Mačva je bogata cura, sve što se u njenu crnu utrobu baci, donosi bogata ploda: Zbog ovih reči Janka Veselinovića, otišli smo tamo na rakiju!

Kažu da slike govore više od hiljadu reči. Ne znamo da li smo uspeli da vam dočaramo svu čar pravljenja najstarijeg srpskog brenda, ali smo pokušali

  • 4
Macva, selo, kotao kazan za pecenje rakije, rakija, Srbija Foto: Telegraf

Za decu koja su pola detinjstva proveli na selu kod baka i deka, septembar i oktobar oduvek su asocijacija na najlepše jesenje boje koje se mogu videti samo širom naše lepe zemlje. I baš kao što pesma kaže, tako jeste: "svakom svoje selo najviše prija".

SVAKA ČAST, LEGENDO: Čačanin osnovao muzej rakije u čast majci, a sad ima i AJKULU (FOTO)

CAREVI: Pet dana nedeljno su studenti, a vikendom poljoprivrednici! Braća Đorđević između sela i grada biraju - oba (FOTO)

Miris bakinih tek ispečenih krofni posutih šećerom, koji se meša sa mirisom odstajale šljive koji čeka svoj red da uđe u kazan za pečenje rakije dok se jesenje nebo nad Mačvom tako vešto igra oblacima, svetlošću i bojama, pa nam priređuje nezaboravni spektakl... nikada ne mogu da zaboravim. I to je jedan od sinonima za pravu, istinsku sreću.

Foto: Telegraf

Krajem septembra pekli smo rakiju, kao i svake godine. Kazan je bio spreman, tata koji je otišao dan ranije da sve pripremi željno je iščekivao podmlađenu ekipu da pritekne u pomoć. Naravno, sve je on mogao sam, kao i uvek, ali te priče, druženje, sedenje pored vatrice dok se rakija peče, a on svira gitaru, pa pevamo iz sveg glasa i pesme koje ne volimo... E, to je život. To su uspomene, i to su prave stvari.

Foto: Telegraf

Ipak, pomagali smo, jer smo tako želeli. Svako kako je i koliko mogao: mama je pravila ručak, ja sam kuvala kafe, muž je pomagao oko pečenja rakije, baka je pomagala oko svega, kao i uvek. I niko se nije umorio, premorio ili mu nešto nije bilo po volji. Smejali smo se, pričali, šalili, pevali, prepričavali anegdote i istinski uživali. Dobro, možda smo se malo smrzli, ipak treba izdržati ceo dan napolju poslednjeg septembarskog vikenda, ali ima i to svojih čari.

Što bi moj tata rekao, "nema dobre šljive bez malo zime".

Uostalom, pored kazana je toplo. A za one koji vole ukus "ljute srpske kapljice", tu je i rakija da ugreje. Meni lično je bila dovoljna toplina vatrice.

Foto: Telegraf

Kada je istekao prvi kazan, usledilo je merenje gradi. Kada sam videla tatin osmeh, znala sam da je dobra, kako on voli da kaže. Tačnije, biće dobra kad odleži.

Menjali su se kazani, presipala rakija u balone, jele krofne, pio čaj i kafa, sve je bilo savršeno. Mešao se miris svega toga, sa mirisom jeseni i ulivao osećaj mira, sreće i spokoja.

I nije samo u našem dvorištu bilo tako. Tih dana, u celom kraju bilo je slično. Srbija je tih dana bila najlepša. Barem Mačva.

Foto: Telegraf

I kada prođe lep, jesenji, sunčan dan, zalasci su predivni. Nebo se baš potrudilo da nam pokloni jedan vrhunski performans i splet boja. Svaki sekund tog vikenda bio je potpuno savršen.

Foto: Telegraf

Zato, ako imate priliku, budite deo jedne lepe, porodične akcije. Uopšte ne morate da pijete rakiju, niti da je volite. Lepo je biti ceo čitavog procesa stvaranja, pravljenja, a druženje i kvalitetno vreme su najvažniji. Zato nam svima želim još mnogo takvih dana.

Foto: Telegraf

I na kraju, za sve koji su ljubitelji vesele kapljice, samo možemo da kažemo "Živeli"!

Foto: Telegraf

Daljinac

(J.O.Dž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    5. novembar 2017 | 16:05

    Nekad bilo sad se pripoveda.takvo detinjstvo sam i ja imao,a sada zalim sto moji klinci nece osetiti ni delic takve atmnosvere,a kamo li ukus i miris pecenih krompira ispod kazana,raznjica i druzenja i pevanja do duboko u noc.ubice nas brzi nacin zivota

  • Mrgud

    5. novembar 2017 | 15:38

    Ta rakija u casici je start bar 10 god.kako je masna....

  • .S. S.

    5. novembar 2017 | 22:09

    Pitoma mačvanska dolina ljudi su nešto drugo 🔎

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA