≫ 

Goran je zacrtao da će milion dolara pokloniti, a sada se vratio iz Australije u Srbiju i gradi najveći lavirint u Evropi, od kog neće zaraditi ni dinar (FOTO)

Kaže da samo želi da se deca smeju i prati spisak ciljeva za sledećih 20 godina koji je načinio kao mladić. Na tom spisku stoji- uložiti bar milion dolara u dobrotvorne svrhe

  • 41

Goran Srejić sa pet godina odselio se sa roditeljima iz Kragujevca u Australiju, gde danas ima 17 firmi. U varoši Batočina sada podiže najveći lavirint u Evropi i uz njega zabavni park. Kaže da od svega neće imati nikakvu zaradu, a cena boravka dece biće samo za održavanje prostora.

Zašto? Jer kaže da samo želi da se deca smeju i prati spisak ciljeva za sledećih 20 godina koji je načinio kao mladić. Na tom spisku stoji - uložiti bar milion dolara u dobrotvorne svrhe!

Ana je srela baku (80) koja je krenula da skoči u Dunav, a onda je uradila najlepšu stvar na svetu (FOTO)

Lavirint iz ptičije perpektive; Foto: Telegraf

- Kada sam pre sedam godina bio u Srbiji, sa suprugom Alejn, otišao sam u bioskop i začudio se što je tako prazno. Bilo je malo roditelja sa decom. Preračunao sam cene i shvatio da mnogi deci ne mogu da priušte zabavu. Rešio sam da učinim nešto po tom pitanju, da roditelji mogu da plate par sati zabave za svoju decu u Šumadiji- kaže Goran izvinjavajući se za "njegov srpski" i komentarišući da je vreme učinilo svoje.

Zabavni park će se prostirati na 10.400 kvadratnih metara; Foto: Telegraf

Goran je smislio da izgradi lavirint i zabavni park u varoši Batočina, na 20 minuta vožnje od Kragujevca. Ovo je projektovao njegov prijatelj iz Australije, a cena ulaznice biće koliko da se 10.400 kvadratnih metara prostora održava. Biće to oko 500 dinara, kaže Goran, koji u Srbiju dolazi dva do tri puta godišnje zbog radova.

- U Londonu sam video lavirint nešto manji od našeg i oduševio se. Naš će biti na 7.000 kvadratnih metara površine, a putanja unutar njega duga je 3.500 metara. Biće to najveći lavirint u Evropi. Zidovi od biljaka biće visine 2,2 metra. Može da se promeni dva puta godišnje izmeštanjem staza, pa posetioci neće moći da ga zapamte i postane im dosadno. Ima jedan ulaz i jedan izlaz i deci će trebati 35 do 45 minuta da izađu iz njega. Starijima treba za to tri do četiri sata- kaže Goran uz smeh.

Sve je podređeno dečijoj radosti; Foto: Telegraf

Lavirint će koštati, zbog bilja, navodnjavanja i održavanja do potrebne visine oko 200 do 300 hiljada dolara. Ali, on je samo deo plana.

Zabavni park gradi se u dve faze. U prvoj će biti gotov lavirint, zamak za skakanje za 60 dece u isto vreme, mini golf tereni na 1.200 kvadratnih metara i trambolina za decu i odrasle na 1.800 kvadrata. Otvaranje je planirano za april 2020. godine. U drugoj fazi gradiće se skejt park na 3.000 kvadratnih metara i biće završen do 2024.

Zabavni park gradi se u dve faze; Foto: Telegraf

- Svaki dan ovde će moći da boravi od 2.000 do 4.000 dece, a očekujem da će na godišnjem nivou biti od 250.000 do milion posetilaca. To bi za opštinu Batočina značilo 50 radnih mesta ovde i, od poseta ugostiteljima i trgovcima, bar dva miliona evra godišnje. Znam to pouzdano nakon 30 godina u biznisu - napominje Srejić.

Na godišnjem nivou će biti od 250.000 do milion posetilaca; Foto: Telegraf

Njegova supruga Alejn priča da je Goran oduvek imao neobične ideje, i da mu na početku nije verovala kada je počeo da govori o zabavnom parku u Srbiji.

- Ali, znam ga od svoje dvadesete godine, a zajedno smo skoro 40 godina, i posle svega mu i te kako verujem da će ovo završiti- kaže Alejn.

Upitan šta bi ovaj projekat njemu mogao da donese i zar mu se ne bi više isplatila neka proizvodnja, Srejić se smeje.

Supruga je uvek verovala u njega; Foto: Telegraf

- Kad me pitaju šta najviše volim da čujem, kažem - dečiji smeh. Zbog toga gradim zabavni park i lavirint u kom ste se upravo izgubili- kaže Srejić novinarki Telegrafa uz grohotan smeh.

Objašnjava da troškove izgradnje parka neće nikada isplatiti, a cena ulaznice samo treba da pokrije buduće održavanje prostora i plate zaposlenih.

Natpis njegove majice je "Ako možeš - treba"; Foto: Telegraf

- Znate, kada sam se sa 20 godina prijavio za jedan posao u Australiji, od nas 400, 20 je primljeno na dalju edukaciju. U učionici za obuku nastavnik nam je rekao da će od nas 20 jedan biti milioner, a ostali neće postići ništa. Molio sam se da će biti dva milionera, jer ja baš i nisam najsjajniji. Instruktor nam je dao zadatak, da napravimo spisak ciljeva za narednih 20 godina, zalepimo ga na vidnom mestu i čitamo svakoga dana. Ja jesam. Jedan od mojih ciljeva je da uložim bar milion evra u humanitarne svrhe, za dobrobit drugih. To upravo radim - pojašnjava Srejić.

Na pitanje - zašto, pokazuje natpis na svojoj majici. Tamo stoji - ako možeš, treba.

VIDEO: Jedna greška bila je dovoljna...dečak se previše približio životinji

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dosljak

    17. avgust 2018 | 20:55

    Srecno, cuvaj se lesinara!

  • Рајко

    17. avgust 2018 | 20:16

    Срећно! Да ти се жеље све остваре!!!

  • Titty Mcboob

    17. avgust 2018 | 21:34

    Jel vama ljudima iko moze da ugodi ili vama vise odgovara samo da prigovarate bilo kome ko zeli da uradi nesto? Dzaba da vam se da vi bi prigovarali Stvarno ne razumem nimalo da umesto da ljudi budi srecni da im klinci maknu glave iz telefona i kompjutera vi samo gledate negativno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA