Ako je kupovni ajvar 119 dinara, zašto je domaći 450? Prava istina o tome šta se u koji od njih stavlja (FOTO)

Nastala je burna polemika u kojoj je raspravljalo više od 100 ljudi iz cele Srbije!

Ajvar iz moje proizvodnje košta 500 dinara za teglu od 720 grama, ako mi platite tu cenu ja sam zaradila 50 dinara po tegli, je l' mnogo?

KECELJA OKO VRATA, VARJAČA U RUCI: Čučković pripremao ajvar (FOTO)

DRAMA SRBA U KANADI - ZBOG AJVARA: Zbog pečenja paprika i spremanja zimnice Aleksićima preti zatvor

Ako se u marketima može pronaći ajvar po ceni od 119 dinara za teglu, da li je onda realno da ajvar iz domaće proizvodnje košta 450 dinara - pitanje je koje se ovih dana pojavilo na društvenim mrežama.

Nastala je burna polemika u kojoj je raspravljalo više od 100 ljudi iz cele Srbije!

Vladimir Nešković iz Gornjeg Milanovca u polemici na Fejsbuku napominje da u marketima nije reč o kilogramu, nego o 680 grama, što znači da kilogram košta oko 180 dinara. On kaže i da nije isto prodavati ajvar od pečene paprike, u kom gotovo da nema vode i od barene paprike, pune vode, sa dodatim patlidžanom.

Foto: Telegraf

- Druga stvar je što se kod nas svašta naziva ajvarom i što na deklaraciji ne stoji tačan odnos namirnica koje su korišćene za proizvodnju. Ovo me podseća na kobasice koje se u marketima prodaju za 150 dinara po kilogramu- piše Vladimir.

Foto: Telegraf

Petar Vujić iz Žablja dodaje:

- Ali, te kobasice od 150 dinara narod jede, a šta mislite koji će ajvar pazariti kupci, onaj od 450 ili onaj od 119 dinara? - pita Vujić.

Foto: Telegraf

Koliko paprike za teglu ajvara?

Marijana Pejak iz Silbaša navodi da je za pravljenje jedne tegle ajvara potrebno do tri kilograma sveže paprike, potroši se sat i po vremena ako je prvoklasna paprika u pitanju, a ako nije onda i više. Treba dodati i ulje, so, šećer, beli luk. Košta i ogrev za pečenje, prženje, pasterizaciju, nova tegla i novi poklopac.

Računaj kako god hoćeš, 450 dinara je ekonomska cena, zaključuje Marijana.

- Ajvar iz moje prizvodnje košta 500 dinara za teglu od 720 grama, ako mi platite tu cenu ja sam zaradila 50 dinara po tegli, je l' mnogo? Pravi, domaći, od čiste pečene paprike - napominje Marijana.

Foto: Telegraf

Živan Majstorović navodi da je za teglu ajvara potrebno oko 2,8 kilograma paprike.

- Merio sam jer ga pravim za potrebe moje porodice. Ako je cena paprike 50 dinara, to znaci da je cena tegle samo u paprici 140. Plus rad i ostala ulaganja. To po marketima stvarno nema veze sa ajvarom. Slažem se da je domaći od 450 dinara malo skuplji, ali ga ne možeš porediti sa tim od 119 - kaže Živan.

Stanje u Obrenovcu beleži Marijana Nestorović Vasiljević. Ona kaže da ajvar pravi za svoje potrebe. Od 50 kilograma paprike dobila je 23 tegle. Koštao je 4.000 dinara, ne računajući tegle i drva. Ajvar pravi sa uljem od komine masline koje košta 400 dinara po litru, a potrošila je dva litra.

Foto: Telegraf

- Znači, sa običnim uljem, plus tegle i drva, cena ne može da pređe više od 4.600 dinara, što je 200 dinara po tegli. Realna cena prodaje je plafon 400 dinara- zaključuje Marijana.

Domaći ajvar nije za sirotinju

Oni koji proizvode ajvar komentarišu da papriku peku na 40 stepeni u plusu, pa ajvar prže još par sati. Varošani se javljaju s komentarima da je džabe domaća paprika ako je seljak prska do trovanja. U polemiku se uključuju i gastarbajteri koji pišu da bi i 1.000 dinara dali za teglu, ali takvog ajvara u Nemačkoj nema.

Foto: Telegraf

- Savetujem malim proizvođačima da prave industrijski ajvar. Očito potražnje ima samo za bofl i jeftinu robu. Od kilo paprike napravite tri kila ajvara. Samo vam treba voda, gustin i pojačivač arome, raznih "E" i eto za 100 dinara, a veća zarada - javio se "dobro upućeni" savetodavac.

Milica iz Sremske Kamenice kaže da se njena porodica nekada uslužno bavila upržavanjem i proizvodnjom ajvara. Cena na veliko im je bila 3,3 evra za teglu od 720 grama.

Foto: Telegraf

- Lepo smo zarađivali. Nismo imali problem sa plasmanom. Ajvar je delikatesni proizvod i nije za sirotinju. Sirotinja ne jede vrhunski pršut, ni vrhunske sireve, ni prvoklasnu organsku hranu. To jede ili proizvođač ili onaj ko to može da plati. Kraj priče - jasna je Milica.

Foto: Telegraf

- Ko radi za 24.000 dinara, i treba da plati režije razne, a ima još i dete, može samo da gleda i u onaj od 119 dinara, a ne da ga kupi - piše Dragutin iz Barajeva dodajući da "nemaju oni pojma koliko su veliki 500 dinara u Aleksincu, Surdulici, selima na jugu Srbije".

Foto: Telegraf

Sudeći po navodima desetak iskusnih u proizvodnji ajvara, za jednu teglu od oko 700 grama potrebno je od dva do čak četiri kilograma paprike. Kilogram ovog povrća u Srbiji se prodaje od 40 do 80 dinara, kako gde. Tegle koštaju 25 dinara, poklopci osam. Suncokretovo ulje košta od 114 dinara. Tome treba dodati drva ili struju i dva dana rada - pečenje, čišćenje, prženje ajvara, pa pakovanje.

Foto: Telegraf

Ako se uzmu srednje vrednosti - tri kilograma paprike po 60 dinara plus ulje, so, šećer, drva i pakovanje, tegla domaćeg ajvara u kućnoj radinosti košta oko 300 dinara.

Ili ga praviti dva dana ili kupiti onaj od 450, ko može. Za ostale - ajvar iz marketa, koji košta od 119, preko 150 i 190, pa do 390 dinara.

Daljinac

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krkiša

    11. septembar 2017 | 20:49

    @Marina Ne možemo svi sve raditi niti može svako u svemu biti velemajstor. Pa tako i u pravljenju ajvara. Zato i postoji specijalizacija poslova. Lako je sa hrpom para probrati najbolju sirovinu na pijaci pa reći kako se od toga dobio dobar ajvar. Prava veština je kako od jeftinijih sirovina napraviti nešto dobro. Ili kupiti nešto dobro a da nije preskupo.

  • Sale1971

    11. septembar 2017 | 14:50

    Zato se kupovni ajvar ne može ni porediti s domaćim! 500 din za teglu domaćeg je velika,ali sasvim realna cena!

  • Saša

    12. septembar 2017 | 10:50

    Braća Makedonci su velemajstori za ajvar. Većina trgovinskih lanaca kao svoju robnu marku ili kao ekskluzivni uvoznik poručuje/kupuje izmedju ostalih i super kvalitetan industrijski ajvar u Makedoniji. Ja kupujem Mama's u Delhaize radnjama i odličan je, mada ima i drugih odličnih ajvara za 500-600 dinara. Ne bih ih poredio sa pijačnim kad vec ne znam u kojim uslovima je pijačni radjen, ja ga i ne kupujem. Svuda na Zapadu, u Turskim prodavnicama pretežno, gastarbajteri mogu kupiti vrhunski Makedonski ajvar za 3-4€ po tegli od 720 gr - jeftinije nego u Srbiji a plate su tamo čujem "malo" veće nego kod nas. Srpski ajvar gastarbajterima ne bi trebao nedostajati jer je najbolji domaći Srpski ajvar na nivou dobrog, uprženog Makedonskog (industrijskog). Tehnologija je otišla daleko ispred potreba za ručnom proizvodnjom ajvara pa jedna linija može peći pet tona paprike na sat (10 šlepera na dan), oprati, očistiti, oljuštiti, iscediti, upržiti, upakovati. Jedna takva linija (Made in Turkey) je i u Beogradu i radila je za najveće lance marketa (ima i na jutjubu nekih manjih ajvar linija). Inače, ja sam Nišlija (Južnjak), živim u Srbiji i mislim da znam šta je dobar ajvar. Fora, osim u kvalitetu sirovina, je i u suvoj materiji - koliko ćemo pustiti vode da ispari iz šerpe. Moj Kum voli "suv" ajvar upržen od 4 kg paprike, meni se ne dopada, ja volim kremast... Pozdrav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA