≫ 

Javorka ima 103 godine i najstarija je Smederevka: Nikada ne ide kod lekara, a ovo je tajna njene dugovečnosti (FOTO)

Supruga je izgubila posle 15 godina braka, ali je na selu ostala zbog dece, iako je takav tih godina bio jako težak

  • 3

Javorka Savić rođena je na početku Prvog svetskog rata, 5. jula 1914. godine i sada ima 103 godine. Ova divna, vedra, nasmejana i vitalna baka odgajila je četvoro dece. Sad živi u Smederevu i ima sedam unučića, 11 praunuka i jedno prapraunuče.

Pavlika je prokupačka superbaka: Već 40 godina se ne odvaja od traktora, ore zemlju brže od mladih! (VIDEO)

Cula, kako zovu Javorku, udala se u selu Golobok, i tada se gledalo koliko imanje ima domaćin u čiju kuću dolazi. U to vreme njen suprug je imao sedam hektara zemlje koju su zajedno održavali, ali se znalo da se za sve u kući pita starešina. U tom selu je preživela tri rata.

- Nemoj da me pitate kako sam preživela, bilo je gadno vreme kad sam ja bila mlada, to je bilo sasvim drugo, moralo da se sluša, moralo sve, svekra sam imala opasan, kod njega kao u vojsku - kaže Javorka Cula Savić.

Supruga je izgubila posle 15 godina braka, ali je na selu ostala zbog dece, iako je život na imanju tad bio težak. Nije bilo struje, hleb je mesila noću da bi imala čime da nahrani svoju decu, i radnike koji su radili na imanju.

- Četvoro sam rodila, sedam unučeta imam i jedanaest praunuka i jedno čukununuče, pa to je život - kaže Cula.

Baka koja ima vek iza sebe veoma je vitalna, jedino joj smeta što sada slabije vidi i čuje, ali inače se oseća dobro, jer je sva deca i unuci poštuju i paze.

Printskrin: RTS

- Slabo sam jela, pa kažu, šta hoćeš da jedeš da ti damo: e sad mi se jede vruće pečenje i on otišao i doneo mi pečenje da jedem, ne može bolje -  priča Javorka.

Cula nikako nije htela da ode iz svog sela, ali ipak je godine stižu pa je pristala da dođe i da živi sa ćerkom u Smederevu. Voli da pije kafu sa komšinicama, i da pročita naslove u novinama.

- Ona voli da čisti, pere, ja samo odem iz kuće, ako nisam obrisala sudove, ona obriše oprane, skloni, ako su neoprani ona mora da opere, voli da radi, ja mislim da to nju najviše održava, taj rad - kaže Slavka Danšin.

Cula retko ide kod lekara i samo povremeno popije neki lek. Kaže, ne zna ni sama šta ju je održalo toliko u životu jer nije imala lak život, ali raduje se svakom novom danu.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA