Volite da pravite selfi na semaforu? Kad čujete kolika je kazna za to, neće vam više pasti na pamet da izvadite telefon

Po novom pravilniku, policija vam može naplatiti kaznu čak i ako pravite selfi dok čekate na semaforu ili jednostavno želite da zabeležite gužvu u koju ste upali

  • 1

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja koje su stupile na snagu 3. aprila, povećale su sankcije za najteže prekršaje, ali i za prekršaje koji neposredno mogu da izazovu saobraćajne nezgode. Zbog toga, sada za korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje možete platiti kaznu od 10 hiljada dinara.

Po novom pravilniku, vozač sme da koristi telefon u toku vožnje samo ukoliko za to koristi opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje, prenosi Srbija Danas.

>>> Nove smernice za bezbednost dece u saobraćaju: Prošle godine stradalo je 14 mališana i to više nikada ne sme da se ponovi

Svako korišćenje mobilnog u saobraćaju, biće sankcionisano visokim kaznama - Foto-Ilustracija: Foter/Flickr/Kaptain Kobold

Dakle, najbolje bi bilo da zaboravite na telefoniranje bez hendsfri uređaja dok vozite. U slučaju da mobilni telefon želite da koristite kao GPS uređaj, moraćete najpre propisno da se isključite iz saobraćaja.

Po novom pravilniku, policija vam može naplatiti kaznu čak i ako pravite selfi dok čekate na semaforu ili jednostavno želite da zabeležite gužvu u koju ste upali. U ovom slučaju isto pravilo važi i za pešake, jer ni oni, naročito kada prelaze ulicu, ne smeju da koriste mobilni telefon.

>>> Rešavamo enigmu: Da li je vezivanje pojasa obavezno baš za sve učesnike u saobraćaju?

- Osnovna odredba Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kaže da telefon tokom vožnje sme da se koristi isključivo uz hendsfri. To znači da je kažnjivo i ukoliko recimo iz nekog razloga na semaforu držite telefon u ruci -  podseća direktor Komiteta za bezbednost sobraćaja Damir Okanović.

Damir Okanović/ Foto: Milena Đorđević

- Zakon ne dozvoljava upotrebu mobilnog telefona ni ako ste iz nekog razloga zaustavljeni u saobraćaju. Tu mislim recimo na situaciju kad ste zaustavljeni u nekoj gužvi na ulici ili mostu - dodaje Okanović.

Kako je objasnio, šanse da vozač izazove saobraćajnu nezgodu ukoliko telefonira dok vozi, čak su četiri puta veće.

Uprkos činjenici da su izmenama Zakona kazne povećane, broj prekršaja je veći nego prošle godine. Ipak, svi kažnjeni vozači, ukoliko kaznu plate u roku od osam dana, proći će upola jeftinije.

VIDEO: Okanović: Činjenica je da smo saobraćajno neobrazovani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rols

    19. maj 2018 | 19:55

    Nemogu da verujem sta sve zakonom predvidjaju a nisu sproveli ni delic zakona. Svakog dana gledam na ulicama vizaci vize i telefoniraju pesaci pralaze preko prelaza i gledaju u telefon dok nasu policiju kao da to i ne zanima. Takodje vozaci samo ukljuce sva cetiri migavca i staju gde god pozele zatim skrecu i staju bez migavca i sve to se mirno posmatra. Bitno je da nasa policija sedne u ladovinu pa onda snima radarom brzinu i cim prekoracis jedan kilometar zaustave i kazne. Kada bi vise obratili paznje na zaustavljanje i koriscenje pokazivaca pravca i te kako bi imali da naplate kazne,ovako vozaci voze kako hoce jer oni znaju gde idu kada sam jednog upozorio da treba dati signal gde ide mirno mi odgovorio da on zna a pokazivace cuva da se ne pikvare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA