3

Zbogom šalterima: Zdravstvena knjižica se sada automatski produžava

Počelo overavanje kartica bez odlaska na šalter, što donosi uštede

Republički fond za zdravstveno osiguranje počeo je da automatski overava zdravstvene kartice, pa poslodavci ubuduće neće morati da dolaze na šaltere. Uslov za automatsku overu bila je zamena knjižica, i taj posao je priveden kraju, jer je nove kartice zdravstvenog osiguranja dosad dobilo 6.450.000 od ukupno 6,9 miliona zdravstveno osiguranih osoba, pišu Novosti.

Od 1. oktobra više niko ne mora na šalter: Uvedena automatska overa zdravstvenih kartica

Sami smo sebi najveći problem: Upravo nas je porazila informacija da pola miliona Srba ne želi novu zdravstvenu knjižicu

Pilot projekat automatske overe započet je krajem juna, prvo sa 10, a zatim s 20 poslodavaca, a od ovog meseca obuhvaćeni su zaposleni kod poslodavaca i članovi njihovih porodica, penzioneri i članovi njihovih porodica, primaoci novčane naknade od Nacionalne službe za zapošljavanje, zatim monasi i monahinje, Romi, žrtve nasilja.

- Automatska overa trenutno nije moguća za osiguranike na osnovu samostalne delatnosti i za poljoprivrednike i članove njihovih porodica, s obzirom na to da Poreska uprava trenutno nije u mogućnosti da dostavi podatke o plaćenim doprinosima za navedene kategorije osiguranika u elektronskom obliku - objašnjava dr Verica Lazić, v. d. direktora RFZO.

- Za ove kategorije zdravstvena isprava se i dalje overava na šalterima filijala i ispostava RFZO. Automatska overa nije moguća ni za decu stariju od 18 godina koja su na školovanju i studente do 26 godina koji su osigurani kao članovi porodice.

Foto: RFZO

Prema računici koju je iznela premijerka Ana Brnabić, automatskom overom zdravstvenih kartica poslodavci će godišnje uštedeti oko 500.000 radnih sati, odnosno oko milion i po evra godišnje.

Primena načina overe u praksi znači da poslodavci više neće morati da overavaju zdravstvene kartice zaposlenih, jer će ih država automatski produžavati bez podnošenja zahteva i čekanja na šalterima.

- Poreska uprava na dnevnom nivou ažurira podatke o plaćenim doprinosima - objašnjava Verica Lazić.

Foto: Telegraf

- Svakog dana u ponoć CROSO preuzima podatke i oni postaju dostupni RFZO. Obrada podataka u CROSO traje od ponoći do dva sata ujutru, posle čega Republički fond započinje proces automatske overe. To znači da servisi RFZO idu redom od prvog do poslednjeg poslodavca, proveravajući svakog zaposlenog pojedinačno.

- DO prelaska na automatsku overu zdravstvenih kartica, osim činjenice da je to podrazumevalo odlazak u matične filijale, odnosno ispostave RFZO, najveći problem je bila ažurnost podataka o plaćenim doprinosima koje je Poreska uprava dostavljala RFZO jednom nedeljno, na kompakt-disku - objašnjava dr Lazić. -

Bilo je grešaka i događalo se da osiguranik ne dobije overu iako je njegov poslodavac izmirio svoje obaveze.

Daljinac

(Telegraf.rs / Novosti)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: zdravstvene-knizice osiguranje overa zdravstveno-osiguranje rfzo
Najnoviji komentari
  • N
    ns

    Konačno!

  • T
    Taksista

    Ne razumem,zasto meni kao samostalnom preduzetniku ne moze da se overi knjizica,pa ja porez placam istoj toj poreskoj sluzbi koja daje informacije RFZO,i moje stanje racuna je dostupno on-line.

VREMENSKA PROGNOZA: U nedelju se sve menja, spremite se (FOTO)

TV PRESEK U 14: Odloženo ponovljeno suđenje Miškoviću - istakao dva zahteva; Kako će Vlada stati na kraj vršnjačkom nasilju? (VIDEO)

TV PRESEK U 10: Patrijarh Irinej - Presude protiv Srba su "đavolska dela"; Srbiji preti mesto na crnoj listi poreskih rajeva EU (VIDEO)

Vladimir je oteo sinu devojku, a sada ne zna da li je svojoj deci otac ili deda: Ovu priču ni Holivud ne bi znao da ekranizuje (VIDEO)

SEĆATE LI SE KUĆNOG REDA? Evo u koje vreme komšije smeju da buše, lome, lupaju i uznemiravaju vas, a da im ne možete ništa

Niko nije čuo vapaj, a kucale smo na sva vrata: Sestra Maje Đorđević, žrve monstruma iz Rakovice bila je svedok stravičnog zlostavljanja

Danas je Sveti Mrata: Ako imate problem sa očima, izgovorite ove moćne reči! Ovo je dan kada po jutru znamo kakva nas zima čeka

Skoro pa kraj novembra, a dan će biti pravi prolećni! Očekuje nas do 17 stepeni

Dobrotvorni koncert povodom jubileja fondacije "Privrednik" (FOTO)

MAPA SRPSKE ISTINE: Detaljno prikazano nestajanje naroda od 1991. godine do danas (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 24. novembar 2017. godine

NIŠLIJA PETAR JE UMESTO ŽENE OTIŠAO NA PORODILJSKO: Neke muškarce je sramota da to priznaju, a on čak i otkriva kako ga prijatelji zezaju

Reke piva tekle oko Kalemegdana: A na ulici - raj! (FOTO)

Trihineloza u Despotovcu: Veterinari apeluju da se meso proverava, dovoljno je jedno parče da se zarazite

TV PRESEK U 17: Krivična prijava protiv Boška Obradovića zbog nasilničkog ponašanja; Srbija godišnje gubi 90 miliona evra zbog građevinskog otpada (VIDEO)

POSLEDNJA VEST: Male boginje se munjevitom brzinom šire Srbijom, 8 novih slučajeva u istom danu

Potvrđena i druga epidemija malih boginja u Nišu

Kongres za razvoj i unapređenje mladih u Srbiji

TV PRESEK U 14: Novi duel Maje Gojković i opozicije u Skupštini; Dodik crtao mape kao odgovor na "šta bi bilo, kad bi bilo" (VIDEO)

Zašto je važno podići svest o reciklaži građevinskog materijala? (FOTO)

Moskva i Mile Dragić ulažu u znanje mladih

Čačak ima Dom kulture za Ginisa: Tropska biljka visoka kao soliter od 13 spratova jedinstvena je u svetu (FOTO) (VIDEO)

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA U NIŠU: Obolelo petoro dece

TV PRESEK U 10: Mladić - Boriću se dok sam živ da se otkrije prava istina o borbi Srba; Porodica ubijene novinarke tužila policiju (VIDEO)

Prosečan srpski učenik prvi seks ima sa 15 godina, uveliko puši i pije: Poražavajući rezultati o navikama u školama

Srbiji prete razorni zemljotresi: Evo koji delovi su najugroženiji

Ako nemate sedište za dete u kolima, platićete 120 hiljada! Kazne i za neispravna sedišta - evo kako da znate da li je vaše dobro

Operacija Beograd, prvi interesantni izbori posle pet godina: Novi broj Nedeljnika je na kioscima

Posle magle stiže sunce: Vreme toplo za ovo doba godine

Podrhtavalo tlo u Srbiji: Zemljotres pogodio opštinu Gornji Milanovac