≫ 

Irinej bački brani bludne vladike Pahomija i Kačavendu? Evo sa kojim ciljem će pokušati da ih rehabilituje na Saboru SPC

Njegova namera da vrati smenjene vladike koje su mu i ranije bile potčinjene

  • 15

Na zasedanju Sabora u Pećkoj patrijaršiji koje će se održati u nedelju 29. aprila, pored promene Ustava Srpske pravoslavne crkve i rešenja za status Kosova moglo bi da se nađe i pitanje bludnih i problematičnih vladika vranjskog Pahomija, Vasilija i nekadašnjeg mileševskog Filareta. 

Prema pisanju Blica, njihove "grehe" u crkvi želi da rehabilituje vladika bački Irinej.

Pahomije je od ranije poznat javnosti zbog nečasnih radnji i tvrdnji mladih bogosava da su bili izloženi pritisku na bludničenje.

Vladika je sad u žiži interesovanja i samog patrijarha zbog činjenice da je proneverio crkveni novac. Dokaz patrijarhu pružila je igumanija Stefanida, starešina manastira Sveti Prohor Pčinjski. Ona je optužila Pahomija za zloupotrebu njenog potpisa, sa čime je proneverio 300.000 evra.

Svojevremeno, kad su krenule prve optužbe na račun vladike, Crkva je takođe pokrenula spor pred svojim sudom. Zahvaljujući tome što su pojedine vladike insistirale, a naročito vladika bački Irinej, Pahomiju nije presuđeno.

VLADIKE NA UDARU: Još trojica će biti smenjeni zbog novca i seksualnog uznemiravanja!

Pred državnim sudovima slučaj četvorice dečaka je zastareo.

Vladika bački Irinej Foto: Tanjug/JAROSLAV PAP

- Možda je zastareo pred sudovima, ali dela ne zastarevaju. Kad je reč o vladici Pahomiju, skupilo se mnogo toga, uključujući i novac - kaže jedan od vladika.

Žrtve zlostavljanja nezadovoljne državnim i crkvenim sudovima, pokrenule su tužbu u Londonu koja je stigla i na adresu Srpske pravoslavne crkve.

Vladike su angažovale skupog advokata koji ima titulu lorda da ih zastupa.

U ovakvoj atmosferi vladika bački Irinej namerio je da ostvari svoj plan, da rehabilituje penzionisane i smenjene Vasilija i nekadašnjeg mileševskog Filareta. Njegova namera da vrati smenjene vladike koje su mu i ranije bile potčinjene direktno je povezana sa promenom crkvenog Ustava, tačnije sa njegovom stavkom o promeni načina biranja partrijarha.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Po novom načinu, patrijarh će se birati dvotrećinskom većinom glasova, što otvara mogućnost za stvaranje klanova i lobiranje a u tome niko nije veći majstor od vladike Irineja.

VIDEO: Snimak iz Hrama Svetog Save: Kako se broji novac od priloga i ostavlja u sefove 1

Daljinac

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    25. april 2018 | 08:49

    A naivan narod im i dalje daje pare

  • S.M.

    25. april 2018 | 10:39

    Taj crkveni Ustav stvarno treba promeniti. I staviti da ko god nije oženjen ne bi mogao da bude Vladika. To bi bila nekakva garancija da nije nastran.

  • Stiglic

    25. april 2018 | 09:20

    Boze,sacuvaj decu od ovih...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA