U Priboju završena prva faza radova iskopavanja srednjevekovnog grada Jagata (FOTO)

Tvrđava na čijem se iskopavanju radilo zauzima prostor od 1,2 hektara, sa ostacima kule osmatračnice, odbrambenog zida i odbrambene kule četvorougaonog oblika

  • 2

Prošle sedmice nakon dva meseca rada, Zavičajni muzej iz Priboja, završio je radove na iskopavanju srednjovekovnog grada Jagata. Na visini od oko 900 m nadmorske visine, konačno su se pojavili obrisi nekadašnjeg donjeg grada, odbrambene kule i dela zida, a sve to zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Priboj, koja je za javne radove izdvojila 2 miliona dinara, navodi se na sajtu opštine Priboj.

Pronađena peć iz 12. veka, kakva u Srbiji nikada nije viđena: Braničevo ima još jednu fenomenalnu atrakciju (VIDEO)

Na iskopavanju Jagata radilo je oko 20 ljudi, čiji je rad bio finansiran iz sredstava lokalne samouprave. Ovo je samo prva faza iskopavanja, a ono što sledi u narednim godinama je delimična rekonstrukcija zidova i stavljanje Jagata u turističku ponudu Priboja.

Buduća istraživanja, koja tek slede, daće više podataka o tome kako je u gradu bio organizovan život. Prema rečima direktora Zavičajnog muzeja iz Priboja, Sava Derikonjića, ni to kada je stvarno sagrađen, ne može se sa sigurnošću tvrditi, ali je evidentno, imajući u vidu tip gradnje da se radi o objektu koji je zidan pre početka 15. veka.

Tvrđava na čijem se iskopavanju radilo zauzima prostor od 1,2 hektara, sa ostacima kule osmatračnice, odbrambenog zida i odbrambene kule četvorougaonog oblika. Nastanak Priboja kao grada direktno je povezan sa utvrđenjem Jagat na Biću, što se dalo zaključiti iz istorijskih spisa.

Najstariji pisani podaci o postojanju Jagata datiraju iz 1448. Zbog njegove važnosti, pod njegovim zidinama ginule su vojske srpskih despota i bosanskih banova. Padala je tvrđava iz jedne u drugu ruku sve do 1530. godine kada su Jagat osvojili Turci.

Foto: Facebook/Muzej Zavicajni Priboj

Tek započeto iskopavanje ovog drevnog grada je višegodišnji projekat Zavičajnog muzeja, koji će u budućnosti realizovati uz pomoć lokalne samouprave. Prva faza podrazumeva arheološka istraživanja gornjeg i donjeg dela Jagata, druga konzervaciju zidova, kula, bunara, cisterni za vodu, magacina za hranu, oružarnice, vojne kasarne i starešinske štabne prostorije. Sledi delimična rekonstrukcija, a nakon toga turistička promocija.

Ukoliko se prilikom iskopavanja Jagata potvrdi postojanje naseobine iz gvozdenog doba i pronađe još materijalnih tragova, Mali Bić, kao istorijska i kulturna zaostavština, imaće dvomilenijumski značaj.

Daljinac

(Telegraf.rs/Glas zapadne Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalina

    14. novembar 2017 | 11:07

    zanima me kako bas na ovom bregu moze da bude zatrpan zemljom. ??

  • xxx

    14. novembar 2017 | 12:11

    Pustite vi to, bolje vi malo pogledajte kako se jadno zivi u Priboju, kako ljudima slabo greju i ostalo....!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA