Danas se svim muškarcima ostvaruje jedna želja: Uradite ovo, pomolite se i verujte, 7 spavača moli se za vas

Današnji praznik je skoro zaboravljen, pa se sedam spavača niko više ne seća

  • 1

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan sećanja na Svete Otroke. To je priča o sedam mladića koja je bila veoma poštovana u starom hrišćanskom svetu, ali je vremenom zaboravljena i danas gotovo niko ne zna za ove svetitelje. Iako muškarcima na današnji dan pomažu u ostvarenju želja.

Dok traje Gospojinski post, ovu biljku obavezno stavite u jelo, sačuvaće vas od zla

Radnja se dešava u drevnom gradu Efesu, današnjoj Turskoj, i to oko 250. godine leta Gospodnjeg, a glavni protagonisti su sedmorica mladića koji su se sakrili u pećini kod brda Ohlon u okolini Efesa.

Bilo je to doba velikog progona hrišćana pod carem Decijem, a ovi mladići, osim što su bili hrišćani, bili su i vojnici koji su odbili da prinose žrtve mnogobožačkim bogovima.

Priča kaže da su oni bili deca najuglednijih starešina Efesa, a zvali su se: Maksimilijan, Jamvlih, Martinijan, Jovan, Dionisije, Ekzakustodijan i Antonin.

Kada je Decije saznao šta su momci uradili, naredio je da se pećina zazida. Mladići, ipak, po Božjoj volji, nisu umrli, već su zaspali.

Stara fotografija Gargaskih pećina nastala početkom XX veka. Foto: Wikimedia Commons/Félix Régnault/Bibliothèque de Toulouse

Spavali su preko 200 godina, a za to vreme hrišćanstvo je postalo dominantna vera širom Evrope. Mladići su se, napokon, probudili u vreme vladavine Teodosija II, pobožnog i blagog vladara, zdravi i isti kakvi su pre više od dva veka bili.

Sedam mladića iz Efesa su nedelju dana pronosili reč Božiju i pričali svetini koja je dolazila da ih vidi o čudima večnog života i tajnama vaskrsenja. Nakon toga, ponovo su usnuli u pećini, ovoga puta, da čekaju drugi Hristov dolazak i opšte vaskrsenje koje će tada nastupiti.

Srpska pravoslavna crkva seća ih se na ovaj dan, a veruje se da je ovo pogodno vreme za mirenje i oprost grehova jer su i Sveti mladići iz Efesa ustali kako bi rešili razmiricu među tadašnjim hrišćanima.

Slično, oni se smatraju zaštitnicima mladića i muškaraca. Veruje se da će se njima na današnji praznik ispuniti svaka želja ako u crkvi zapale sveću i pomole se sedmorici "spavača".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA