≫ 

Ovako smo dočekali Srpsku novu godinu: Raskošni vatromet, muzika i ludilo do zore na gradskim trgovima (FOTO) (VIDEO)

Nema grada u kojem se, osim u kućnoj varijanti, nije slavilo po klubovima, restoranima, kafanama i na trgovima

  • 24

Beograđani su Srpsku novu godinu dočekali uz veliki vatromet ispred Hrama Svetog Save, kao i uz koncerte na otvorenom ispred zgrade opštine Zvezdara. Novosađani su sa "Lajbahom" u SNP-u proslavili doček, a građani Jagodine, Despotovca, Svilajnca dočekali su sinoć srpsku Novu godinu uz muziku na gradskim trgovima. Na Zlatiboru je pravoslavna Nova godina dočekana na Kraljevom trgu uz zvezde Granda Nemanju Stevanovića i Jelenu Gerbec.

Srećna 7526. Srpska nova godina: U Beogradu dočekana uz vatromet, slavilo se u svim gradovima

Ovogodišnju proslavu srpske Nove godine kod Hrama obeležili su horovi muzičkih škola "Stanković" i "Grocka", muzički program "Shake and Spear", bdenije i moleban kao i tradicionalni vatromet tačno u ponoć.

Na platou ispred zgrade opštine Zvezdara u Bulevaru kralja Aleksandra za besplatnu zabavu na otvorenom zaduženi su Miligram i Dženan Lončarević.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Po tradiciji, u Skadarliji koja je najpopularnija oko novogodišnjih praznika, bilo je vrlo živo a restorani su bili puni. Gosti su dočekivani kuvanom rakijom, kako red nalaže.

U crkvama se drži praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srpska nova godina dočekana je i u drugim gradovima, Nišu, Čačku, Somboru, Jagodini.

Kultni slovenački industrijal sastav "Lajbah" nastupio je na dočeku pravoslavne Nove godine u prepunoj Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U okviru dočeka pravoslavne Nove godine u Maloj sali SNP nastupila je instrumentalna petorka "Imar", koja je već od prvih taktova svoje tradicionalne keltske muzike "kupila" sve prisutne, prenevši ih zvukom vekovima unazad na irska i britanska ostrva.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kao specijalni gost, na nastupu "Imara" pojavio se poznati izvođač grlenskog i vizantijskog muzičkog stila Slobodan Trkulja, u čijoj muzici inspirisanoj Srbijom i Balkanom su uživali svi u Maloj sali SNP-a.

U organizaciji Fondacije "Novi Sad 2021" 13. januara se povodom dočeka pravoslavne Nove godine na 38 različitih lokacija predstavilo preko 150 izvođača raznih žanrova muzike, a po prvi put u istoriji organizovanja proslave tog praznika, svi događaji su održani u zatvorenom prostoru.

Muzikom, igrom i pevanjem tri kulturno umetnička društva u holu Železničke stanice u Novom Sadu obeležen je početak proslave dočeka pravoslavne Nove godine u Novom Sadu.

Doček je organizovan i na Gradskom trgu u Čacku, uz Dejana Petrovića i Big bend orkestar.

Kultni slovenački industrijal sastav "Lajbah" nastupio je na dočeku pravoslavne Nove godine u prepunoj Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Lajbah" ne predstavlja nepoznanicu za novosadsku publiku, a bend je večeras premijerno u Srbiji predstavio svoju novu kreaciju koja je ponela ime po delu čuvenog filozofa Fridriha Ničea "Tako je govorio Zaratustra", a koja je odmah pridobila simpatije svih prisutnih.

Nastup su započeli novom pesmom "Ein Verkundinger", a pozorišna atmosfera im je bila dodatna inspiracija da nastave sa agresivnim opominjanjem na mane moderne civilizacije. Potom su usledile pesme "Das Gluck" i "Als Geist", kao i brojne numere sa novog albuma koji je izdat prošle godine.

Kao i od samog nastanka 1980. godine prošlog veka benda, slovenački sastav se svojski potrudio da pred publikom u SNP-u pomera konvencionalne granice muzičkog stvaralaštva, provokativno šireći svoje poruke uz karakterističan audio - vizuelni sadržaj, koji nikoga ne mogu da ostave ravnodušnim.

U organizaciji Fondacije "Novi Sad 2021" 13. januara se povodom dočeka pravoslavne Nove godine na 38 različitih lokacija predstavilo preko 150 izvođača raznih žanrova muzike, a po prvi put u istoriji organizovanja proslave tog praznika, svi događaji su održani u zatvorenom prostoru.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Građani Jagodine, Despotovca, Svilajnca dočekali su sinoć srpsku Novu godinu uz muziku na gradskim trgovima.

Oko 2.000 građana, svih uzrasta, prema proceni policije, sinoć je na Skveru omladine u Jagodini, dočekalo Novu godinu uz folk pevača Milana Topalovica - Topalka. U Jagodini je u ponoć priređen bogat i raskošan vatromet u centru grada.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Policajci, koji su obezbeđivali doček na trgu, rekli su Tanjugu, da je sve proteklo u najboljem redu, a posla nisu imale ni ekipe Službe hitne pomoći, koje su takođe dežurale na trgu, dodali su policajci.

Predsednik Skupštine grada Dragan Marković - Palma upriličio je doček nove godine u Restoranu "Tigar" za oko stotinu uzvanica, odbornika Skupstine opštine, prosvetnih i zdravstvenih radnika, pravosuđa, novinara...

Sinoć su i građani Despotovca, veselo, uz poznatu srpsku pevačicu Veru Matović, dočekali Novu godinu na Trgu despota Stefana, a građani Svilajnca, na Trgu Stevana Sinđelića, uz trubače i orkestar Bojana Krstića, pobednika Sabora trubča u Guči prošle godine.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Na Zlatiboru je pravoslavna Nova godina dočekana na Kraljevom trgu uz zvezde Granda Nemanju Stevanovića i Jelenu Gerbec.

U zlatiborskom selu Jablanica tradicionalno je organizovan doček onako kako se u Srbiji nekada slavila.

Ispred crkve posvećene Pokrovu Presvete Bogorodice organizovana je služba, paljenje ostataka badnjaka, a Božić Bata podelio je novogodišnje paketiće deci uz prigodne recitacije.

Organizovan je bio i kulturno-umetnički program u kome su nastupale pevačke grupe, trubači, frulaši, a bilo je i tradicionalnog novogodišnjeg vatrometa.

Posetioci su u duhu starog vremena mogli da uživaju uz tradicionalna jela i kuvano vino i rakiju.

Pogledajte prilog o običajima za doček Srpske nove godine i Mali Božić:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mića iz kafića

    14. januar 2018 | 11:06

    Samo da pozdravim našega dragoga Julija Cezara: Jule naš dobri i plemeniti, bez tvoga kalendara bili bi izgubljeni u vremenu. Zato dragi naš Juliška za veke vekova vole te tvoji verni Srbi!

  • Veritas et Libertas

    14. januar 2018 | 09:48

    Srpska Nova godina se nije slavila do 1923g tada je počela jer je trebala SPC dizat Srpski narod iz 500g turskog pa austrougarskog ropstva sa lažima i obmanama sa velikim i nebeskim Srbijama sa poreklom od Adama i Eve tako da samo laž Srbina spasava...pa dokle da se lažemo?

  • Laki

    14. januar 2018 | 11:01

    Nije Srpska nego kalendarski ispracaj stare i docek nove godine po julijanskom kalendaru.Kalendar nema veze sa nacijom a pritom ga je napravio pagan Julije.Procitajte nesto majku mu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA