≫ 

U SRBIJI MOŽE DA SE PONIŠTI BRAK: To je skroz drugačije od razvoda i evo zbog čega žene to traže!

Subjektivni rok za poništenje je godinu dana, objektivni od tri godine. Pravne posledice i razvoda i poništaja su iste, ali prvo treba razmotriti da li ima elemenata za poništaj

  • 18

Poništenje braka u Srbiji nije tako česta pojava kao razvod braka, a nekada ljudi često iz neznanja, ne prave razliku između poništenih i razvedenih brakova, a još manje između poništenih i ništavnih brakova.

Ugovarali lažne brakove u Nemačkoj po ceni od 13.000 evra: Uhapšeno petoro, deo novca išao "portugalskim mladama"

Međutim, razlika između ova dva pojma je pre svega u tome što poništen brak odmah biva nepostojeći, kao da se nikada nije dogodio, dok u drugom slučaju lice ima status razvedene osobe.

Advokat Miloš Antić navodi da i razvod i poništen brak imaju iste pravne posledice, potvrđujući da je iz moralnih razloga,poništen brak, redak slučaj kod nas:

- Subjektivni rok za poništenje je godinu dana, objektivni od tri godine. Pravne posledice i razvoda i poništaja su iste, prvo treba razmotriti da li ima elemenata za poništaj. Do poništenja najčešće dolazi jer je osoba živela u zabludi. Recimo, obećavao joj je kule i gradove, a on živi na minimalcu. Ili recimo, ima neku duševnu ili telesnu bolest za koju osoba pre stupanja u brak nije znala.

- Osoba sa kojom ste u braku je biseksualac, krio je od vas da ima decu iz prethodnog braka itd. Sve su to okolnosti  gde je osoba živela u zabludi i neznanju i gde ima uslova za poništaj braka - navodi Antić i dodaje:

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Ono što sledi jeste dokazivanje na sudu. Nekada je teško prikupiti dokaze da ste živeli u zabludi. Koliko će trajati sam poništaj, niko sa sigurnošću ne može da odredi. Minimalni rok je 6 meseci, a zavisi i od okolnosti, kako su živele osobe vu toj zajednici. Ako je sporazumni poništaj, onda je proces ubrzan i nema ročišta. Međutim, ako druga osoba negira poništaj, onda to zna da bude borba Davida i golijata - dodaje Antić.

Ukoliko su iza poništenog braka ostala deca, proces je isti kao i kod razvoda, deca se dodeljuju jednom od roditelja, a borba za starateljstvo je ista kao i kod razvoda. Imovina koja se stekla u braku koji je poništen, deli se ravnopravno, a vrlo retko osoba naplati štetu zbog zablude u kojoj je živela i zbog koje je odlučila da poništi brak.

Da je zabluda razlog najvećeg broja poništenih brakova, potvrđuje i matičarka Gordana Zorić:

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Kod nas poništen brak godišnje ne prelazi 20-30 slučajeva. Pratktično, svaki brak može biti poništen. Sve ono što osoba nije znala o partneru pre stupanja u bračnu zajednicu, može biti razlog za poništenje braka. Recimo nije znala da je on prethodno bio u braku, da ima decu iz prethodnog braka, da je lečeni narkoman ili alkoholičar, da ga recimo zatekne u krevetu sa muškarcem, tj. da je krio svoju seksualnu orijentaciju i slično. Sve prećutano može biti razlog za poništenje - potvrđuje Zorićeva.

* Ništavni brakovi koji ne ispunjavaju zakonsku normu za sklapanje. 

- dvobračnost vodi ništavnosti braka

- brak između lica istog pola

- brak između srodnika

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    17. septembar 2017 | 08:11

    Od kada smo počeli da primenjujemo zapadno Evropske zakone radikalnog feminizma sve je više abortusa, naj nižeg nataliteta, razvoda brakova, ne udatih i ne oženjenih, i porodičnih ubistava, od strane muškaraca koji na gnusan način odlučuju da zakone uzmu u svoju ruku.

  • Dragan

    16. septembar 2017 | 22:57

    Da zamisli "obacao joj kule i gradove a nema dovoljno para" je prvi razlog za ponistenje braka od svih navedenih! To valda po planu ja nemam nameru nista da radim da doprinesem blagostanju porodice a da ponisten brak i razveden nije isto,pricajte to nekom drugom narodu. Znam neke koje su ponistile nekoliko brakova,narocito tudjih! Pamet u glavu pre potpisivanja!

  • 1957

    17. septembar 2017 | 10:53

    S mojim muzem zivim nevjencana 33 godine a vi vjencani bjesnite i razvodite se. U zajednickom zivotu covjek treba biti tolerantan u ime ljubavi koja ih je spojila. Kod vas je problem sto vas je spojio novac a ne ljubav. Vi bijesni, mozda ce vam pomoci Biblija, procitajte barem poglavlje o braku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA