I Srbi imaju svoj Dan zaljubljenih za čiji datum niko ne zna: Pravoslavci tada slave svetiteljku albanskog porekla

Lik prepodobne Mati Angeline nalazi se na svim ikonama Brankovića, a prikazana je kao monahinja, s krstom u desnoj ruci

  • 3

U rimokatoličkoj crkvi 14. februar se praznuje kao Sveti Valentin mučenik, koji je bio hrabar da se usprotivi odluci imepratora Klaudijusa i da tajno venčava vojnike kojima je to bilo strogo zabranjeno, jer se verovalo da su oženjeni ljudi loši vojnici. Samim tim, on je simbol ljubavi, pa se današnji dan slavi kao Dan zaljubljenih. Ono što je manje poznato je da i Srbi imaju svoj Dan zaljubljenih, koji se obeležava 12. avgusta.

Kako svi pravoslavni sveštenici upozoravaju, pogrešno je da pravoslavni vernici slave Dan zaljubljenih kad i katolici. I zato ga mi obeležavamo 12. avgusta. Za razliku od rimokatoličke crkve, za ovaj praznik nisu vezani neki posebni običaji.

Sveti Trifun danas otkriva kakva nas godina čeka: Jedna stvar mora da se desi da bi sve bilo dobro

Srpska pravoslavna crkva i vernici tog dana sećaju se prepodobne Majke Angeline, despotice srpske.

Ova srpska svetiteljka je kćerka albanskog kneza Đorđa Arijanita Komnina iz elbasanskog kraja, svastika čuvenog kneza Đurađa Kastriotića - Skenderbega i žena srpskog despota Stefana Brankovića, sina Đurađa Brankovića.

Foto: images.oca.org

Sa svojim mužem delila je svu muku života, kako u Srbiji, tako i u izgnanstvu u Albaniji i Italiji. Svoje sinove Maksima i Jovana vaspitala je u hrišćanskom duhu. Kada joj se muž upokojio, zamonašila se i posvetila molitvi i delima milosrđa, te opravljanju i zidanju crkava i manastira.

Podigla je i ženski manastir nedaleko od budućeg manastira Krušedol, gde je provela ostatak života u molitvi, bdijući nad moštima supruga i sinova. Tu je i sahranjena. Njene čudotvorne mošti kasnije su prenete u manastir Krušedol koji su Turci 1716. zapalili zajedno s moštima svih Brankovića.

Ikonostas manastira Krušedol. Foto: Wikipedia Commons/Tone

U narodnoj tradiciji ova srpska svetiteljka je upamćena kao izuzetno obrazovana, mudra i lepa. Volela je knjigu i stalno je čitala. Život Mati Angeline bio je izuzetno težak – nadživela je muža, oba sina i ćerku Maru.

Tri puta je bila prinuđena da prenosi mošti svog muža, a dobar deo života je bila prognana od srpske vlastele. Upokojila se 1520. godine.

Lik prepodobne Mati Angeline nalazi se na svim ikonama Brankovića, a prikazana je kao monahinja, s krstom u desnoj ruci.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    14. februar 2018 | 21:34

    Ne lupetajte gluposti...Mati Angelina je simvol ljubavi...zaljubljenost je strast koja iscezne ako ljubavi nema...

  • Dj(uber)ubre

    14. februar 2018 | 21:56

    Slavimo Vesnu Trivalic.

  • Mama

    15. februar 2018 | 15:39

    Mi zaboravljamo svoje svece a slavimo tude.Nije ni cudo sto nam je sve ovako naopako.Ali bitno je da. nasi popovi samo se bore koce veci parohijat uzeti i taksu.A niko ba od njih pokusa da nsrodu dase neko korisno saznanje,a iako za nesto pitate da vam objasne spremite 100evra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA