≫ 

Čuli su se jezivi krici, čovek se peo uz zid: Ispovest srpskog sveštenika koji je prisustvovao isterivanju đavola u poznatom manastiru

Kada je pročitao svih 13 molitvi najstariji monah je dugo molio mladića da se prekrsti, što dečko nije imao snage da uradi tokom celog čina

  • 29

Vekovima unazad egzorcizam se vrši u hrišćanskim crkvama, pa tako i pravoslavnoj. Od svih tema ovo je verovatno ona o kojoj crkva najređe priča, smatrajući je jednom od najosetljivijh, najodgovornijih i najtežih u svojoj službi.

Roditelji su sa sveštenicima 67 puta isterivali đavola iz ćerke, dok je nisu ubili! Istinita priča o devojci po kojoj je snimljen novi film "Egzorcist" (FOTO) (VIDEO)

Srpski sveštenik koji je prisustvovao isterivanju đavola preneo je svoje iskustvo u potpunosti.

- Rekao nam je da je došao sam da potraži pomoć, običan mladić, nalik na sve druge tih godina. Nije imao problem ni da se pričesti, ni celiva ikonu, što mnoge od obično njih muči. Na prvi pogled, ništa nije govorilo da je đavoiman – rekao je sveštenik koji je pre više godina prisustvovao činu isterivanja đavola u poznatom srpskom manastiru.

Foto: Profimedia/Alamy

Tada tek rukopoloženog jereja sećanja vode natrag u manastir, u koji su sa njim i mladićem ušli i jedan stariji monah i drugi mladi sveštenik.

- Najstariji monah je odmah počeo da čita molitve Svetog Jovana Zlatoustog. Mladić je stajao gotovo mirno sve do dela kada je počelo da se pominje njegovo ime, odnosno ime onoga za koga se molitve čitaju. Od tada su na svaki pomen "U ime Oca, Sina i Svetoga Duha" iz njega navirali neljudski zvukovi. Šamarao je sam sebe i nama vikao "prekinite" – kaže tada mladi sveštenik.

Mladić je, prepričava, krenuo da trči po crkvi i da se sakriva od sveštenika.

- U jednom trenu se popeo uz zid i sišao sa njega. To su neobjašnjive stvari. Ponavaljao je "nemojte to raditi, gorim", kao da se već nalazi u samom paklu. Govorio je nekim specifičnim jezikom, u nekoliko navrata ga ništa nismo razumeli. Govorio je sa dva potpuno različita glasa, ne znam kako drugačije da ga nazovem – priča on.

Foto: Tanjug/AP

Kada je pročitao svih 13 molitvi najstariji monah je dugo molio mladića da se prekrsti, što dečko nije imao snage da uradi tokom celog čina.

- Na kraju se prekrstio i smirio. Nakon toga saznali smo da je sam došao u manastir da potraži pomoć. Pre toga je dan i noć čuo glasove koji su mi govorili da ne ulazi u crkvu. Lečio se kod neuropsihijatra, ali iako je doktorka na sve načine pokušavala da mu pomogne, lekovi nisu doneli mir. Monah se kasnije u nekoliko navrata čuo sa njim i znam da su mu molitve Svetog Jovana pomogle – zaključuje sveštenik svoju priču.

Foto: Wikipedia/ Gerald Farinas

Egzorcizam - velika tajna Srpske pravoslavne crkve

Na pitanje zašto neki čovek ili dete, pa čak i kršten, biva "zaposednut", crkva nema odgovore. Najčešće se smatra da je to posledica nekog velikog greha, sopstvenog ili roditeljskog, kakvo je bavljenje teškim okultnim radnjama. No, i sami sveštenici kažu da su to samo nagađanja i da konačni odgovor u njihovoj verskoj zajednici na svako pitanje mora biti - Božja promisao.

- Egzorcizam je poslednja mera kojoj pravoslavna crkva pribegava da bi nekome pomogla. Pre toga se uvek nalažu post, ispovesti, pričest, molitve, a samo ako i povrh svega toga osoba oseća duhovni nemir i prisustvo strane sile, šalje se u neki od velikih manastira na čitanje molitvi Svetog Jovana Zlatoustog – otkrivaju sveštenici.

Odlazak lekaru, pritom, takođe je nešto što duhovnik, uz post i molitvu, savetuje svom parohijanu ako oseća da nema mira.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Ne može svaki sveštenik da vrši egzorcizam

U Srbiji i Crnoj Gori molitve za oslobađanje od nečastivog najčešće se čitaju u manastirima Studenica, Crna Reka i Ostrog, ali ne može svaki sveštenik da ih čita. Za to je potrebna posebna dozvola koju je taj duhovnik zavredeo svojom posebnom pobožnošću, snagom duha i podvižničkim životom.

- U početku me je obuzeo strah, ali čim su počele molitve, osetio sam da smo pod zaštitom Boga. Posle egzorcizma svaki tračak sumnje da li postoji Bog, koji se u većini nas nekad javi, skinuo sam sa sebe – kaže sagovornik.

Sveštena lica ističu da je važna razlika između čina egzorcizama u pravoslavnoj i rimokatoličkoj crkvi, a koja je u nekoj formi popularisana putem medija i filmova, jeste ta što pravoslavni duhovnici ni jednog trena ne pretpostavljaju da isterivanje đavola vrše oni sami.

Foto: A. Nalbantjan

Oni ne naređuju demonu da napusti telo čoveka, jer veruju da je direktno isterivanje mogao da vrši samo Isus Hrist. Pozivaju na Bibliju u kojoj se kaže da Isus ni apostolima nije dao tu mogućnost, rekavši da se se "ovaj rod isteruje samo molitvom i postom". Sveštenik može samo da se moli Bogu da usliši njegove molitve i, ako je takva Njegova volja, izbavi osobu od nečastivih sila – baš stoga ne može svaki duhovnik da vrši ovu radnju.

- Kao u filmovima, ljudi obuzeti đavolom čuju glasove koji govore iz njih, jezici koje nisu znali, penjanje po zidovima, samopovređivanje, nadljudska snaga, to je ono čega ipak ima – tvrde sveštenici, kao i mnoga duhovna literatura na ovu temu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwerkus

    15. januar 2018 | 09:36

    Nema veze koji je vek. Covek je duhovno bice i to ce nas uvek slediti. Ko ne veruje videce.

  • .S. S.

    15. januar 2018 | 12:50

    Najveća laž djavolja je ubediti čoveka da on ne postoji tad je naj opasniji i vreba žrtvu kao zmija iz pritaje svoj plen da otrovom ubije.

  • Sergej

    15. januar 2018 | 09:25

    Ziva istina...i meni je jedan narkoman isto to ispricao....kaze i njemu se desava kad pretera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA