Novi Sad danas slavi 270. rođendan: Tim povodom biće dodeljena i prestižna Februarska nagrada

Na svečanoj akademiji će prestižnu Februarsku nagradu uručiti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

  • 0

U Srpskom narodnom pozorištu biće obeležen 1. februar, svečanom akademijom u Novom Sadu. Pre 270 godina Srbi su od austrougarske carice Marije Terezije, otkupili svoj grad, a ova carica ga je proglasila slobodnim. Od tad Srbi uživaju posebnu autonomiju, i danas se obeležava Dan grada.

Održan prijem za gradonačelnika Noriča (FOTO)

Tradicionalno, prestižna Februarska nagrada, društveno priznanje za najznačajnija dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana, biće dodeljena danas.

Na svečanoj akademiji će prestižnu Februarsku nagradu uručiti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Ovogodišnji dobitnik je prof. dr Tihomir Vejnović, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Vojvodine i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

- Možemo biti ponosni na 270 godina borbe za Novi Sad, 270 godina uspona i padove koje je Novi Sad doživeo kao i mnogi drugi gradovi, ali ono što možda izdvaja Novi Sad je činjenica da je uspeo da spoji stvari koje na prvi pogled nije lako uskladiti. Uvek je bio prepoznat po prefiksu multi kao multietnički, multikonfesionalni, multikulturalni - rekao je gradonačelnik Vučević.

Foto: novisad.rs

S druge strane, Novi Sad se, kaže, da se pozicionirao kao srpska Atina, kao sedište najznačajnijih kulturnih institucija srpskog naroda u 18, 19, 20, i u 21. veku.

- To je u najmanju ruku verifikovao kroz titulu evropske prestonice kulture. Danas Novi Sad ide ka polamilionskom razvijenom srednjoevropskom gradu, to nije više predgrađe Petrovaradinske tvrđave, već jedan ozbiljan grad - istakao je Vučević.

Budžet grada za ovu godinu je usvojen, a gradonačelnik ga je ocenio kao razvojni.

- Najveće projekte ćemo sigurno započeti 2018. godine, a neki će trajati i 2019. Radi se o investicijama koje su velike i tehnički ih nije moguće realizovati u jednoj godini, ali očekujem dinamičan razvoj grada u pogledu infrastrukture u naredne dve, pa i tri godine. Mislim da ćemo u 2021. završiti velike projekte koje smo najavili - naveo je gradonačelnik dodajući da se to ne čini zbog titule prestonice kulture, već zbog kvaliteta života.

Foto: A. Nalbantjan

Vučević je rekao da je prethodnih nedelja promenjeno pet načelnika uprava.

- Došlo je do kadrovskih promena u onim segmentima gde nisam bio zadovoljan ostvarenim rezultatima u pogledu realizacije onoga što smo pripremili u budžetu za 2017. Promenjeno je gotovo 30 odsto gradske uprave, a videćemo i za gradska komunalna preduzeća. Mislim da ćete brzo videti određene promene - rekao je Vučević.

U video-snimku ispod pogledajte intervju sa gradonačelnikom Novog Sada Milošev Vučevićem:

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA