≫ 

Verovali ili ne, od ponedeljka počinju da naplaćuju ulaz na Kopaonik: Na pitanje ZAŠTO - dobili smo šokantan odgovor (FOTO)

Ministarstvo životne sredine nedavno je odobrilo svim zaštićenim područjima u Srbiji da naplaćuju taksu motornim vozilima koja prolaze kroz njihovu teritoriju, pa su čelnici NP Kopaonik iskoristili ovu mogućnost jer kako kažu "ko ima para za zimovanje, ima i za taksu"

  • 41

Javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik od ovog meseca će početi da naplaćuje ulazak u Nacionalni park Kopaonik iz svih pravaca, objavljeno je na Instagram stranici "Kopnažici", koju prati veliki broj ljubitelja ove planine i zimskih sportova.

Informacije još uvek nema na zvaničnom sajtu Skijališta Srbije, kao ni na ostalim popularnim stranicama, ali ljudi su prilično neprijatno iznenađeni ovom informacijom, jer je već previše novca potrebno za sedam dana zimovanja, i bez "takse" ulaska u Nacionalni park.

Jutros je najmagičnije na Kopaoniku: Sneg napadao kao da je januar, priroda blista u punoj snazi (FOTO) (VIDEO)

Voda duhova skriva misteriozni grad od drveta: Turisti mogu da ga posete samo na jedan način (FOTO) (VIDEO)

Uostalom, cena za automobil, prema priloženom cenovniku, iznosi 150 dinara dnevno, i možda nije previsoka, jer je u rangu dnevne boravišne takse u ski centru, ali je, kako kažu ljubitelji krova Srbije, reč o principu.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja nedavno je odobrilo svim zaštićenim područjima u Srbiji da naplaćuju taksu motornim vozilima koja prolaze kroz njihovu teritoriju i to do 150 dinara.

Srbija ima pet nacionalnih parkova, 70 rezervata, dok je parkova prirode i predela izuzetnih odlika zajedno oko 30. Međutim, u praksi većina tih područja neće uvoditi takse, pa su posetioci i više nego kivni na ovu odluku čelnika s Kopaonika.

CENOVNIK

Cene za putnička vozila su sledeće:

1 dan - 150 dinara

1 nedelja - 600 dinara

1 mesec - 2.000 dinara

Ukoliko dolazite kombijem ili sa prikolicom cena je od 250 do 3.500 dinara, autobusi i kamioni od 500 do 6.500, dok je za motorna vozila sa tri i više osovine cena od 1.000 za dan do 13.000 za mesec dana.

"KO IMA ZA ZIMOVANJE, IMA I ZA TAKSU"

Ovim povodom pozvali smo JP Nacionalni park Kopaonik da nam kažu nešto više o ovoj odluci.

- Planiramo da krenemo sa naplatom od sledećeg ponedeljka. Za sada ćemo imati samo čuvare koji će naplaćivati, u skorije vreme ne planiramo postavljanje naplatne rampe. Još smo u dogovoru sa JP Putevi Srbije, ali da se izbegne stvaranje gužvi pokušaćemo da naplata protekne bez naplatnih rampi.

- Čuvari će posetiocima prodavati ulaznice, a na kraju dana će zbrajati ulaznice i kucati fiskalni račun za taj dan. Za sada se ulaznica može kupiti samo za keš, a do kraja godine imamo u planu da omogućimo kupovinu ulaznica elektronski ili putem SMS poruke - rekli su za Telegraf.rs iz JP Nacionalnog parka Kopaonik.

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Prema njihovim rečima novac zarađen od naplate ulaza biće utrošen u zaštitu životne sredine, za nove kontejnere i kante za smeće,  a deo sredstava će biti usmeren na uređenje pešačkih staza i izletišta.

- Za to će biti otvoren poseban namenski račun i sve zarađeno se vraća nazad u prirodu - dodali su.

Na našu konstataciju da se bez rampe i fiskalnog računa teško može utvrditi broj posetilica i broj plaćenih ulaznica, iz JP NP Kopaonik su nam odgovorili da oni trenutno ne mogu ništa da učine ako neko prođe i ne želi da plati.

- Ko dođe na zimovanje i ima da plati 500 - 600 evra za nedelju dana ima i tih par dinara za taksu - zaključili su naši sagovornici.

Stanovnici okolnih opšina raška i Brus koji svakodnevno ulaze u NP Kopaonik plaćaće godišnju taksu u iznosu od 250 dinara.

Ova odluka je izazvala burne reakcije, pa su posetioci Kopa veoma ogorčeni jer, kako kažu, na Kopaoniku se još jedino vazduh ne naplaćuje, a uskoro će početi i to.

Foto: Facebook/infokop.net

PREVOZNICI I POSETIOCI OGORČENI

- Super, sad i mi što vozimo turiste da dižemo cene, pravi ste potez napravili - komentar je ogorčenog prevoznika na ovu odluku.

- Nije stvar u 150 dinara, stvar je principa, to je stvarno bezobrazluk, ali istina je  da ova odluka za sobom povlači bezbroj poskupljenja. Ako se za autobus naplaćuje do 6.500 dinara, prevoznici će morati "da se ugrade", pa će verovatno poskupeti karte jer moraju da nadoknade troškove - rekao je za Telegraf.rs privatni prevoznik iz Beograda.

- Sram vas bilo, da je sreće pa da vam niko ne dođe, skijanje u Austriji dođe džaba u odnosu na vas - piše u komentaru na Instagram stranici "Kopnažici", gde je objavljena ova odluka.

Na sajtu skijališta Srbije još uvek nema nikakvih obaveštenja o ovoj odluci, a kada smo ih pozvali dobili smo odgovor da Skijališta Srbije nisu zvanično upoznata sa odlukom Nacionalong parka Kopaonik za naplatu ulaska.

Iz Turističke zajednice Srbije se nisu javili do objavljivanja ovog teksta.

Daljinac baner

(j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dacha

    10. oktobar 2017 | 19:01

    Vec deset godina trazim fiskalni racun na naplatnim rampama na autoputevima sirom Srbije ali dobijam Samo neku priznanicu koja nije fiskalni racun!?? Da li vas ovo iznenadjuje ? Ha,ha..svi lazu i kradu!!

  • gaga

    10. oktobar 2017 | 17:44

    ovo je toliko bezobrazno da prosto covek ostane bez komentara.da nema ovih pokondirenih, pa da ih covek nauci pameti i iz principa izbegava tu planinu.sami bi ukinuli tu taksu.

  • Vaše ime

    10. oktobar 2017 | 18:14

    Da li ce da izdaju fiskalni racun. Ako ne izdaju, onda je ovo nelegalno i ne morate da platite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA