski toplo, vrele i noći tokom kojih će minimalna temperatura biti iznad 20 stepeni

  • 2

Postoje velike šanse da ovo leto ponese titulu najtoplijeg od kada se vrše merenja, i tako sa trona skine ono iz 2012. godine. 

Biće još više toplotnih talasa i suša: Stručnjaci upozoravaju da nam tek slede PAKLENA LETA

U ovim čudnim kućicama meri se temperatura vazduha u Srbiji: Pogledajte kako se to radi (FOTO) (VIDEO)

Meteorolog kompanije "Veder tu ambrela" Đorđe Đurić kaže za telegraf.rs da će se to i dogoditi, osim ako se vreme ne pokvari krajem avgusta.

- Ove godine smo već imali 30 paklenih dana. Iako su obarani rekorderi sa temperturama, leto 2012. godine još važi za najtoplije, ali ima šanse da ova godina obori taj rekord i to će biti samo ako se na kraju avgust ne pokvari - kaže Đurić.

Leto 2012. osim što je bilo najtoplije, bilo je i jedno od najdužih. Prvi tropski dani zabeleženi su već 30. aprila kada je u Nišu izmereno 30.4 stepeni. Leto je trajalo sve do duboko u septembar, koje je, takođe, bilo tropski toplo.

Foto: A. Nalbantjan

Zabeležene su rekordne tropske noći u Beogradu i rekordna dužina trajanja tropskih talasa. To leto bilo je praćeno i katastrofalnom sušom. Maksimalna temperatura dostigla je 42 stepena, ali nisu oboreni temperaturni rekordi.

Dosadašnji rekord najviših temperatura u Srbiji je bio 24. jula 2007. kada je temperatura u Smederevskoj Palanci i Ćupriji dostigla skoro 45, a u Beogradu 44 stepena.

U Srbiji će već od sutra, da podsetimo, očekuju temperature od 37 do 40 stepeni. I noći će biti tropske, Ovaj talas, koji je nazvan Lucifer, trajeće sve do petka uveče, kada se očekuje naoblačenje sa kišom, jakim vetrom i grmljavinom.

Foto: A. Nalbantjan

Od srede do petka vrlo toplo, u većini mesta sa maksimalnom temperaturom od 37 do 40, a očekuju se i tropske noći sa minimalnom temperaturom iznad 20 stepeni. Na području Beograda od srede do petka maksimalna temperatura oko 39, a minimalna oko 25 stepeni - stoji u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Posle kratkog svežijeg predaha za vikend, Sahara se u Srbiju vraća već od ponedeljka.

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANA B

    8. avgust 2017 | 16:19

    Pa kad su takve prognoze ,sta treba da se uradi da nam se olakša život u takvim uslovima.Očigledno niko se ozbiljno ne bavi posledicama visokih temperatura.Nije samo odlazak na posao problem, najveći problem je transport namirnica za ishranu skladištenje istih.Radno vreme da se prilagodi vremenskim uslovima.Ljudi se vtaćaju kući u najtoplijem delu dana vode decu iz obdaništa idu u prodavnicu i opet te namirnice po vrućini nose kući. Samo delić problema životnih sam pomenula a mnogo ih ima.Počnimo svi da se bavimo na vreme ovim problemom jel niko nije zaštićen a drugu planetu nemamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA