Otvorena izložba "Tri veka Almaškog kraja'' u Istorijskom arhivu grada Novog Sada

Izložba će biti otvorena za javnost do 11. decembra u Arhivu Grada u Ulici Filipa Višnjića br. 2a

  • 4

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je svečanom otvaranju izložbe ,"Tri veka Almaškog kraja'' koju je priredio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada u saradnji sa Istorijskim arhivom Grada Novog Sada, udruženjem građana "Almašani", Osnovnom školom "Ivan Gundulić" i Departmanom za arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Kako žive deca na Kosovu, a kako deca u Vojvodini: Dokumentarac "Prokleta mogućnost izbora" će vam otvoriti oči

Izložba će biti otvorena za javnost do 11. decembra u Arhivu Grada u Ulici Filipa Višnjića br. 2a.

- Tri veka Almaškog kraja“ je jedinstvena izložba nastala kao zajednički projekat Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Istorijskog arhiva i njihove saradnje sa drugim institucijama i udruženjima građana. U pitanju je odlična sinergija, odnosno bliska saradnja između institucija kulture i udruženja čija je osnovna delatnost kultura, a kroz afirmaciju istorijskog nasleđa i svega onog što čini naš grad prepoznatljivim u regionu.

- Održavanje izložbi sa ovom tematikom je od velikog značaja zbog sveobuhvatnog sagledavanja, ali i predstavljanja našeg grada kroz njegovu istoriju na najbolji mogući način. Doseljavanje stanovnika sela Almaš 1717. godine u naš grad svakako je doprinelo razvoju tadašnjeg Petrovaradinskog šanca, a i posle gradu, nakon dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada 1748. godine. Oni su svakako doprineli razvoju ove sredine kako u kulturnom, tako i u ekonomskom i društvenom smislu – rekao je Dalibor Rožić.

Foto: novisad.rs

Almaški kraj je jedan od najstarijih delova Novog Sada i zahvata veći deo Podbare. Granične ulice su Temerinska, Gundulićeva, Đorđa Rajkovića, Zemljane ćuprije, Matica srpska i Trg Toze Markovića. Naziv "Almaški kraj" posle 1918. godine promenjen je u Podbara, a teritorijalno prostiranje tada uspostavljene Podbare bilo je šire od granica starog Almaškog kraja. Sećanje na stari naziv kraja sačuvalo se do današnjih dana zahvaljujući nazivima "Almaška ulica" i "Almaška crkva".

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA