≫ 

Ko su pravi "Prijatelji porodice": Premijerka podržala nagrađivanje kompanija koje usklađuju rad i roditeljstvo (FOTO)

- Poziv za kompanije biće raspisan 1. septembra - najavila je premijerka Ana Brnabić

  • 0

Nagrada "Prijatelj porodice", novo priznanje koje su ustanovile Vlada Srbije i Privredna komora Srbije kao jednu od mera za podsticanje nataliteta, ubuduće će dobijati kompanije koje su uz dobre poslovne rezultate u kolektivima stvorile porodično i prijateljsko okruženje koje zaposlenima omogućava usklađivanje rada i roditeljstva.

U Ministarstvu građevine uskoro će biti otvoren vrtić u kom će zaposleni moći da ostave decu dok rade

Poziv za kompanije biće raspisan 1. septembra, a predsednica vlade Ana Brnabić poručila je da će "Prijatelj porodice", sa priznanjem "Najbolje iz Srbije", suštinski definisati ono što jeste najbolje iz naše zemlje.

- Velika privilegija će biti za kompanije da ponesu ovu nagradu koji će moći da iskoriste uz svoj brend i ime kako bi potrošači i korisnici usluga znali da su to te kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo, posluju u skladu za zakonima, ali idu i dalje i omogućavaju roditeljima da razvijaju karijeru - rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Ona je podsetila da je najvažnija mera za podsticaj za rađanje finansijska podrška, pa je izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici predviđeno da od 1. jula za prvorođeno dete majka dobija jednokratno 100.000 jendokratno, za drugo dete 10.000 dinara mesečno tokom dve godine, za treće dete 12.000 meečno tokom 10 godina i za četvrto dete 18.000 dinara mesečno 10 godina.

Ana Brnabić na konferenciji povodom najave dodele priznanja "Prijatelj porodice"- Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Druga mera je ustanovljeno priznanje za kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo, podvukla je premijerka.

Očekuje se da prva priznanja budu dodeljena u novembru, i to u tri kategorije - mala i srednja preduzeća, velike kompanije i javna preduzeća.

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da je cilj PKS da uvođenjem priznanja doprinese efikasnijem sprovođenju populacione politike, jačanju svesti o potrebi usklađivanja poridičnog života i obaveza i stvaranju “family friendly” kompanija koji zaposlenima, osim dobih uslova rada i zarade, omoguće da uskalde porodičen i poslovne obaveze.

- Ukoliko ne ulažemo u ljudske kapacitete, teško da možemo da računamo na dobre poslovne rezultate - rekao je Čadež.

Marko Čadež na konferenciji povodom najave dodele priznanja "Prijatelj porodice"- Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kriterijumi za dobijanje nagrade biće, između ostalog, fleksibilnost u pogeldu korišćenja slobodnih dana i odmora, u poglednu radnog vremna, briga o deci zaposlenih, podsticanje rađanja, podrška porodici, smanjenje stresa kao najvažniji, kao i tržišni finansijski pokazatelji i percepscija stručne i opšte javnosti.

PKS, dodao je, može da obezbedi delom i novčanu nagradu, ali je ukazao da je važan i žig koji dobija kompanija, što je dobro iskustvo sa priznanjem "Najbolje iz Srbije", koje firme koriste na reklama.

Jedna od mogućnosti biće i da se kompanijama daje određeni broj bodova prilikom poziva na tendere, ali se o tome još razgovara.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović rekla je da timski rad na aktivnostima koje se odnose na populacionu politiku obuhvataju sve veći broj subjekata, ne samo u vladi, veći i mnogi drugi prepoznaju značaj sopstvenih aktivnosti u borbi za bolju demografsku budućnost.

Slavica Đukić Dejanović-Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Podsetila je da je cilj nedavnog istraživanja bio da se vidi šta u zakonima treba da se menja kako bi usklađivanje rada i roditeljstva donelo veći profit poslodavcima, a roditeljima olakšalo poziciju u porodici i odluku da da postanu roditelji i da imaju više dece.

Cilj je, podvukla je, da "Prijatelja porodice" bude što više i ne samo u privrednim subjektima, nego i u javnim preduzećima, finansijskim institucijama.

- Jedino zaposleni koji brine i o svojoj porodici, može imati visok stepen odgovornosti za sve zadatke u procesu rada. To je jedinstven proces - rekla je ministarka.

VIDEO Predsednici Kipra i Srbije razmenili ordenje:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA