≫ 

Prostitutke plaćaju paprene kazne za svoj zanat, a mušterije se izvlače: Koliko ih je zapravo osuđeno za godinu dana i koji je profil tih ljudi

Novčane kazne kreću se od 50.000 do 150.000 dinara, a zatvorske od 30 do 60 dana

  • 23

Osobe koje se odaju prostituciji kažnjavaju pet puta više u odnosu na njihove klijente, pokazuje istraživanje Autonomnog ženskog centra (AŽC) koji je analizirao osuđujuće sudske presude tokom prve godine primene novog Zakona o javnom redu i miru.

Do pre dve godine za prostituciju su odgovarali samo oni koji su je pružali, a od 2016. godine po prvi put mogu da se terete i oni koji koriste njihove usluge, kao i oni koji ustupaju prostorije u ovu svrhu.

Ako prostitutke u Srbiji moraju u zatvor ili da plate kaznu, kako onda kazniti mušterije i koliko je kriva "elitna klijentela"?

Iako je ova mogućnost zakonom data, u najvećem broju slučajeva klijentima se "gleda kroz prste". A kazne nisu zanemarljive. Novčane se kreću od 50.000 do 150.000 dinara, a zatvorske od 30 do 60 dana.

Od 44 prekršajna suda na teritoriji Republike Srbije, u okviru 6 sudova donete su osuđujuće presude za prostituciju, a svi slučajevi odnose se na tzv. uličnu prostituciju.

Broj donetih presuda, Printskrin/Autonomni ženski centar

- Posmatrano na nivou cele države, prostitucija je jasno rodno određena. U skoro 74 odsto slučajeva žene su te koje se odaju prostituciji, a u 100 odsto slučajeva muškarci su ti koje usluge prostitucije koriste - kažu u Autonomnom ženskom centru.

U ovoj organizaciji objašnjavaju da su svi prekršajni sudovi sem beogradskog uporedo donosili osuđujuće presude za osobe koje se odaju prostituciji i za osobe koje koriste usluge prostitucije.

Starosno doba kažnjenih, Printskrin/Autonomni ženski centar

- U okviru beogradskog prekršajnog suda u 98 odsto presuda kažnjene su samo osobe koje se odaju prostituciji. Prekršajni sud u Beogradu doneoje čak 78 presuda za odavanje prostituciji, a samo 2 presude protiv muškaraca koji koriste usluge prostitucije. Od ukupno 107 presuda na nivou Srbije, 89 presuda doneto je za odavanje prostituciji, 17 presuda za korišćenje usluga prostitucije, a jedna presuda (1%) je doneta za ustupanje prostorija zarad prostitucije - kažu u AŽC.

Čak 65 odsto žena koje su osuđene za odavanje prostituciji prethodno su već bile osuđivane za isto delo, kao i 100 odsto muškaraca koji su se odavali prostituciji. Od 17 muškaraca osuđenih za korišćenje usluga prostitucije, za njih pet nema podataka, dok njih 12 nisu bili prekršajno osuđivani.

Većina prostitutki ima smao osnovnu školu, Foto: Profimedia/Alamy

Prosečna cena "seksualne usluge", bilo da je pruža žena ili muškarac, iznosi oko 1.500 dinara. Najniža cena za koju su se osobe koje se odaju prostituciji prostituisale bila je 500 dinara i obuhvatala je oralni seks, klasičan seks, oralni i analni seks.

Oko dve trećine žena osuđenih za odavanje prostituciji i svi muškarci osuđeni za isto delo imaju završenu ili nezavršenu osnovnu školu. Sa druge strane, kupci usluga svi imaju završenu srednju školu ili viši nivo obrazovanja.

Ukupan iznos koji je plaćen na ime kazni za godinu dana iznosi 1.544.000 dinara.

Printskrin/Autonomni ženski centar

- Najniža novčana kazna na koju su bile osuđene žene za odavanje prostituciji iznosi 9.000 dinara, a najviša 50.000, za muškarce koji se odaju prostituciji najniža novčana kazna iznosi 10.000 dinara, a najviša 40.000 dinara. Svi muškarci koji se odaju prostituciji su kažnjeni novčano, a 7 žena u 8 presuda je kažnjeno zatvorskom kaznom i dobili su ukupno 222 dana zatvora - kažu u AŽC.

Kažnjavanje za delo korišćenje usluga prostitucije je bilo isključivo novčano, te nije doneta nijedna zatvorska kazna. Najmanja kazna je bila 10.000 dinara, a najviša 50.000 dinara.

VIDEO Nova lokacija prostitutki kod Ade:

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • неважно

    1. avgust 2018 | 10:20

    А шта је са проституцијом у ријалити програмима то се не кажњава или је то легализовано

  • igi

    1. avgust 2018 | 09:54

    Legalizujte prostituciju pid hitno.Krajnje je vreme.Toga je bilo i uvek ce biti.Nego se radi ovo da se uzima preko kazni novac za drzavu.Nemojte to raditi!Pustite jadni narod da zivi,da zaradjuje i da zadovoljava svoje potrebe.

  • Pn

    1. avgust 2018 | 10:24

    Nikad mi neće biti jasno što ne legalizuju prostituciju. Otvori lepo bordele, nema makroa, država uzima svoj deo. Svi srećni svi zadovoljni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA