Posle 12 godina izrade, Srbija dobija Građanski zakonik: Fizičko kažnjavanje dece se definitivno zabranjuje, a uvodi se alimentacioni fond

Među nerešenim oblastima su oni koji se tiču porodičnih odnosa, koji je otvorio neka od najosetljivijih pitanja: zabrana fizičkog kažnjavanja deteta, treba li Srbiji surogat materinstvo, može li se sklopiti samo crkveni bez građanskog braka, otvara li se put za istopolne zajednice...

  • 48

U Građanskom zakoniku  (GZ) koji će posle 12 godina biti završen ove godine, izvesno će ostati zabrana fizičkog kažnjavanja dece, kao i postojanje alimentacionog fonda preko koga bi država pomagala mališanima iz razvedenih brakova čiji nesavesni roditelji neredovno ili uopšte ne plaćaju alimentaciju.

Dobijamo tri vrste braka i fond za nesavesne roditelje: Ko ne plati alimentaciju, koštaće ga MNOGO!

Prednacrt zakonika trebalo bi da do decembra bude predat Ministarstvu pravde.  Traži se jedno od 525 alternativnih rešenja zbog čega se komisija sastaje svake nedelje. Među nerešenim oblastima su oni koji se tiču porodičnih odnosa, koji je otvorio neka od najosetljivijih pitanja: zabrana fizičkog kažnjavanja deteta, treba li Srbiji surogat materinstvo, može li se sklopiti samo crkveni bez građanskog braka, otvara li se put za istopolne zajednice...

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Jednako interesovanje javnosti izazvali su i članovi o lišavanju poslovne sposobnosti, odlučivanju o stavljanju pod starateljstvo, uvođenju nepotpunog usvojenja, zajedničkoj imovini supružnika, procesnim pravilima o porodičnim sporovima, saznaju "Novosti".

Pored toga što su članovi komisije saglasni oko toga da se zabrani fizičko kažnjavanje dece, ideja je da se pomogne deci preko alimentacionog fonda, a država bi posle gonila roditelje neplatiše i od njih namirivala dugove.

Foto-ilustracija: Profimedia, Foter/stevendepolo

Nakon godinu i po dana javne rasprave, nije postignut dogovor oko uvođenja prava na eutanaziju, o profesionalnoj odgovornosti lekara ili drugog medicinskog osoblja, kao i odgovornosti za štete od terorističkih akata.

Član komisije prof. dr Midrag Orlić primećuje da, ukoliko su valjani, građanski zakonici dugo traju.

- Komisija na čelu sa prof. dr Slobodanom Perovićem, nastoji da predloži donošenje zakonika koji će odgovarati našim naravima i mentalitetu, a koji će istovremeno biti na nivou najviših dostignuća u uporednom pravu - kaže prof. Orlić.

Građanski zakonik čini pet celina: opšti deo, porodični odnosi, nasleđivanje, stvarno-pravni i obligacioni odnosi.

Daljinac

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    26. mart 2018 | 09:17

    Mnogo lepo! Evo na primer,ovaj zakon oko dece. U Svajcarskoj imao sam prijatelja gde mu je sin od malih nogu pravio probleme,po skoli na ulici,na proslavama. Jednostavno mali je od samog pocetka u skoli slusao kako njega zakon stiti,i u prevodu bude li te tata istukao dodji da ga prijavis,da mu se zivot zagorca! Taj momak je sa 15 godina imao tesko krivicno delo i policija je dosla na vrata oca! Otac je rekao,kada sam ja hteo da ga vaspitavam i da ga napravim covekom vi i vas zakon mi to niste dozvolili! Vi i vas zakon ste unistili,kako njega tako i mene! Tako da sad vi ga vaspitavajte,i resavajte njegove probleme! Eto ljudi to ce biti i kod nas.

  • Otac

    26. mart 2018 | 10:03

    Zbog vasih novih zakona dobijamo generacije nesposobnih, lenjih i "prepametnih" koji nikog ali nikog osim sebe ne postuju...

  • Sale1971

    26. mart 2018 | 10:15

    U Svetom pismu stoji da se dete vaspita rečju i prutom,tako da iako nisam pristalica fizičkog kažnjavanja,nekada je to neophodno u maloj meri, jer se toga dete plaši.Neko zaista želi da imamo sve gore i gore generacije dece !Da se zaista brinu o deci,sva bi deca imala zdrave i kvalitetne obroke,a ne preživljavala na poluispravnim paštetama i salamama od hemije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA