Čudesna farma u Čurugu dokaz je da sve može bez hemije: Ove krave daju samo čisto, organsko mleko (FOTO)

Na više od 32 hektara, uzgajaju se tovna, mlečna grla i junice

  • 1

Organskom ratarskom proizvodnjom na sopstvenim njivama i poštovanjem strogih normi u proizvodnji mleka može se dobiti sertifikovan proizvod. Ako se koriste i otpaci za dobijanje energije - reč je o naprednoj farmi u okolini Žablja, koja već služi kao primer dobre evropske prakse.

Najveća farma organskog mleka u Evropi nalazi se u Srbiji, u bačkom selu Čurugu, gde se na jedinstven način uzgaja oko 2.200 goveda.

Miroslav ostavio uspešnu karijeru u Italiji i vratio se u Teslić da uzgaja koze: Za zemlju za koju su se naši preci borili, mi smo je tek tako napustili (FOTO)

Godišnje se proizvede skoro sedam miliona litara organskog mleka koje se plasira na našem tržištu.

Na više od 32 hektara, uzgajaju se tovna, mlečna grla i junice, uz zaokužen ciklus proizvodnje, gde se striktno vodi računa o svim fazama proizvodnje - od upotrebe organski proizvedene stočne hrane do ratarskih kultura i upotrebe prirodnog đubriva.

Foto: Printskrin RTS

- To podrazumeva nekorišćenje pesticida, nekorišćenje hemijskih sredstava, nekorišćenje mineralnih đubriva, korišćenje fertilajzera, odnosno đubriva kojima se hrani zemljiše, a ne biljke - objašnjava Jovan Popović, sa farma "Global Sid" u Čurugu.

U organsku farmu "Global sid" u Čurugu uloženo je više od 22 miliona evra. Osnovana je pre trinaest godina, a osim organske hrane i mleka proces podrazumeva i proizvodnju bio-energije.

Sada je otvorena još jedna energana koja koristi metan iz stajnjaka za proizvodnju elektične energije. Vrednost je četiri miliona evra, uz 1,2 megavata snage koja se isporučuje Elektroprivedi Srbije.

- Uslovi su se stekli zato što imamo sopstvenu bazu sirovina, čvrsti i tečni stajnjak, kukuruznu silažu i ostali deo organskih materija koje imamo i koje se koriste u proizvodnji bio-gasa - kaže Zoran Jakšić, rukovodilac bio-energane.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA